Πώς θα μάθετε το παιδί να μοιράζεται

Πώς θα μάθετε το παιδί να μοιράζεται

Δεν είναι εύκολο να μάθει ένα παιδί να μοιράζεται τα πράγματά του. Από την άλλη, αν το σκεφτεί κανείς καλύτερα, ούτε για τους μεγάλους είναι πάντα εύκολο να μοιράζονται. Ο παιδοψυχολόγος Harvey Karp, όμως, επιμένει ότι οι γονείς μπορούν με μικρά βήματα να δώσουν στο παιδί να καταλάβει τα οφέλη της δοτικότητας και του μοιράσματος.

Η δικαιοσύνη για τα παιδιά

Τα περισσότερα παιδιά, μέχρι τουλάχιστον τα 3 χρόνια τους, δεν κατανοούν τις έννοιες «δικό μου» και «δικό σου». Έχουν, όμως, μία έμφυτη αίσθηση της δικαιοσύνης, η οποία βέβαια δεν συμβαδίζει με αυτήν των ενηλίκων. Όπως εξηγεί ο Karp, για τους ενήλικους δικαιοσύνη σημαίνει «50-50», ενώ για τα παιδιά «90-10», δηλαδή «θα κρατήσω εγώ το 90% των παιχνιδιών μου και θα δώσω σε εσένα το 10%».

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, που πρέπει να κάνουν οι γονείς πριν βιαστούν να διορθώσουν αυτό το σκεπτικό του παιδιού, είναι να αναγνωρίσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες του παιδιού. Και όταν το παιδί τελικά μοιραστεί ένα παιχνίδι, οι γονείς πρέπει να το επιβραβεύσουν με ενθουσιασμό.

Μία ακόμα θετική κίνηση είναι να πείτε και σε άλλους, μπροστά στο παιδί, ότι μοιράστηκε το παιχνίδι του (π.χ. στην γιαγιά και στον παππού). «Όλοι μας δίνουμε σημασία σε αυτά λένε οι άλλοι για εμάς», εξηγεί ο Karp, «και τα παιδιά θα εκτιμήσουν τα θετικά σχόλια που θα ακολουθήσουν από το τρίτο πρόσωπο».

Συμβουλές για να μάθουν να μοιράζονται

Προετοιμασία για το παιχνίδι
Προτείνετε στο παιδί σας να ξεχωρίσει τα πιο αγαπημένα του παιχνίδια και να τα βάλει στην άκρη πριν έρθουν οι φίλοι του για να παίξουν μαζί. Αν πρόκειται για αδέρφια, μπορείτε να χωρίσετε τα παιχνίδια σε αυτά που προορίζονται για το καθένα ξεχωριστά και σε αυτά που ανήκουν και στους δύο.

Ξεκαθαρίστε το τοπίο
Σύμφωνα με τον Karp, τα παιδιά κατανοούν πολύ καλύτερα αυτό που θέλουμε να τους πούμε όταν χρησιμοποιούμε τη φράση «με τη σειρά σου». Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν συνηθίσει, ήδη από βρέφη, να παίρνουν σειρά όταν, π.χ., τους μιλούν οι μεγάλοι και αυτά προσπαθούν να απαντήσουν. Εξηγήστε τους, λοιπόν, ότι κάπως έτσι πρέπει να λειτουργούν και στο παιχνίδι: όλοι παίζουν με την σειρά τους.

Δώστε παραδείγματα
Βρείτε ευκαιρίες στην καθημερινότητά σας, να δίνετε στα παιδιά παραδείγματα «μοιράσματος». Για παράδειγμα, όταν στο πάρκο κάποιος ταΐζει τις πάπιες, πείτε τους «κοίτα, αυτός ο κύριος μοιράζεται το ψωμί του με τις πάπιες». Με τον τρόπο αυτό θα «φυτέψετε» πιο αποτελεσματικά στο μυαλό τους την ιδέα τού να δίνεις κάτι που σου ανήκει.

Πηγή: Webmd

v