Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους: Μάθετε αν σας αφορά και αντιμετωπίστε την

Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους: Μάθετε αν σας αφορά και αντιμετωπίστε την

Όλοι έχουμε λίγο ή πολύ άγχος! Ωστόσο, η Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Πηγάζει από την παιδική ηλικία και εγκλωβίζει το άτομο σε μια διαρκή και μόνιμη ανησυχία για τα πάντα, με αποτέλεσμα να έχει φοβερή δυσλειτουργία στην καθημερινότητά του. H κλινικός ψυχολόγος κ. Ελευθερία Μουστάκα εξηγεί παρακάτω τα συμπτώματα και κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε για να απελευθερωθούμε από αυτή την ψυχική νόσο.

Τι είναι η Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους

Σύμφωνα με την κ. Μουστάκα, η Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους (ΔΓΑ) χαρακτηρίζεται από συνεχή παρουσία του άγχους σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Μιλούμε για Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους όταν το άγχος είναι έντονο και προκαλεί μεγάλη ενόχληση καθώς επίσης και έκπτωση στις δραστηριότητες. Η κ. Μουστάκα επισημαίνει ότι συναντάται 2 με 3 φορές περισσότερο στις γυναίκες ενώ συνήθως ξεκινά στην παιδική ηλικία και γίνεται εμφανές μετά την ηλικία των 30. Μπορεί επίσης να απαντηθεί και στην τρίτη ηλικία.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα στην ΔΓΑ είναι:

-ευερεθιστότητα
-αδυναμία συγκέντρωσης
-κόπωση
-δυσκολία στον ύπνο
-μυϊκή ένταση
-πολλά ψυχοσωματικά (εφίδρωση, μουδιάσματα, στομαχικοί πόνοι, κολικοί, αυχενικό κλπ)
-αδυναμία ελέγχου του άγχους με επακόλουθη δυσλειτουργία

Ποιες είναι οι αιτίες

H κ. Μουστάκα επισημαίνει ότι η ΔΓΑ έχει να κάνει με τον τρόπο σκέψης και ως εκ τούτου έχει άμεση αναφορά στην παιδική ηλικία. Όταν ένα παιδί μεγαλώνει κάνοντας διαρκώς αρνητικές σκέψεις, γεμάτο φόβο για τα πάντα, τότε παγιώνεται ένα συγκεκριμένο μοντέλο συμπεριφοράς που του δημιουργεί μια μόνιμη ανησυχία για όλους και για όλα. Αισθάνεται ότι πρέπει να είναι σε εγρήγορση για ό,τι συμβεί με αποτέλεσμα το μυαλό (και το σώμα του) να βρίσκεται όλη την ώρα σε κατάσταση μόνιμου και έντονου άγχους. 

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα

Όταν κάποιος αισθανθεί πως δεν μπορεί να ελέγξει το άγχος του και πως έχει γίνει δυσλειτουργικός στην καθημερινότητά του, τότε είναι σημαντικό να επισκεφθεί έναν ψυχολόγο.

Η κ. Μουστάκα αναφέρει πως η χρονική διάρκεια αντιμετώπισης της κατάστασης με ψυχοθεραπεία είναι σχετική, αλλά χρειάζεται σε γενικές γραμμές ένα εξάμηνο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματικά και φαρμακευτική αγωγή. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ΔΓΑ θεραπεύεται οριστικά.

Πέρα από την ψυχοθεραπεία που κρίνεται απαραίτητη, η κ. Μουστάκα αναφέρει πως πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι αναπνοές (διαφραγματική) και οι τεχνικές χαλάρωσης. Ο διαλογισμός είναι πολύ σημαντικός επίσης. Η άσκηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του άγχους (πχ. περπάτημα, τρέξιμο, γιόγκα, πιλάτες, κολύμβηση) ενώ η διατροφή είναι σημαντική προκειμένου το άτομο να τρέφεται ποιοτικά σωστά και να λαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες για να είναι σε ισορροπία με το σώμα και το μυαλό του. 

Να σημειώσουμε, τέλος, πως υπάρχουν και εναλλακτικές θεραπείες, όπως η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός, η αρωματοθεραπεία, η ρεφλεξολογία κ.λ.π.., οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν επικουρικά στην οριστική αντιμετώπιση του άγχους. Μιλήστε με τον γιατρό σας και βρείτε την μέθοδο που σας ταιριάζει καλύτερα.

v