Υπερβολική εφίδρωση: Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία

Υπερβολική εφίδρωση: Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία

Η διαδικασία έκκρισης ιδρώτα από το ανθρώπινο σώμα για κάποιους ανθρώπους αποτελεί πραγματικό μαρτύριο! Η εφίδρωση μπορεί να μας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση αν υπερβεί τα «κανονικά» όρια, ενώ μπορεί να σηματοδοτεί μικρά ή μεγαλύτερα θέματα υγείας. Η ειδική παθολόγος κ. Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί γιατί ιδρώνουμε και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Γιατί ιδρώνουμε;

Το δέρμα μας έχει ιδρωτοποιούς αδένες, οι οποίοι εκκρίνουν τις περιττές οργανικές ουσίες του οργανισμού. «Έκκριση των ιδρωτοποιών αδένων μπορεί να προκληθεί μετά από επίδραση διάφορων ερεθισμάτων σε συγκεκριμένες ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη, οι οποίες στην συνέχεια επενεργούν στους ιδρωτοποιούς αδένες», λέει η κ. Μοσχοβάκη. Τα ερεθίσματα αυτά συνήθως έχουν να κάνουν με την ζέστη, με την υπερθέρμανση του περιβάλλοντος, αλλά και με ψυχολογικούς παράγοντες, όπως η αγωνία, ο φόβος. Ακόμα, η εφίδρωση μπορεί να προκληθεί από φάρμακα, εντριβές, θερμά λουτρά και ζεστά ροφήματα (τσάι, τίλιο κ.ά.). 

Από τι προκαλείται η υπερβολική εφίδρωση

Σύμφωνα με την κ. Μοσχοβάκη, η υπερβολική εφίδρωση, μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια. Μπορεί να έχει να κάνει με την υπερβολική έκκριση αδρεναλίνης ή με την αυξημένη δραστηριοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος ή ακόμη και με λοίμωξη των μαλακών μορίων γύρω από τους υδροτοποιούς αδένες. Μπορεί, ακόμη, να συνοδεύει χρόνια νοσήματα, π.χ. χρόνιες φλεγμονές, καρκινώματα, ρευματικά, παθήσεις των ενδοκρινών αδένων, υπέρταση, διαταραχές του σακχάρου, ορμονικές διαταραχές ή να είναι σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Μπορεί επιπρόσθετα να συνδυάζεται με καταστάσεις έντονου άγχους ή τέλος να πρόκειται απλά για "ιδιοσυγκρασιακή υπεριδρωσία", η οποία συνοδεύεται από έντονη κακοσμία και μπορεί να είναι κληρονομική.

Συνέπειες στην υγεία

Η κ. Μοσχοβάκη αναφέρει πως η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των μικροβίων και κατ' επέκταση σε δερματικές φλεγμονές ή ακόμη και σε εμφάνιση ακμής. Μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραχές ηλεκτρολυτών, δηλαδή την αυξημένη αποβολή νατρίου που σε πιο ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και σε αφυδάτωση. Μια ακόμη επίπτωση στην υγεία είναι η υπόταση, μιας και ο οργανισμός χάνει υγρά, καθώς επίσης η ατονία και η ζάλη από την απώλεια σημαντικών ουσιών. 

Τρόποι αντιμετώπισης

H κ. Μοσχοβάκη υπογραμμίζει πως καταρχάς πρέπει να γίνει μια καλή κλινική εξέταση του ασθενούς για να εξαιρεθούν άλλες παθήσεις. Από εκεί και έπειτα, κάποιος που ιδρώνει υπερβολικά είναι καλό:

  • αποφεύγει ακραίες θερμοκρασίες (όχι πολύ κρύο και έντονη ζέστη, δηλαδή)

  • Nα βρίσκεται σε μέτρια περιβάλλοντα που να μην διαταράσσουν τις αντανακλαστικές προσαρμογές

  • Nα κάνει συχνά και δροσερά μπάνια

  • Nα αποφεύγει ερεθιστικές ουσίες όπως το αλκοόλ και καφέ 

  • Nα προσπαθεί να μην εκτίθεται σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Σε περιπτώσεις έντονης εφίδρωσης, η κ. Μοσχοβάκη αναφέρει πως υπάρχουν φυσικά σκευάσματα εναλλακτικής ιατρικής καθώς και χημικά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν ενώ χρήσιμες είναι και οι επεμβατικές μέθοδοι όπως η εισαγωγή ιόντων στο δέρμα μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, οι ενέσεις βουτιλινικής τοξίνης και η σχετικά πρόσφατη χρήση laser.

v