Νέοι γονείς: 10 πολύτιμες συμβουλές επιβίωσης από τη νύστα

Νέοι γονείς: 10 πολύτιμες συμβουλές επιβίωσης από τη νύστα

Αν υπάρχει ένα πράγμα που τρομοκρατεί τους περισσότερους νέους γονείς, επιστρέφοντας από το μαιευτήριο με το πρώτο τους μωρό (και για κάμποσο καιρό μετά), αυτό είναι η σχεδόν παντελής έλλειψη ύπνου! Θα θυμάστε, αν έχετε βρεθεί στην θέση αυτή, ότι για αρκετό καιρό πιστεύατε, στην καλύτερη περίπτωση ότι δεν θα ξανακοιμηθείτε ποτέ, στην χειρότερη ότι απλά κάποια στιγμή θα πέσετε κάτω και δεν θα ξανασηκωθείτε!

Η μαμά blogger Haley Stewart, η οποία έχει περάσει όχι μία ούτε δύο αλλά τρεις φορές την τρομακτική αυτή περίοδο αϋπνίας, δίνει στους νέους γονείς δέκα πολύ χρήσιμες συμβουλές για να μπορέσετε να διαχειριστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την απίστευτη εξάντληση που νιώθετε λόγω της έλλειψης ύπνου:

Μην περιμένετε να κοιμάστε συνεχόμενες ώρες το βράδυ

Υπάρχουν παιδιά που δεν κοιμούνται συνεχόμενες βραδινές ώρες ακόμα και μέχρι τον πρώτο χρόνο! Το «δράμα» με τον διακοπτόμενο ύπνο είναι ότι, ενώ το μωρό αφού ξυπνήσει ξανακοιμάται για ...πλάκα, εσείς χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να σας πάρει ξανά ο ύπνος. Η σκέψη ότι χάνετε πολύτιμες ώρες ξεκούρασης από μόνη της είναι αρκετή για να σας τρομοκρατήσει και είναι αυτή ακριβώς που πρέπει να διαχειριστείτε, και όχι την έλλειψη ύπνου per se. Πάρτε απόφαση ότι το μωρό σας τον πρώτο καιρό θα ξυπνά σχεδόν κάθε δύο ώρες, σταδιακά θα αρχίσει να ξυπνά 2-3 φορές κάθε βράδυ, ενώ όταν έρθει εκείνο το πρώτο βράδυ που θα κοιμηθείτε 7 συνεχόμενες ώρες θα νιώσετε απέραντο ενθουσιασμό γιατί θα πιστέψετε ότι η έλλειψη ύπνου δεν θα συνεχίζεται για πάντα!

Να κοιμάστε κοντά στο μωρό σας

Το co-sleeping δεν είναι κάτι με το οποίο συμφωνούν όλοι οι γονείς, ωστόσο πολλοί από αυτούς που το έχουν δοκιμάσει το υποστηρίζουν θερμά. Με τον τρόπο αυτόν δεν χρειάζεται να σηκώνεστε κάθε λίγο και λιγάκι για να δείτε ότι το μωρό σας είναι καλά, ούτε να «τρέχετε» στο άλλο δωμάτιο για να το θηλάσετε. Δεν χρειάζεται καν να ξυπνήσετε καλά-καλά για να το θηλάσετε, ενώ στη συνέχεια ξανακοιμάστε πιο εύκολα. Έτσι, χαλαρώνετε περισσότερο και απολαμβάνετε καλύτερα τον ύπνο σας. Αν δεν θέλετε να έχετε το μωρό στο κρεβάτι σας, μια καλή ιδέα είναι ένα βρεφικό κρεβατάκι, το οποίο να μπορεί να τοποθετηθεί κολλητά δίπλα στο κρεβάτι σας (όπως αυτό), ώστε να έχει και το μωρό τον χώρο του και να κοιμάστε και εσείς χωρίς το άγχος ότι θα το «πλακώσετε».

Να θυμάστε ότι δεν θα διαρκέσει για πάντα

Μπορεί αυτή τη στιγμή να νιώθετε ότι κυριολεκτικά θα πεθάνετε από τον εξάντληση, όμως -πιστέψτε με- δεν θα πεθάνετε! Πραγματικά, θα έρθει κάποια μέρα που θα ξυπνήσετε και θα συνειδητοποιήσετε όχι μόνο ότι το μωρό σας κοιμήθηκε όλο το βράδυ αλλά -απίστευτο;- ακόμα κοιμάται! Προσπαθήστε, λοιπόν, να βγάλετε από το μυαλό σας το θέμα της εξάντλησης και να απολαύσετε όλη την γλύκα που νιώθετε όταν έχετε το μωρό σας αγκαλιά! Αν το μωρό υποφέρει από κολικούς και ουρλιάζει όλη νύχτα, βέβαια, είναι πολύ δύσκολο αυτό που προτείνω... κι αυτό, όμως, κάποια στιγμή θα τελειώσει!

