Ο ρόλος του μπαμπά
Πριν ακόμα γεννηθεί το μωρό, οι μπαμπάδες θα πρέπει να σκεφτούν καλά πώς θα μοιράσουν τον χρόνο τους με την σύντροφό τους για να το φροντίζουν εξίσου. Θα πρέπει, για παράδειγμα, να έχουν απαντήσεις στα ερωτήματα:
- Πώς θα συνδυάσω τη δουλειά με τη φροντίδα του μωρού;
- Θα χρειαστεί κάποιος από τους δύο μας να σταματήσει να εργάζεται ή να εργάζεται part-time για να αφιερώνει χρόνο στο μωρό;
- Μας επιτρέπουν τα οικονομικά της οικογένειας να προσλάβουμε baby-sitter;
- Μπορούν να βοηθήσουν συγγενείς ή φίλοι;
Άδεια από την δουλειά
Ανάλογα με την εργασία, οι άντρες δικαιούνται κάποιες ημέρες άδειας μετά τη γέννηση του μωρού. Καλό θα είναι να γνωρίζουν πόσες είναι, και να σκεφτούν αν θα χρειαστεί να πάρουν και κάποιες μέρες κανονικής άδειας.
Δείτε τι ισχύει στην Ελλάδα σχετικά με την άδεια πατρότητας.
Πάντως, οι ειδικοί υπενθυμίζουν και στους δύο γονείς ότι τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και ότι δεν θα θέλουν να διαπιστώσουν κάποια στιγμή ότι έχασαν πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους δουλεύοντας.
Ελαστικό ωράριο
Υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής του ωραρίου στο νέο πρόγραμμα της οικογένειας; Τόσο το καλύτερο! Μία συζήτηση με τον εργοδότη θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο και για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Kάθε στιγμή είναι πολύτιμη
Η συμμετοχή του πατέρα στη φροντίδα του μωρού όχι μόνο θα δημιουργήσει στενούς δεσμούς μεταξύ τους, αλλά και θα ανακουφίσει τη μητέρα από το υπερπλήρες ωράριο. Για παράδειγμα, ο μπαμπάς μπορεί να προσφερθεί να κάνει μπάνιο το μωρό το βράδυ, ώστε η σύντροφός του να βρει λίγο χρόνο να ξεκουραστεί.
Κάνοντας τα πράγματα απλά
Τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι, και οι δύο γονείς θα έχουν απόλυτη ανάγκη από ύπνο. Γι' αυτό δεν πρέπει να χάνουν χρόνο σε λιγότερο σημαντικές δουλειές. Μπορούν, π.χ., να περιορίσουν τις δουλειές του σπιτιού στις απολύτως απαραίτητες ή να μαγειρεύουν το σαββατοκύριακο και να βάζουν τα φαγητά στην κατάψυξη, έτσι ώστε να έχουν "έτοιμο" φαγητό όλη την υπόλοιπηξ εβδομάδα.
Μπαμπάς στο σπίτι
Τον τελευταίο καιρό, αρκετοί μπαμπάδες μένουν στο σπίτι και φροντίζουν τα παιδιά, είτε από επιλογή είτε λόγω ανάγκης. Σε κάθε περίπτωση, όλοι τους σύντομα ανακαλύπτουν πόσο δύσκολη αλλά και ανταποδοτική δουλειά είναι να μεγαλώνεις ένα μωρό. Ωστόσο, αν ένας μπαμπάς βρεθεί σε αυτή τη θέση, καλό είναι να...
- αφιερώνει τουλάχιστον μία-δύο ώρες την εβδομάδα αποκλειστικά για τον εαυτό του.
- διατηρεί κάποια επαφή με την εργασία του, ακόμη και από το σπίτι.
- το συζητήσει διεξοδικά με τη σύντροφό του για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις σχετικά με το τι προσφέρει ο καθένας στο σπίτι.
Ανακεφαλαιώνοντας τα βασικά
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους νέους μπαμπάδες:
- Συζητήστε με την σύντροφό σας, πριν ακόμα γεννηθεί το μωρό, για τις ελπίδες και τις προσδοκίες σας, ο ένας από τον άλλο.
- Ελέγξτε πόσες μέρες μπορείτε να εξασφαλίσετε από τη δουλειά σας για να είστε στο σπίτι τον πρώτο καιρό.
- Δείτε πώς μπορείτε να προσαρμόσετε το εργασιακό ωράριο για να συμβαδίζει με αυτό του μωρού
- Δεχτείτε με ευγνωμοσύνη κάθε πιθανή προσφορά για βοήθεια και μην προσπαθείτε να γίνετε «σούπερ μπαμπάδες».
- Εκμεταλλευτείτε την κάθε στιγμή στο σπίτι με τη νέα σας οικογένεια.
Πηγή: BBC