Τι είναι ο παιδικός διαβήτης
Η κ. Παπαδάκη αναφέρει πως ο παιδικός διαβήτης είναι μια ενδοκρινολογική πάθηση κατά τη οποία ο οργανισμός του παιδιού δημιουργεί αντισώματα που κινούνται ενάντια στα κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν ινσουλίνη. Αυτό έχει ως συνέπεια να καταστρέφονται τα κύτταρα, και κατά συνέπεια να υπάρχει έλλειψη ινσουλίνης. Εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας από 6 μηνών και άνω, ενώ δεν έχει σημειωθεί κάποια διάκριση ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια. Διαγιγνώσκεται σε περισσότερα από 200 παιδιά σε όλον τον κόσμο ημερησίως και σε 120 ελληνόπουλα κάθε χρόνο, ενώ φαίνεται πως παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια.
Πού οφείλεται
Ο παιδικός διαβήτης είναι αυτοάνοσο νόσημα. Προκύπτει ξαφνικά και η αιτία του παραμένει άγνωστη αν και ενοχοποιούνται διάφορες ιώσεις που ενεργοποιούν αυτοάνοσους μηχανισμούς, οι οποίοι οδηγούν στην καταστροφή των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος (σάκχαρο). Η κ. Παπαδάκη υπογραμμίζει πως έχει να κάνει με μια γονιδιακή προδιάθεση, αν και σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να ευθύνονται και κληρονομικοί παράγοντες.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Αν το παιδί πηγαίνει πολύ συχνά στην τουαλέτα, αν διψάει και πεινάει πολύ, αν παραπονιέται ότι το στόμα του είναι ξερό, αν είναι συνέχεια και αδικαιολόγητα κουρασμένο και αν χάνει ξαφνικά κιλά τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό. Η κ. Παπαδάκη, επίσης, αναφέρει πως ο παιδικός διαβήτης δεν έχει να κάνει με την κατανάλωση γλυκών (όπως ο διαβήτης τύπου 2) και γι' αυτό καλό είναι να μην μπερδεύεται κανείς.
Πώς να βοηθήσουν οι γονείς το παιδί με διαβήτη
- παίρνει καθημερινά ινσουλίνη
- μετρά όσο συχνά χρειάζεται το σάκχαρό του, ώστε να προσαρμόζει ανάλογα την δόση της ινσουλίνης και να αποφεύγει τόσο την υπεργλυκαιμία όσο και την υπογλυκαιμία
- διατηρεί το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα
- ασκείται όσο το δυνατόν πιο συχνά καθώς η άσκηση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της θεραπείας του διαβήτη, γιατί μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης
- να ακολουθεί υγιεινή και προσεγμένη διατροφή (μεσογειακή διατροφή) - το παιδί χρειάζεται να υπολογίζει την ποιότητα και την ποσότητα της διατροφικής του πρόσληψης, να προγραμματίζει τα γεύματά του και να γνωρίζει τη σύσταση των τροφίμων που καταναλώνει.
Το σημαντικότερο πάντως, όπως υπογραμμίζει η κ. Παπαδάκη, είναι να υπάρχει σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση από την πλευρά των γονιών, με πληροφορίες που θα μεταφέρουν και στο παιδί. Από εκεί και έπειτα μια στάση με ψυχραιμία, στήριξη, θετική διάθεση και με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος θα βοηθήσει στην διαχείριση της χρόνιας αυτής πάθησης. Είναι σημαντικό, τέλος, το παιδί, ίσως και με την βοήθεια ειδικού, να κατανοήσει πως (μέσα στο πλαίσιο που αναφέραμε παραπάνω) μπορεί να είναι πλήρως λειτουργικό στην καθημερινότητά του.