Υλικά:
10 στρόγγυλες πράσινες ή κόκκινες πιπεριές για γέμισμα
1/2 κιλό κιμά
1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
1 ξερό κρεμμύδι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
4 φλ. σάλτσα ντομάτας
1 φλ. λευκό κρασί
1 φλ. νερό
Αλάτι, πιπέρι
Λίγος δυόσμος
Εκτέλεση:
Πλύντε καλά τις πιπεριές και μ΄ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε το πάνω μέρος τους, αυτό που έχει το κοτσάνι . Μην το κόψετε πέρα ως πέρα αλλά αφήστε την άκρη ενωμένη με την υπόλοιπη πιπεριά. Αφαιρέστε την εσωτερική ψύχα της. Βάλτε σε μια κατσαρόλα βραστό νερό και ζεματίστε τις για 5 περίπου λεπτά έτσι ώστε να μαλακώσουν λίγο.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίξτε 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τσιγαρίστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μόλις χρυσαφίσει ρίξτε και τον κιμά. Ανακατέψτε καλά τον κιμά με το κρεμμύδι και σωτάρετε μέχρι να πάρει ένα καφέ χρώμα. Στη συνέχεια ρίξτε ένα φλυτζάνι άσπρο κρασί και αφήστε το να βράσει για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Κατόπιν ρίξτε την σάλτσα ντομάτας, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και δυόσμο και 1 φλιτζάνι νερό. Βράστε τον κιμά μέχρι να "πιεί" τα υγρά του και γεμίστε τις πιπεριές. Μην τις γεμίσετε ως επάνω για να έχει χώρο το ρύζι να φουσκώσει. Σκεπάστε τις πιπεριές με το πάνω μέρος που κόψατε με το μαχαίρι, το οποίο μπαίνει από πάνω σαν καπάκι, και τοποθετήστε τις τη μια δίπλα στην άλλη μέσα σ΄ένα πυρέξ.
Στην κατσαρόλα που ετοιμάσατε τον κιμά ρίξτε λίγο ελαιόλαδο, λίγο χυμό ντομάτας (που θα έχετε κρατήσει στην άκρη), νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήστε το να πάρει μια βράση. Ρίξτε τη σάλτσα πάνω από τις πιπεριές, μέσα στο πυρέξ. Ψήστε το φαγητό στους 200 βαθμούς Κελσίου περίπου 1 1/2 ώρες. Καλά θα είναι να το σκεπάσετε με ένα αλουμινόχαρτο για να μην καούν τα πάνω μέρη από τις πιπεριές.
Συνταγή: glykeskaialmiresgefseis.blogspot.gr
Σμυρναιίκες γεμιστές πιπεριές με σταφίδες και κουκουνάρι
Υλικά:
6–8 πιπεριές σε διάφορα χρώματα
1 μεγάλο κρεμμύδι άσπρο ψιλοκομμένο (ή 2 μικρά)
4-5 πατάτες κομμένες καρέ
1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα
1 κουτί χυμό ντομάτας
2 φακελάκια ντοματοπολτό
70γρ. (4 κ.σ.) μαύρη σταφίδα
70 γρ. (4 κ.σ.) κουκουνάρι
4 κ.σ. δυόσμο ξερό
3 – 4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
100 γρ. τριμμένο τυρί ρεγκάτο ή γκούντα
2 κ.γ. ζάχαρη μαύρη
200 ml. ελαιόλαδο
50 ml. νερό
2 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι, πιπέρι
1 ½ φλ. τσαγ. ρύζι μακρύκοκκο
½ φλυτζάνι πληγούρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C (ή στους 180 C με αέρα). Πριν κάνετε ο,τιδήποτε, βάλτε τις πιπεριές προς γέμιση στο ταψί για να δείτε ότι χωράνε και επιλέξτε πόσες θα χρησιμοποιήσετε. Κόψτε το καπάκι από τις πιπεριές, πετάξτε τους σπόρους, αφαιρέστε και κρατήστε όλο το σαρκώδες ασπροπράσινο εσωτερικό κάτω απ" το καπάκι και τα «νεύρα» τους (είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε όλο το εσωτερικό γιατί είναι το βασικότερο στοιχείο που δίνει γεύση στην γέμιση). Περάστε στον τρίφτη όλη την εσωτερική σάρκα που αφαιρέσατε από τα λαχανικά.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι με λίγο λάδι τσιγαρίστε το κρεμμύδι για 4 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά. Ρίξτε το μείγμα των τριμμένων εσωτερικών από πιπεριά και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το κουτί ψιλοκομμένης ντομάτας και το μισό φακελάκι ντοματοπολτό, το 1 κ.γ. ζάχαρης, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το κουκουνάρι, τη σταφίδα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψετε καλά και αφήστε για 10 λεπτά περίπου να πάρουν βράση. Προσθέστε το ρύζι και το πληγούρι και ανακατεύοντας μαγειρέψτε για 5 λεπτά. Σβήσε τη φωτιά και ρίξτε τα 80 γραμ. τυριού, ανακατέψτε και αδειάστε την γέμιση σε μεγάλο μπολ.
