1. Να είστε συνεπείς
Οι γονείς πρέπει να είναι συνεπείς όταν βάζουν τιμωρίες στα παιδιά τους. Αν τιμωρήσατε το παιδί σας κάποτε για κάτι, πρέπει να δείξετε συνέπεια και να το τιμωρήσετε αντίστοιχα και στο μέλλον αν ξανακάνει το ίδιο λάθος. Αν είστε ασυνεπείς, τα παιδιά δεν παίρνουν το μήνυμα που θέλετε. Αντί να αντιληφθούν τι απαγορεύεται, αυτό που θα συγκρατήσουν είναι ότι μερικές φορές μπορούν να «τη γλιτώσουν» κι απλά θα προσπαθούν να καταλάβουν το πώς.
2. Μην απειλείτε με τιμωρίες που δεν θα επιβάλετε
Σκεφτείτε για λίγο τα παιδικά σας χρόνια. Σίγουρα μπορείτε να θυμηθείτε περιστατικά όπου οι γονείς σας σάς απείλησαν με κάποια τιμωρία που ήσασταν σίγουροι ότι αποκλείεται να τηρήσουν. Έτσι, μάθατε να μην παίρνετε στα σοβαρά αυτές τις απειλές. Τα δικά σας παιδιά, λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Ξέρουν πότε είστε σοβαροί και πότε οι απειλές σας είναι αβάσιμες. Και, φυσικά, δεν τις παίρνουν στα σοβαρά. «Υποσχεθείτε» μια τιμωρία που πραγματικά σκοπεύετε να τηρήσετε. Αν τους πείτε, σε μια εκδρομή με το αυτοκίνητο, να σταματήσουν να φωνάζουν «αλλιώς θα γυρίσουμε πίσω», θα πρέπει να το κάνετε, ακόμη κι αν έχετε φτάσει σχεδόν στον προορισμό σας. Αν δεν σκοπεύετε να «γυρίσετε πίσω», μην το πείτε καθόλου. Τα παιδιά είναι εξυπνότερα απ' όσο νομίζετε. Ξέρουν πότε μπλοφάρετε.
3. Σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να τηρήσετε τις τιμωρίες που βάζετε
Τη στιγμή που απειλείτε τα παιδιά σας ότι θα τα κλείσετε σπίτι για ένα μήνα, γνωρίζετε κι εσείς και αυτά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύσει μια τέτοια τιμωρία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η αξιοπιστία σας στα μάτια των παιδιών σας. Όταν αποφασίζετε ποια τιμωρία αξίζει στα παραπτώματα των παιδιών σας, σιγουρευτείτε ότι μπορείτε και θέλετε να τις επιβάλετε.
4. Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά
Αν ως γονιός το μόνο που κάνετε για να «εκπαιδεύσετε» το παιδί σας είναι να το τιμωρείτε, αργά ή γρήγορα αυτό θα σας θεωρήσει εκνευριστικό και δεσποτικό. Οι επιβραβεύσεις είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- απαραίτητες από τις τιμωρίες, αφού ενθαρρύνουν τη σωστή συμπεριφορά και βελτιώνουν τη σχέση σας με τα παιδιά σας.
Το να είμαστε σωστοί παιδαγωγοί είναι πολύ δύσκολο. Η πειθάρχηση των ατίθασων σπλάχνων μας είναι από τις δουλειές που όλοι ευχόμαστε να μην είχαμε να κάνουμε ως γονείς. Ακολουθώντας τους παραπάνω κανόνες εξασφαλίζετε μια ισορροπημένη σχέση με τα παιδιά και, την ίδια στιγμή, σιγουρεύεστε ότι δεν λαμβάνουν μπερδεμένα μηνύματα για το τι είναι σωστό και τι λάθος.