Η θερμοπληξία αναγκάζει τα ζωτικά όργανα ενός οργανισμού να σταματούν να δουλεύουν, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, ενώ τα παιδιά που τίθενται στον κίνδυνο αυτόν πεθαίνουν ακαριαία. Για την ακρίβεια, όταν η θερμοκρασία του σώματος φτάσει τους 40 βαθμούς τα εσωτερικά όργανα του παιδιού αρχίζουν να υπολειτουργούν, ενώ στους 41,5 βαθμούς το παιδί μπορεί να πεθάνει.
Το βίντεο που ακολουθεί θα σας κάνει να συνειδητοποιήσετε λίγο καλύτερα τον κίνδυνο του να αφήνετε τα παιδιά μόνα στο αυτοκίνητο, ειδικά όταν έξω έχει καύσωνα:
Η μητέρα, στο βίντεο, σταματά μέρα μεσημέρι στο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ και λέει στο παιδί ότι πετάγεται να πάρει κάτι και επιστρέφει αμέσως. Έχοντας όλα τα παράθυρα κλειστά, κατεβαίνει και κλειδώνει το αυτοκίνητο. Τελικά στο ταμείο έχει ουρά, η μαμά καθυστερεί και μέχρι να επιστρέψει το παιδί της έχει χάσει τις αισθήσεις του.
Πρόσφατα γιατροί από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του πανεπιστημίου Stanford της Καλιφόρνια δημοσίευσαν μελέτη σύμφωνα με την οποία προειδοποιούν για τα εξής:
-Ακόμα και όταν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι λίγο ανοιχτά, η θερμοκρασία αυξάνεται σε ανάλογα, επικίνδυνα για την υγεία, επίπεδα. Μάλιστα, παράθυρα ανοιχτά κατά 3,8 εκατοστά μπορεί να μη μειώσουν καθόλου το ύψος αύξησης της εσωτερικής θερμοκρασίας.
-Ακόμα κι αν η εξωτερική θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου, σε ένα κλειστό αυτοκίνητο σταματημένο στον ήλιο, η θερμοκρασία μπορεί να ανέλθει στους 65 βαθμούς μόλις σε 15 λεπτά, απειλώντας άμεσα την ζωή.
-Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου αυξάνεται γρηγορότερα σε ηλιόλουστες ημέρες με ήπιες θερμοκρασίες.
-Τα βρέφη και τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στην αύξηση της θερμοκρασίας, καθώς χάνουν αναλογικά περισσότερο νερό λόγω θερμότητας, η θερμοκρασία του σώματός τους αυξάνεται γρηγορότερα και κινδυνεύουν περισσότερο από θερμοπληξία. Ωστόσο, εξίσου μπορεί να κινδυνεύσουν άτομα με νοητική υστέρηση, ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας και ζώα.
Άλλη μελέτη, από το Τμήμα Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου San Francisco καταλήγει ότι:
-14% των γονιών αφήνουν σκόπιμα τα παιδιά τους σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο.
-11% των γονιών παραδέχονται ότι έχει τύχει να ξεχάσουν το παιδί μέσα στο αυτοκίνητο.
-Οι μπαμπάδες έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες από τις μαμάδες να αφήσουν ένα παιδί σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο.
Το κόλπο με το παπούτσι
Καθώς στην Αμερική το πρόβλημα παρατηρείται εντονότερο, πλήθος κόσμου έχει κινητοποιηθεί δημιουργώντας την κοινότητα Never Left in a Hot Car και συνιστώντας την εξής απλή «λύση» στους γονείς που τους έχει συμβεί να ξεχάσουν το παιδί τους στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, κατεβαίνοντας από αυτό: Πριν ξεκινήσετε για να πάτε κάπου με το αυτοκίνητο και το παιδί στο πίσω κάθισμα, βγάλτε το αριστερό σας παπούτσι και τοποθετήστε το στο πίσω κάθισμα. Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, πριν κατεβείτε θα παρατηρήσετε πως έχετε ξεχάσει ένα παπούτσι και... το παιδί σας!
Όσο υπερβολική κι αν σας ακούγεται αυτή η συμβουλή, ίσως αλλάξετε γνώμη αν σκεφτείτε αφενός πόσες φορές τυχαίνει να οδηγείτε παραζαλισμένοι ή μιλώντας στο τηλέφωνο, με κίνδυνο πράγματι να ξεχάσετε -αν όχι το παιδί σας- κάποιο προσωπικό σας αντικείμενο κατεβαίνοντας από το αυτοκίνητο, και αφετέρου ότι στην Αμερική μόνο κάθε 10 ημέρες ένα παιδί πεθαίνει από θερμοπληξία στο αυτοκίνητο.
Πού καταλήγουν οι ειδικοί; Μην αφήνετε ποτέ το παιδί μόνο στο αυτοκίνητο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, και έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό σε περίπτωση που το παιδί αρχίσει να αφυδατώνεται!