Tοποθετήστε τις πιπεριές στο ταψί, βάζοντας τις πατάτες ανάμεσά τους. Με κουτάλι γεμίζετε κάθε λαχανικό με το μείγμα γέμισης (όχι ασφυκτικά). Αν σας περισσέψει λίγο, ρίξτε το ανάμεσά τους (γίνεται πεντανόστιμη η σάλτσα). Βάλτε τα καπάκια και πάνω στο κέντρο τους, ρίξτε λίγο ντοματοπολτό (το υπόλοιπο μισό από το πρώτο φακελάκι), φρυγανιά, τυρί και τέλος λίγο λάδι, μ" αυτή τη σειρά. Ρίξτε ανάμεσά τους ομοιόμορφα τον χυμό ντομάτας, τον δεύτερο ντοματοπολτό, το δεύτερο κ.γ. ζάχαρης, αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα 50ml νερό.
Βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά -2 ώρες (1 ώρα & 30 λεπτά με αέρα), ανάλογα με το φούρνο και πόσο «ξεροψημένα» τα θέλετε, ρίχνοντας κάθε μισή ώρα σάλτσα πάνω τους. Τα βγάζετε από το φούρνο και τ' αφήνετε τουλάχιστον μια ώρα πριν τα σερβίρετε.
Συνταγή: pandespani.com
Πιπεριές γεμιστές με μανιτάρια και διάφορα τυριά
Υλικά:
9 πράσινες πιπεριές
200 γρ. φέτα
100 γρ. έμενταλ
100 γρ. γκούντα
200 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
3 αβγά
Πιπέρι
Φρέσκος βασιλικός
Φρέσκο θυμάρι
Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Βάλτε σε κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίξτε λίγες λίγες τις πιπεριές να τις ζεματίσετε (περίπου 5 λεπτά). Σοτάρετε τα μανιτάρια σε ελαιόλαδο και αφήστε τα να πιουν τα υγρά τους.
Ανακατέψετε όλα τα τυριά σε ένα μπολ και προσθέστε τα αυγά. Προσθέσετε πιπέρι, βασιλικό και τα σοταρισμένα μανιτάρια. Γεμίστε τις πιπεριές με το μείγμα των τυριών και βάλτε τα σε πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίστε με λίγο θυμάρι και ελαιόλαδο και ψήστε στους 200οC μέχρι να ροδίσει η γέμιση και το πάνω μέρος των πιπεριών. Μυστικό: Μπορείτε να προσθέσετε και ντομάτα στην συνταγή, σε μια μικρή παραλλαγή.
Συνταγή: tlife.gr
Ντομάτες γεμιστές με κιμά και μπεσαμέλ
Υλικά:
6 -7 ντομάτες μετρίου μεγέθους
400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 1/2 ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού και 2 κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο
3 κουτάλια της σούπας φρυγανιά τριμμένη
100 γρ τυρί τριμμένο της αρεσκείας αας
Αλάτι - πιπέρι
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού ντοματοπολτό
1 κ.γ. δυόσμος ή βασιλικός τριμμένος
Λίγο νερό
Για την μπεσαμέλ:
2 φλ. γάλα
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αβγά μόνο τους κρόκους
1/2 κ.γ. μοσχκοκάρυδο
Αλάτι -πιπέρι
2 κ.σ. μαργαρίνη
2 κ.σ. τυρί τριμμένο
Εκτέλεση:
Πλένετε τις ντομάτες, τις κόβετε από το κάτω μέρος ώστε να δημιουργήσετε ένα καπάκι και αφαιρείτε την ψίχα τους, την οποία βάζετε στο μπλέντερ για να την ψιλοκόψετε. Αραδιάζετε τις ντομάτες σε πυρέξ ή ταψί και τις αλατίζετε. Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβετε. Σε κατσαρόλα ρηχή βάζετε το μισό φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτετε τον κιμά και τον σοτάρετε, βάζετε το κρεμμύδι, συνεχίζετε να σοτάρετε, προσθέτετε αλάτι- πιπέρι, σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε και την ψιλοκομμένη ψίχα, τον ντοματοπολτό, την ζάχαρη και λίγο νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να βράσουν περίπου για 15 λεπτά. Προσθέτετε τον δυόσμο ή τον βασιλικό. Κατεβάζετε από την φωτιά, αφήνετε να κρυώσει και προσθέτετε την τριμμένη φρυγανιά και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
Για την μπεσαμέλ: Σε κατσαρόλα βάζετε την μαργαρίνη να ζεσταθεί, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα, βάζετε το γάλα, αλάτι -πιπέρι και με το σύρμα ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πήξει αλλά και για να μη κολλήσει. Βγάζετε από την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει, προσθέτετε τους κρόκους των αυγών, το μοσχοκάρυδο,το τυρί τριμμένο και ανακατεύετε καλά.
Ξεκινάτε να γεμίζετε τις ντομάτες με το μείγμα του κιμά και πριν κλείσετε με το καπάκι βάζετε από μισό κουτάλι της σούπας μπεσαμέλ. Κλείνετε με το καπάκι της την κάθε ντομάτα και την τοποθετείτε στο ταψί ή πυρέξ. Βάζετε λίγο νερό στο ταψί μαζί με τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 25 λεπτά. Ξεσκεπάζετε στην συνέχεια για να πάρουν χρώμα και βάζετε επάνω στο καπάκι κάθε ντομάτας μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με λίγο τυρί τριμμένο και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ. Βγάζετε από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσει ελάχιστα και σερβίρετε.
Συνταγή: chefoulis.gr