Ποιο είναι το ασφαλέστερο σωσίβιο για το παιδί σας

Ποιο είναι το ασφαλέστερο σωσίβιο για το παιδί σας

Μπρατσάκια ή κουλούρα; Ή μήπως σανίδα; Οι εναλλακτικές για την ασφάλεια του παιδιού στην θάλασσα στις μέρες μας είναι πολλές και η κάθε μία έχει να κάνει με την ηλικία, τη σωματική διάπλαση και τις κολυμβητικές ικανότητες του παιδιού. Δείτε ποιο είναι το κατάλληλο σωσίβιο για το δικό σας παιδί και με τι κριτήρια να το επιλέξετε.

Ηλικίες 0-2 ετών

Τα μωρά λατρεύουν το νερό, καθώς είναι ήδη εξοικειωμένα με αυτό από το περιβάλλον τη μήτρας. Ένα μωρό μπορεί, όμως, να κολυμπήσει μόνο εφόσον στηρίζει μόνο του το κεφαλάκι του (συνήθως από τον 5ο μήνα και μετά). Αν, λοιπόν, το μωρό σας είναι μικρότερο των 5 μηνών μπορείτε να το βρέξετε με λίγο θαλασσινό νερό ή να το κρατήσετε για να πλατσουρίσει τα ποδαράκια του, αλλά όχι να το βάλετε μέσα στην θάλασσα για κολύμπι. Επίσης, δεν θα πρέπει να βάζετε ένα μωρό στην θάλασσα όταν αυτή είναι πολύ κρύα, γιατί τα μωρά δεν μπορούν να ρυθμίσουν την θερμοκρασία του σώματός τους όπως οι μεγάλοι. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε από τον παιδίατρο για το πότε είναι έτοιμο το μωρό σας να κάνει μπάνιο στην θάλασσα.

Αν το μωρό σας είναι άνω των 5-6 μηνών μπορείτε να το πάρετε μαζί σας στην θάλασσα, κρατώντας το στην αγκαλιά σας καθώς πλατσουρίζετε στα ρηχά, ενώ αν μπορεί να καθίσει κανονικά, μπορείτε να του πάρετε ένα σωσίβιο με καθισματάκι! Σωσίβια όπως αυτό και αυτό είναι ιδανικά για παιδιά έως 2 ετών, καθώς απολαμβάνουν την θάλασσα καθισμένα αναπαυτικά και με ασφάλεια. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ακόμα και μέσα στο σωσίβιο να είναι το μωρό, πρέπει να βρίσκεστε διαρκώς δίπλα του και να το κρατάτε. Διαφορετικά, πάρτε ένα σωσίβιο που θα «ενώνει» και τους δυο σας, όπως αυτό.

Για μωρά και νήπια διατίθενται στο εμπόριο και μαγιό με ενσωματωμένα σωσίβια (όπως αυτό), όμως και πάλι η παρουσία σας δίπλα στο παιδί είναι απαραίτητη όταν βρίσκεται κοντά στο νερό.

Ηλικίες 2-4 ετών

Από τα 2 χρόνια και μετά το παιδί μπορεί να απολαύσει περισσότερο το παιχνίδι του στα ρηχά φορώντας πάντα τα μπρατσάκια του ή κάποιο άλλο σωσίβιο. Καθώς στην αγορά δύσκολα θα βρείτε μπρατσάκια για παιδιά 2 ετών (τα περισσότερα είναι για παιδιά άνω των 3 ετών), στην ηλικία αυτή είναι προτιμότερο ένα σωσίβιο γιλέκο (όπως αυτό ή αυτό).

Μετά τα 3 χρόνια, και ανάλογα βέβαια και με τις κολυμβητικές ικανότητες του παιδιού, οι εναλλακτικές αυξάνονται: Μπορείτε να πάρετε στο παιδί μπρατσάκια (όπως αυτά), μπρατσάκια με γιλέκο (όπως αυτά), κουλούρα (το κλασικό στρογγυλό, πολύχρωμο σωσίβιο) που καλό είναι να χρησιμοποιείται και από λίγο μεγαλύτερα παιδιά ή από παιδιά που έχουν μάθει να κολυμπούν (όπως αυτή) ή ένα σωσίβιο μέσης (όπως αυτό και αυτό).

Αν το παιδί έχει ξεκινήσει από μικρό κολυμβητήριο και είναι εξοικειωμένο με αυτά τα όργανα, μπορεί να έχει στην θάλασσα κάποιο βοηθητικό μακαρόνι (όπως αυτό) ή σανίδα (όπως αυτή).

Ηλικίες 4-8 ετών

Από τα 4 χρόνια και μετά το παιδί αρχίζει να μαθαίνει τις βασικές τεχνικές κολύμβησης, ενώ συνήθως μέχρι τα 8 χρόνια μπορεί πλέον να κολυμπήσει άνετα μόνο του. Τα μπρατσάκια αποτελούν πάντα ασφαλή διαχρονική λύση, χωρίς να εμποδίζουν ιδιαίτερα το παιδί στο κολύμπι του (όπως ενδεχομένως να κάνει στις ηλικίες αυτές το γιλέκο), ενώ η κουλούρα δείχνει τώρα ακόμα πιο κατάλληλη.

Φυσικά, από τις ηλικίες αυτές το παιδί έχει να επιλέξει ανάμεσα σε πληθώρα φουσκωτών παιχνιδιών και στρωμάτων, τα οποία λειτουργούν κάπως και ως σωσίβια, όπως όλα αυτά εδώ.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο σωσίβιο κι αν επιλέξετε για το παιδί σας, βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεται στην ηλικία του και δώστε προσοχή στις προδιαγραφές και στις οδηγίες εφαρμογής του. Και ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε μόνα τους τα μικρά παιδιά στο νερό!

v