Να είστε ομάδα!

Οι περισσότεροι νέοι γονείς είναι τόσο κουρασμένοι και αδαείς ως προς το τι τους περιμένει που πολλές φορές τους είναι δύσκολο να λειτουργήσουν σαν ομάδα. Αρχίζουν, έτσι, σιγά-σιγά να γίνονται ανταγωνιστικοί: Ποιος είναι περισσότερο κουρασμένος; Ποιος υποφέρει περισσότερο; Από την άλλη, όταν ο ένας από τους δύο προσφέρεται π.χ. να ξενυχτίσει ένα βράδυ με το μωρό για να κοιμηθεί ο άλλος, ο δεύτερος νιώθει ενοχές! Ενώ παραμένει κουρασμένος. Πόσες γυναίκες δεν ρίχνουν κατάρες στους άνδρες τους, οι οποίοι κοιμούνται όταν εκείνες πρέπει να σηκωθούν για 3η φορά στο ίδιο βράδυ για να θηλάσουν; Στην πραγματικότητα, όμως, ούτε εκείνος κοιμάται όταν το μωρό ουρλιάζει! Φροντίστε, λοιπόν, να λειτουργείτε σαν ομάδα: Η μαμά μπορεί να θηλάζει το βράδυ και ο μπαμπάς να ξυπνά το πρωί και να αναλαμβάνει το μωρό, ώστε να επιτρέψει στη μαμά να κοιμηθεί λίγο παραπάνω. Έτσι μπορεί να γεμίσει λίγο τις μπαταρίες της πριν ξεκινήσει την ημέρα της. Όταν η μαμά κατά την διάρκεια της ημέρας αρχίζει να καταρρέει, τότε πρέπει να αναλαμβάνει ο μπαμπάς. Και δεν πρέπει να νιώθετε ενοχές όταν ο άλλος ξαγρυπνά για να ξεκουραστείτε. Και οι δύο βοηθούν. Και οι δύο πρέπει να ενθαρρύνουν και να θαυμάζουν τον άλλον για την προσπάθεια που κάνει. Να εκτιμάτε ο ένας τον άλλον και να βασίζεστε ο ένας στον άλλον!

Λευκός ήχος

Μία συσκευή λευκού ήχου στον χώρο όπου κοιμάται το μωρό, το βοηθά να ηρεμεί και να κοιμάται περισσότερο, γιατί το κάνει να νιώθει ότι βρίσκεται ακόμα στην κοιλιά της μητέρας. Θα βρείτε τέτοιες συσκευές στα καταστήματα βρεφικών ειδών.

Προσευχηθείτε

Ή κάντε διαλογισμό. Οτιδήποτε σας βοηθά όχι μόνο να χαλαρώσετε τις ώρες που θηλάζετε το μωρό σας κατά την διάρκεια της νύχτας, αλλά και να νιώσετε καλύτερα για τον εαυτό σας, να πάρετε δύναμη, να τα βρείτε με τον εαυτό σας κ.ο.κ.

Φάσκιωμα

Δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα, όμως συζητήστε το με τη μαία σας, καθώς πολλές μαμάδες στο εξωτερικό υποστηρίζουν ότι βοηθά το μωρό τους να ηρεμεί και να κοιμάται καλύτερα.

Να τρώτε καλά

Μειώστε την ζάχαρη και τους πολλούς υδατάνθρακες από την διατροφή σας και θα παρατηρήσετε πόσο λιγότερο κουρασμένοι θα νιώθετε. Τρώτε καλό πρωινό, με πολλά φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνη και θα έχετε πολύ περισσότερες αντοχές.

Καφές

Ας είμαστε ειλικρινείς: Είναι δύσκολο να επιβιώσει κανείς από την έλλειψη ύπνου χωρίς καφέ! Αν για τους δικούς σας λόγους δεν πίνετε καφέ, να πίνετε πολύ νερό. Το ζεστό νερό με λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού πραγματικά βοηθά τον οργανισμό να ξυπνήσει.

Να είστε ευγνώμονες!

Να θυμάστε συχνά πόσο τυχεροί είστε που έχετε το μωρό σας ή τα παιδιά σας! Είναι ένας καλός τρόπος για να αντιμάχεστε την κούραση. Δεν την αξίζουν τα υπέροχα πλασματάκια σας;

v