Το παγωτό και η θρεπτική του αξία
- Παρέχει στον οργανισμό θρεπτικά και πολύτιμα συστατικά, όπως είναι το ασβέστιο, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και το μαγνήσιο. Ειδικά η ποσότητα του ασβεστίου που περιέχει δεν είναι καθόλου αμελητέα, αφού φτάνει τα 120 mg ανά 100 γραμ. παγωτού, όταν η αντίστοιχη ποσότητα στο πλήρες γάλα είναι 140 mg.
- Προσφέρει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αντίστοιχες με αυτές των γαλακτοκομικών που δομούν τους ιστούς μας. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα καταναλώσετε κάποιο παγωτό, θυμηθείτε πως καταναλώσατε ένα μέρος της πρωτεΐνης που χρειάζεστε.
- Οι υδατάνθρακες του παγωτού προέρχονται κυρίως από τις γλυκαντικές ύλες και τη λακτόζη του γάλακτος. Οι υδατάνθρακες είναι χρήσιμοι στον οργανισμό γιατί αποτελούν μια άμεση πηγή ενέργειας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, για την προστασία των πρωτεϊνών των ιστών κ.λ.π. Επίσης, έχει βρεθεί ότι η λακτόζη στα παιδιά βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, μέταλλο απαραίτητο για τον σχηματισμό γερών οστών.
- Ως προϊόν του γάλακτος έχει «κληρονομήσει» και σημαντικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, μια βιταμίνη που «κρύβεται» στο λίπος των τροφίμων και είναι υπεύθυνη για την ομαλή ανάπτυξη και την καλή όραση, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Β1, Β2 και Β12, που είναι υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
- Τέλος, το παγωτό ως προϊόν γάλακτος και κρέμας γάλακτος περιέχει λιπαρά, ένα ποσοστό των οποίων είναι κορεσμένα. Ωστόσο, ανάλογα με το είδος του παγωτού και τον τρόπο παρασκευής του οι ποσότητες αυτές διαφέρουν. Οι πίνακες διατροφικής αξίας μας επιτρέπουν να μαθαίνουμε και να επιλέγουμε τις αγαπημένες μας γεύσεις συνειδητά.
Θερμιδική αξία
Επειδή ο υπολογισμός των θερμίδων είναι αυτό που μας «βασανίζει» και μας ταλαιπωρεί περισσότερο τις περιόδους που προσέχουμε τη διατροφή μας, καλό είναι να δούμε κάποιες αναλυτικές πληροφορίες για τις θερμίδες των παγωτών.
Η θερμιδική αξία των πιο συνηθισμένων παγωτών –για μια συνηθισμένη μπάλα παγωτού 100 γραμμαρίων ή για ένα μικρό ξυλάκι (ή πυραυλάκι ή μικρό κυπελάκι) ή για 2 μέτρια παγωτίνια- είναι η εξής:
-παγωτό γιαούρτι, σκέτο χωρίς γαρνιτούρες: 100-120 θερμίδες
-παγωτό βανίλια: 180-200 θερμίδες
-παγωτό βανίλια-χωνάκι: 150-180 θερμίδες
-παγωτό με διάφορες γεύσεις φρούτων: 130-150 θερμίδες
-παγωτό σοκολάτα με κομμάτια σοκολάτας: 250-300 θερμίδες
-παγωτό παρφέ: 220-250 θερμίδες
-παγωτό 0% : 125-130 θερμίδες
-γρανίτα: 100-120 θερμίδες
Μερικές χρήσιμες συμβουλές
• Μπορείτε να καταναλώσετε το παγωτό αντί για οποιοδήποτε άλλο γλυκό, 3-4 φορές την εβδομάδα.
• Οι γρανίτες και τα σορμπέ αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όσους δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της γραμμής σας, καθώς παρέχουν τις λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες διαθέσιμες γεύσεις παγωτού.
Οι γρανίτες και τα σορμπέ δεν έχουν ως βάση το γάλα, όπως τα άλλα παγωτά, αλλά παρασκευάζονται από κατεψυγμένο μείγμα φρούτων, νερού και ζάχαρης και αποτελούν άριστη επιλογή όταν νιώθουμε την ανάγκη για γλυκό.
• ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παγωτό 0% αναφέρεται συνήθως στην ζάχαρη (τα παγωτά αυτά περιέχουν γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη αντί για ζάχαρη ), το 0% δεν αναφέρεται, όμως, στο λίπος. Τα παγωτά αυτά έχουν πολλά λιπαρά και άρα πολλές θερμίδες, εκτός αν γράφουν 0% ζάχαρη και 0% λιπαρά!
• Το σπιτικό παγωτό εξακολουθεί να παραμένει μια θρεπτική και αγνή λύση αφού έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίζουμε τις θερμίδες ανάλογα με το είδος και την ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε. Να τα καταναλώνετε όμως με μέτρο. Επειδή είναι σπιτικά δεν σημαίνει ότι δεν έχουν θερμίδες!
Φάτε, λοιπόν, παγωτό χωρίς ενοχές. Εάν δεν κάνετε υπερβολές, δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε και μπορεί το παγωτό να γίνει μέρος της διατροφής σας!
Καλή απόλαυση!