Διανύω την 27η εβδομάδα κύησής μου και μετά από πολλαπλές αναλύσεις για την TSH (θα τις δείτε πιο κάτω όπου φαίνεται η τιμή της TSH και δίπλα το στάδιο της κύησης κατά το οποίο έγινε η ανάλυση) και επίσκεψη σε ενδοκρινολόγο θα ξεκινήσω από τώρα να λαμβάνω θυροξίνη. Υπάρχει περίπτωση αυτή η καθυστέρηση στην έναρξη της λήψης θυροξίνης να επηρεάσει την ανάπτυξη (σωματική και πνευματική) του εμβρύου; Μπορείτε σας παρακαλώ να μου δώσετε μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έκανα σε όλη αυτή την διάρκεια; TSH(mlU/l) Στάδιο κύησης 3.67 5w 4.01 9w 6d 2.07 10w 3d 3.86 12w 5d 3.58 12w 6d 2.95 14w 3d 2.74 16w 3d 4.29 26w 4.24 27w 3d .
Ο θυροειδής είναι ένας κεντρικός αδένας που αφορά τη λειτουργία και την ανάπτυξη του οργανισμού μας και το ίδιο ισχύει και για το έμβρυο. Σήμερα αυτό που φοβόμαστε είναι να υπάρχει βλάβη στο έμβρυο, να υπάρχει συγγενής υποθυρεοειδισμός. Η εξέταση γίνεται ουσιαστικά μόλις γεννηθεί το παιδί από τους παιδιάτρους. Εφόσον αποκλειστεί ο συγγενής υποθυρεοειδισμός, οι πιθανότητες να έχει βλάβη το έμβρυό σας είναι πολύ λίγες. Παρόλα αυτά, ο σωστός θυρεοειδής της μαμάς και οι σωστές τιμές στο αίμα τους, εξασφαλίζουν τη νευρολογική ανάπτυξη του παιδιού πολύ καλύτερα. Γι’ αυτό ακολουθείστε τον ενδοκρινολόγο σας. Κάντε τις θεραπείες έγκαιρα και δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Ο θυρεοειδής για το έμβρυο είναι δύσκολος στην εξέτασή του παρ’ όλες τις τεχνικές βελτιώσεις και στους υπερήχους. Τώρα τελευταία στο εξωτερικό πειραματικά αρχίζουν να εφαρμόζονται και θεραπείες, όπου σε έμβρυα με συγγενή υποθυρεοειδισμό με μεγάλη βρογχοκήλη, έλλειψη δηλαδή ορμονών του θυρεοειδούς, γίνονται εγχύσεις ενδοαμνιακά, με ένεση δηλαδή θυροξίνης στο έμβρυο. Αλλά αυτό είναι κάτι πειραματικό και αφορά μια συγκεκριμένη παθολογία στα έμβρυα. Οι θεραπείες αυτές γίνονται από εξειδικευμένα κέντρα με συνεργασία πολλών ειδικοτήτων.
* Ο Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».