Τα 3 μεγαλύτερα λάθη σε έναν γάμο

Τα 3 μεγαλύτερα λάθη σε έναν γάμο

Δεν υπάρχει τέλειος γάμος και δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει κάνει συζυγικά λάθη. Υπάρχουν, όμως, κάποια συγκεκριμένα λάθη που από την στιγμή που θα κάνει ένας από τους δύο συντρόφους, είναι σχεδόν αδύνατο να διορθωθούν. Το χειρότερο, όμως, είναι, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι σύμβουλοι γάμου, ότι τα περισσότερα ζευγάρια όχι μόνο κάνουν συνειδητά σοβαρά λάθη στον γάμο τους, αλλά και τα επαναλαμβάνουν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Με τον τρόπο αυτόν, όμως, το μόνο που καταφέρνουν είναι να πληγώνουν τόσο τον σύντροφό τους όσο και τα παιδιά τους.

Συγκεντρώνουμε τις συμβουλές των ειδικών και καταλήγουμε στα 3 σπουδαιότερα λάθη που κάνουν τα παντρεμένα ζευγάρια. Αναγνωρίστε τα, σκεφτείτε με ποιον τρόπο επιβαρύνουν την οικογένειά σας και αλλάξτε τα συντομότερο δυνατό:

Ψέμα

Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να πείτε ένα «λευκό» ψέμα στον άνδρα σας, αφού έχετε πρώτα σκεφτεί καλά τους λόγους για τους οποίους το κάνετε και να την γλυτώσετε. Τις περισσότερες φορές, όμως, φανερώνεται η αλήθεια. Όταν γίνει αυτό, ο άνδρας σας θα νιώσει εξαπατημένος και θα πιστέψει ότι έχετε πει ψέματα και για άλλα πράγματα κατά την διάρκεια του γάμου σας. Κάπως έτσι αφήνετε χώρο για αμφισβήτηση. Επίσης, ανάλογα με την ηλικία τους, τα παιδιά μπορεί επίσης να καταλάβουν τι έχει γίνει. Μπορεί να δουν και να αντιληφθούν τις αμφιβολίες και ανησυχίες των γονιών. Να εισπράξουν το αρνητικό κλίμα μεταξύ των γονιών ή και να θεωρήσουν ότι το ψέμα είναι ένας αποδεκτός τρόπος για να διαχειρίζεται κανείς τα προβλήματά του.

Σίγουρα, δεν θέλετε να αποτελείτε ένα τέτοιο μοντέλο για τα παιδιά σας.

Υποθέσεις

Μην υποθέτετε πως σε έναν γάμο ο ένας από τους δύο συντρόφους είναι υπεύθυνος για τα πάντα. Όταν είστε παντρεμένοι (και έχετε παιδιά) μοιράζεστε και οι δύο ευθύνες. Σε κάποιες περιπτώσεις ο ένας από τους συντρόφους μπορεί να διαχειρίζεται κάποια περισσότερα πράγματα από τον άλλον, όμως αυτό είναι στην διακριτική ευχέρεια του ζευγαριού να το συνεννοηθεί. Το να περιμένει κανείς, όμως, μόνο το έναν να κάνει τα πάντα είναι παράλογο. Δεν έχει λόγο να παντρεύεται κανείς αν σκέφτεται έτσι.

Για παράδειγμα, όταν υπάρχουν παιδιά, και οι δύο γονείς οφείλουν να εμπλέκονται στην ζωή τους. Να τα συνοδεύουν στις δραστηριότητές τους, να τα βοηθούν με τα μαθήματά τους, να βρίσκονται στο πλευρό τους ως φίλοι. Αν ένας από τους δύο γονείς υποθέτει πως ο άλλος μπορεί μόνος του να φροντίσει όλες τις ανάγκες των παιδιών, επηρεάζει την ίδια του την σχέση με τα παιδιά. Τα παιδιά δεν νιώθουν άνετα να προσεγγίσουν έναν γονιό που τις περισσότερες φορές δεν είναι διαθέσιμος γι'αυτά. Και να θυμάστε ότι το νοικοκυριό δεν είναι υπόθεση του ενός μόνο γονιού.

Έλλειψη σεβασμού

Είναι σύνηθες για τα ζευγάρια να εκνευρίζει ο ένας τον άλλον και να έρχονται σε διαφωνίες. Ωστόσο, το σημαντικό είναι να μην χάνεται ποτέ ο σεβασμός του ενός προς τον άλλον. Όταν ξεκινούν οι προσβολές, δεν υπάρχει επιστροφή.

Μην επαναφέρετε το παρελθόν του συντρόφου σας και του το «κοπανάτε». Μην θεωρείτε ο ένας τον άλλον δεδομένο. Αν έχετε αμφιβολίες για κάτι μην ψαχουλεύετε στα πράγματά του για να βρείτε απαντήσεις. Όταν ένας σύντροφος βιώνει κάτι τέτοιο, βιώνει εισβολή στην προσωπικότητά του. Αν έχετε αμφιβολίες μην διστάσετε να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με τον σύντροφό σας. Να σέβεστε ο ένας τον χώρο του άλλου, τις απόψεις και τις θέσεις του.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε, και αυτό ισχύει και για τους δύο, ότι τα λάθη είναι φυσιολογικά. Με αυτά μαθαίνει και ωριμάζει κανείς, και μεμονωμένα και στο πλαίσιο του γάμου. Το μάθημα που πρέπει να πάρετε, όμως, από αυτά είναι ότι άπαξ και κάνετε μία φορά ένα λάθος, δεν επιτρέπεται να το ξανακάνετε. Στον γάμο δεν υπάρχει περιθώριο για να γίνει ένα σοβαρό λάθος δεύτερη φορά.

v