Ισχυρός πονοκέφαλος
Αν νιώθετε δυνατές σφυριές στο κεφάλι σας, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται απλώς για κάποια ημικρανία. Αν, όμως, δεν συνοδεύεται από τα άλλα συμπτώματα της ημικρανίας, όπως θολούρα στα μάτια, ο ξαφνικός έντονος πόνος μπορεί να είναι σημάδι εγκεφαλικού ανευρύσματος. Πρόκειται για εγκεφαλικές διογκώσεις, οι οποίες συμβαίνουν τουλάχιστον στο 5% του πληθυσμού και τις οποίες δε μπορείτε να προβλέψετε παρά μόνο όταν συμβούν.
Τι να κάνετε: Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό ανευρυσμάτων, θα πρέπει οπωσδήποτε να διακόψετε το κάπνισμα, ενώ αν νιώσετε τα πρώτα σημάδια αυτού του έντονου πονοκεφάλου θα πρέπει άμεσα να καλέσετε το 166, καθώς το ανεύρυσμα χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά για να εκδηλωθεί πλήρως και οι επιπτώσεις του μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.
Έντονος πονόδοντος
Αν με κάθε κρύα κουταλιά -ή ρουφηξιά- νιώθετε έντονο πονόδοντο που σας «χτυπάει» μέχρι τον εγκέφαλο, το πιθανότερο είναι ότι το νεύρο κάποιου δοντιού έχει φθαρεί, συνήθως επειδή έχει καταστραφεί το σμάλτο του δοντιού.
Τι να κάνετε: Επισκεφθείτε αμέσως τον οδοντίατρο, καθώς τα βακτήρια του στόματος μπορεί να μολύνουν το νεύρο και στη συνέχεια να εισβάλλουν στον οργανισμό σας. Ο οδοντίατρος είναι αυτός που θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος και θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Οξύς πόνος στο πλάι
Μπορεί να νιώθετε πόνο στα πλάγια της κοιλιάς επειδή τρέχατε για πολύ ώρα ή επειδή έχετε δυσκοιλιότητα. Αν, όμως, ο πόνος αυτός είναι στα δεξιά και νιώθετε σαν κάποιος να σας «καρφώνει» στο συγκεκριμένο σημείο, είναι πιθανό να πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα (ιδιαίτερα αν ο πόνος συνοδεύεται από ναυτία και πυρετό). Μπορεί, πάλι, να είναι κάποια κύστη στις ωοθήκες, η οποία τις περισσότερες φορές εξαφανίζεται ύστερα από κάποιες ημέρες από μόνη της.
Τι να κάνετε: Αν ο πόνος μετά από κάποιες ώρες γίνεται όλο και πιο ανυπόφορος, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρόσας, ο οποίος θα σας συστήσει σχετικές εξετάσεις για να βρείτε τι ακριβώς σας πονά. Αν πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα, θα πρέπει να χειρουργηθεί πριν «εκραγεί» και προκαλέσει χειρότερα προβλήματα. Αν πρόκειται για κύστη που έχει περιστραφεί στην περιοχή, και πάλι θα πρέπει να αφαιρεθεί.
Περιοδικός πόνος στο στήθος
Αν ανά διαστήματα νιώθετε την καρδιά σας να καίγεται ή να «πιέζεται» σαν να φοράτε κορσέν μπορεί να σχετίζεται με κακή διατροφή , αλλά μπορεί να έχει να κάνει και με κάποιο πρόβλημα στην καρδιά. Κάθε χρόνο περίπου 10.000 γυναίκες κάτω των 45 ετών εμφανίζουν καρδιακά επεισόδια, με συμπτώματα, ωστόσο, λιγότερο σοβαρά από αυτά των ανδρών, π.χ. πίεση, αίσθημα κόπωσης, πόνο στον λαιμό, δυσκολία στην αναπνοή.
Τι να κάνετε: Αν νιώθετε έντονο σφίξιμο στο στήθος ύστερα από άσκηση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με καρδιολόγο ώστε να κάνετε καρδιογράφημα και έπειτα εκείνος θα αποφασίσει αν θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία.
Δυσφορία στην κοιλιά με αέρια ή φούσκωμα
Αν για αρκετές ημέρες νιώθετε να έχετε πολλά αέρια και να είστε πρησμένη, πιθανώς να μην φταίνε τα δύο παραπάνω κομμάτια πίτσας. Το χειρότερο που μπορεί να συμβαίνει είναι καρκίνος στις ωοθήκες. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα πρώτα συμπτώματα που θα πρέπει να παρατηρήσετε είναι φούσκωμα, πόνος στα γεννητικά όργανα ή την κοιλιακή χώρα και δυσκολία στο φαγητό.
Τι να κάνετε: Αν παρατηρείτε τα συμπτώματα για διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων, επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας. Ο καρκίνος στις ωοθήκες δεν είναι τόσο συχνός όσο αυτός στους πνεύμονες, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται αν έχετε οικογενειακό ιστορικό σε καρκίνο στις ωοθήκες ή τους μαστούς. Τα καλά νέα; Τα ποσοστά επιβίωσης σε γυναίκες που διαγιγνώσκουν εγκαίρως τον καρκίνο των ωοθηκών, αγγίζουν το 90%.
Πόνος στην πλάτη και μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα των ποδιών
Όταν τα παυσίπονα ή τα έμπλαστρα δεν ανακουφίζουν από τον πόνο στην πλάτη και νιώθετε μούδιασμα, ειδικά στα κάτω άκρα, μπορεί να υποφέρετε από δισκοπάθεια. Αν δεν ελέγξετε το πρόβλημα σύντομα, μπορεί να εξελιχθεί σε βλάβη στα νεύρα.
Τι να κάνετε: Επισκεφθείτε έναν ορθοπεδικό ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για τις απαραίτητες εξετάσεις, π.χ. ακτινογραφία, και πιθανώς κάποιες ασκήσεις φυσικοθεραπείας. Αν το πρόβλημα συνεχίζει να επιμένει ύστερα από κάποιος μήνες, συζητήστε με τον γιατρό για τις θεραπευτικές επιλογές που έχετε.
Πόνος και πρήξιμο στα πόδια
Αν η κνήμη σας είναι υπερβολικά ευαίσθητη σε κάποιο σημείο, πρησμένη και κόκκινη ή ζεστή όταν την αγγίζετε, μπορεί να υποφέρετε από θρόμβωση σε αιμοφόρα αγγεία. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή κάθεστε πολλές ώρες σε μία καρέκλα, και να επιβαρυνθεί αν καπνίζετε ή αν παίρνετε αντισυλληπτικά.
Τι να κάνετε: Αποφύγετε το μασάζ στην περιοχή ή το έντονο περπάτημα προκειμένου να κάνετε το πρήξιμο να φύγει – δεν θέλετε να σπάσει κάποιο αγγείο. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ο οποίος είτε με ακτινογραφία είτε με υπερηχογράφημα θα εντοπίσει το πρόβλημα και πιθανόν να το αντιμετωπίσει με φαρμακευτική αγωγή.
Πηγή: Womenshealthmag