Οι 6 υπερτροφές της άνοιξης που χαρίζουν ζωντάνια και υγεία!

Οι 6 υπερτροφές της άνοιξης που χαρίζουν ζωντάνια και υγεία!

Οι τροφές της άνοιξης έρχονται να ανανεώσουν το τραπέζι και να βάλουν στο παιχνίδι γεύσεις, απολαύσεις και θρεπτικά συστατικά εξαιρετικά σημαντικά για τον οργανισμό. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη μάς εξηγεί ποιες εποχιακές τροφές θεωρούνται "σούπερ τροφές" και για ποιο λόγο. 

Φράουλες: αντικαρκινική δράση, καλό πεπτικό και υγεία καρδιάς

Οι φράουλες είναι καταρχάς πλούσιες σε φυτικές ίνες συμβάλλοντας στην υγεία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος. Περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνη C, καθώς ένα φλιτζάνι (6-8 μεγάλες φράουλες) παρέχει σχεδόν τη διπλάσια από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για έναν ενήλικα. Περιέχουν επίσης έναν συνδυασμό φυτοχημικών ενώσεων όπως είναι οι ανθοκυανίνες, το ελλαγικό οξύ, τα τερπενοειδή και οι πολυφαινόλες και δύο πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, τη ζεαξανθίνη και τη λουτεΐνη, που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή του ματιού και μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση του καταρράκτη και την εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Το ελλαγικό οξύ και οι ανθοκυανίνες, που επιπρόσθετα εμπεριέχονται στις φράουλες, έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων ασκώντας έντονη αντικαρκινική δράση.

Σπαράγγια: αντιοξειδωτικά, ρύθμιση αρτηριακή πίεσης και χοληστερόλης

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, μεταξύ αυτών η γλουταθειόνη, η βιταμίνη C, η β – καροτίνη, η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το σελήνιο. Οι ουσίες αυτές έχουν συσχετιστεί με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά και πολλές περιπτώσεις καρκίνου. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ασπαραγίνη, λειτουργεί ως φυσικό διουρητικό και αυξάνει την διούρηση, όχι μόνο απελευθερώνοντας τα υγρά αλλά και απαλλάσσοντας τον οργανισμό από τα περίσσεια άλατα. Επιπρόσθετα, τα σπαράγγια περιέχουν σαπωνίνες, που έχουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση, την ευγλυκαιμική κατάσταση και να έχουν ευεργετικά οφέλη στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Ρόκα: σωστή λειτουργία μεταβολισμού, υγεία και δύναμη των οστών

Η ρόκα περιέχει μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, το οποίο ενισχύει τη σωστή λειτουργία πάνω από 300 μεταβολικών δράσεων στον οργανισμό. Είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ (μία κούπα ρόκα περιέχει 19 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος), ένα πολύ σημαντικό συστατικό στη διατροφή των εγκύων, καθώς εμποδίζει τις επιπτώσεις στο έμβρυο, από προβλήματα στο νευρικό σωλήνα. Στη ρόκα συναντώνται και βιταμίνες όπως είναι η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, και η νιασίνη οι οποίες συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Συν τοις άλλοις, η ρόκα περιέχει βιταμίνη Κ, η οποία είναι πολύ σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου και την υγεία και δύναμη των οστών καθώς και συστατικά που διασπώνται σε στοιχεία μέγιστης αντικαρκινικής δραστηριότητας.

Μάραθος: αντιοξειδωτικό, αντικαρκινικό, καλή πεπτική λειτουργία

Ο μάραθος περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό φυτοθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών ρουτίνη , κερκετίνη και διάφορων καμφερολικών γλυκοζιτών, που του δίνουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το πιο σημαντικό ωστόσο συστατικό στο μάραθο είναι η ανηθόλη, που αποτελεί το κύριο συστατικό του ελαίου του. Σε εργαστηριακές μελέτες, η ανηθόλη από μάραθο έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου. Μπορεί επίσης και ενισχύει την πεπτική λειτουργία ενώ μειώνει αποτελεσματικά τα αέρια του πεπτικού συστήματος.

Πράσο: αντιβακτηριακό, διουρητικό, προλαμβάνει αγγειακές παθήσεις

Η αλλισίνη που εμπεριέχεται στο πράσο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, έχει αντιβακτηριακή, αντιική και αντιμυκητιακή δράση. Επίσης, μειώνει τη δυσκαμψία των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας έτσι την πίεση του αίματος, αναστέλλει το σχηματισμό θρόμβων και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, αγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Το πράσο έχει, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Αυτό σημαίνει ότι προλαμβάνει, αλλά και αντιμετωπίζει τις διαταραχές του αίματος όπως την αναιμία. Η μεγάλη περιεκτικότητά του πράσου σε φυλλικό οξύ είναι επίσης πολύ σημαντική για την υγεία της καρδιάς. Τα πράσα είναι, ακόμη, πλούσια σε κάλιο, το οποίο προκαλεί διούρηση, συμβάλλοντας έτσι στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Αγκινάρες: πρόληψη γαστρεντερικών προβλημάτων, καλή λειτουργία καρδιάς

Τα δύο βασικά συστατικά της αγκινάρας είναι η σιλυμαρίνη και η κυναρίνη. Η σιλυμαρίνη αποτελεί ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο οργανισμό μας, η εμφάνιση των οποίων έχει συνδεθεί με διάφορες μορφές καρκίνου. Η ουσία αυτή έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει τον καρκίνου του δέρματος, της χοληδόχου κύστης αλλά αναστέλλει και την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Βοηθάει, επίσης, στην πρόληψη ασθενειών του ήπατος. Η κυναρίνη διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολής, βελτιώνοντας τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως κοιλιακός πόνος, ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Ένα άλλο πολύ σημαντικό συστατικό της αγκινάρας είναι το μαγνήσιο, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

v