Πρήξιμο στήθους
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά συνηθισμένο σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Οι ιστοί τους στήθους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις ορμονικές αλλαγές του σώματος. Όταν η προγεστερόνη απελευθερώνεται μετά τη σύλληψη, η ροή του αίματος αυξάνεται με αποτέλεσμα, το στήθος σας να πρήζεται και να το νιώθετε βαρύτερο.
Κράμπες στην κοιλιά
Όταν το γονιμοποιημένο ωάριο φτάνει στη μήτρα, οι κράμπες στην κοιλιά είναι αναμενόμενο σύμπτωμα – η μήτρα σας ίσως διαστέλλεται για να προετοιμάσει το σπιτάκι του μωρού.
Κηλίδες αίματος
Κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι αρκετά συχνή η εμφάνιση λίγου αίματος, που συχνά μπερδεύεται με την περίοδο.
Κόπωση
Ακόμη και στη δεύτερη βδομάδα της κύησης, το έμβρυο έχει αρχίσει να καταναλώνει τις θερμίδες σας. Γι΄ αυτό, είναι πιθανό να νιώθετε εξάντληση και ασυνήθιστη κόπωση.
Οι θηλές σκουραίνουν
Αν τα πράγματα έχουν... σκουρύνει, τότε ίσως οι ορμόνες της εγκυμοσύνης να έχουν επηρεάσει τη δραστηριότητα των μελανοκυττάρων σας. Αυτή η χρωματική διαφορά των θηλών συνήθως γίνεται αντιληπτή από γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.
Πρήξιμο
Στην περίπτωση που δυσκολεύεστε να κουμπώσετε το παντελόνι σας, υπάρχει η περίπτωση, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης να δυσχεραίνουν τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Αν το πρήξιμο δεν υποχωρεί και έχετε καθυστέρηση, τότε ίσως είναι η ώρα να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.
Ναυτία
Αν και η πρωινή ναυτία -που ταλαιπωρεί το 85% των εγκύων- είναι συνήθως σύμπτωμα του δεύτερου μήνα κύησης, πολλές γυναίκες έχουν την ατυχία να έχουν ζαλάδες από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες.
Συχνοουρία
Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι, ίσως, αποτέλεσμα της υπέρ-δραστηριότητας των νεφρών σας που ενόψει του εμβρύου «ξεπλένουν» τα υγρά εντατικότερα από πριν.
Λιγούρα
Ο οργανισμός σας είναι εξασθενημένος γιατί (ανα)τρέφει ένα μωρό. Είναι, λοιπόν, λογικό να ψάχνει τρόπους για να διατηρήσει υψηλά τα επίπεδα της ενέργειάς του. (Που σημαίνει: η εγκυμοσύνη σας αφήνει να φάτε απενεχοποιημένα αλλά υγιεινά. Διασκεδάστε το!)
Πονοκέφαλοι
Η αυξημένη ροή αίματος ίσως πυροδοτήσει συχνές τέτοιου είδους ενοχλήσεις κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Όταν το σώμα σας ρυθμίσει τα επίπεδα των νεοφερμένων ορμονών, οι πονοκέφαλοι θα περάσουν.
Δυσκοιλιότητα
Επειδή το πεπτικό σας σύστημα δεν είναι στην καλύτερη φόρμα, το φαγητό δεν φτάνει στο τέλος της διαδρομής τόσο γρήγορα, όσο πριν. Δυστυχώς τα πράγματα θα χειροτερέψουν όσο η εγκυμοσύνη προχωρά.
Κυκλοθυμία και κακή διάθεση
Η γενική κόπωση και το πάρτι που κάνουν μέσα σας οι ορμόνες είναι πολύ λογικό να χαλούν τη διάθεσή σας. Παίζει, ίσως, κάποιο ρόλο και το φούσκωμα. Ή η συχνοουρία. Ή οι πονοκέφαλοι. Ή η ναυτία...
Θερμοκρασία Σώματος
Αν μετρήσετε τη θερμοκρασία σας -από το στόμα, με ηλεκτρονικό θερμόμετρο και, κατά προτίμηση, το πρωί- όταν έχετε ωορρηξία, θα διαπιστώσετε ότι είναι αυξημένη κατά περίπου μισό βαθμό από το συνηθισμένο. Όταν έρθει η περίοδός σας, η θερμοκρασία σας θα πέσει ξανά στο φυσιολογικό της επίπεδο. Αν υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος, μετρήστε τη θερμοκρασία σας, και συγκρίνετέ την με αυτήν που είχατε κατά την ωορρηξία. Αν είναι ακόμη αυξημένη, ίσως το μωράκι σας έχει αρχίσει να σχηματίζεται.