Από τις πρώτες εβδομάδες ζωής ενός παιδιού, ο παιδίατρος ενημερώνει τους γονείς για το ποια εμβόλια είναι απαραίτητα να γίνουν και ποια απ' αυτά προσφέρουν προστασία δια βίου. Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας έχει δημιουργήσει ένα χρονοδιάγραμμα προκειμένου να γνωρίζουν τόσο οι γονείς όσο και οι παιδίατροι τα απαραίτητα εμβόλια και την περίοδο που πρέπει να γίνουν. Δείτε το εδώ:
Αδιαμφισβήτητη είναι η αξία των εμβολίων, καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν σωθεί ή έχουν αποφύγει διάφορες μορφές αναπηριών χάρη σε αυτά. Χρόνο με τον χρόνο τα εμβόλια αναβαθμίζονται με τη χρήση της νεότερης τεχνολογίας και γίνονται περισσότερο ασφαλή και συγχρόνως αποτελεσματικότερα.
Γιατί κάποιοι γονείς λένε όχι στα εμβόλια
Ωστόσο, υπάρχει ένα ποσοστό γονέων που αποφεύγουν να κάνουν κάποια συγκεκριμένα εμβόλια από τον φόβο των παρενεργειών. Γενικά τα εμβόλια προκαλούν κάποιες «μικρές παρενέργειες», όπως χαμηλό πυρετό ή τοπικό ερεθισμό στο σημείο της ένεσης. Οι παιδίατροι, όμως, καθησυχάζουν τους γονείς και τους ενημερώνουν γι' αυτές.
Όσον αφορά τις σοβαρές παρενέργειες, που υποστηρίζουν κάποιοι ότι προκαλούν τα εμβόλια, ο παιδίατρος κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας αναφέρει «Κανείς μέχρι σήμερα, δεν έχει κατορθώσει να συνδέσει τα εμβόλια με αντίστοιχες παρενέργειες. Είναι πιθανό κάποιος να νοσήσει από κάτι άλλο μετά τον εμβολιασμό και να ρίξει την ευθύνη στο εμβόλιο. Επιστημονικά, λοιπόν, δεν είναι αποδεδειγμένο τίποτα που να σχετίζεται με παρενέργειες των εμβολίων και να οδηγεί τους γονείς στην άρνηση του εμβολιασμού».
Οι συνήθεις λόγοι που προβάλλουν γονείς, αλλά και ορισμένοι ειδικοί για την αποφυγή κάποιων εμβολίων πέρα από τις παρενέργειες, σύμφωνα με στοιχεία του κ. Παναγιώτη Σπυρίδη, αναπληρωτή καθηγητή Παιδιατρικής, είναι μεταξύ άλλων ότι επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και ότι κάποιες ασθένειες έχουν εξαφανιστεί με το πέρασμα των χρόνων, άρα είναι ανώφελη η προστασία από αυτές. Έτσι, καταλήγουν στον επιλεκτικό εμβολιασμό που είναι «λανθασμένος», όπως υποστηρίζει ο κ. Νταλούκας.
«Οι αρρώστιες που καταπολεμούν τα εμβόλια δεν έχουν εξαφανιστεί, απλά τις 'κρατάμε' μακριά μας μέσω του εμβολιασμού. Εάν σταματήσουμε τους εμβολιασμούς οι ασθένειες θα επιστρέψουν και θα πλήξουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού». Στην Ευρώπη ταποσοστά άρνησης των γονέων κυμαίνονται περίπου στο 0,8-1,2%, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό άρνησης, σύμφωνα με μελέτη της παιδιάτρου κ. Ελένης Μαλτέζου είναι περίπου στο 0,65%.
Τα εμβόλια που κακώς αποφεύγουν οι γονείς
- Το εμβόλιο της Ιλαράς αποφεύγεται με την δικαιολογία της πρόκλησης αυτιστικής συνδρομής
- Το εμβόλιο για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας (HPV) αποφεύγεται συνήθως με την δικαιολογία της σεξουαλικής απελευθέρωσης και ασυδοσία των κοριτσιών και την εκμετάλλευση από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
- Το εμβόλιο του Μηνιγγιτιδόκοκκου αποφεύγεται από φόβο για πολυριζονευρίτιδα (Guillain Barre) που ποτέ δεν αποδείχθηκε.
- Το εμβόλιο Influenza αποφεύγεται λόγω ασαφούς σύνδεσης με Guillain – Barre.
- Το εμβόλιο του Κοκκύτη είχε συνδεθεί με εγκεφαλίτιδα στην Μ. Βρετανία. Ο Βρετανικός λαός πλήρωσε με ανθρώπινες ζωές αυτή την άρνηση.
Αν ανήκετε στους γονείς που προβληματίζονται για το αν θα πρέπει ή όχι να κάνουν εμβόλια τα παιδιά, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι χάρη σε αυτά η ευλογιά εξαλείφθηκε το 1980, η πολιομυελίτιδα ήταν ενδημική σε τρεις μόνο χώρες (Πακιστάν, Νιγηρία, Αφγανιστάν) από το 2000 μέχρι το 2011 και ότι οι θάνατοι από ιλαρά μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 71% παγκοσμίως.
Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από το εξαιρετικά αναλυτικό κείμενο αναφορικά με την ασφάλεια των εμβολίων, του παιδιάτρου, αναπλ. καθηγητή παιδιατρικής κ. Παναγιώτη Σπυρίδη.
Τα οφέλη του νέου εμβολίου της μηνιγγίτιδας Β
Μέσα στη λίστα με τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έρχεται να προστεθεί το νέο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε χρόνο καταγράφονται στην Ελλάδα περίπου 65 κρούσματα της μηνιγγίτιδας Β, πολλά από τα οποία είναι θανατηφόρα.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα νέο εμβόλιο για την καταπολέμηση του μηνιγγιτιδόκοκκου Β. Μέχρι πριν λίγους μήνες, υπήρχε διαθέσιμο το τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο, που προσέφερε προστασία από τις οροομάδες A, C, W-135 και Y1. Πλέον, με το νέο εμβόλιο καλύπτεται και η οροομάδα Β. «Κάνοντας και τα δύο εμβόλια για την μηνιγγίτιδα, τα παιδιά είναι καλυμμένα κατά 80%» υποστηρίζει ο κ. Νταλούκας και προσθέτει «Είμαστε εν αναμονή της αξιολόγησής του από την Επιτροπή Εθνικού Εμβολιασμού».
Εάν πραγματοποιηθεί η έγκρισή του, θα ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Άρα, το υψηλό του κόστος, στα 115,73 ευρώ ανά δόση, θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο εμβολιασμός των βρεφών περιλαμβάνει τέσσερις δόσεις (2ο, 4ο, 6ο και 12ο μήνα ζωής), ενώ τα παιδιά και οι έφηβοι (αλλά και οι ενήλικες) μπορούν να το κάνουν σε δύο δόσεις.