Κολικοί βρεφών: Βοηθήστε αποτελεσματικά το μωρό σας

Κολικοί βρεφών: Βοηθήστε αποτελεσματικά το μωρό σας

Έντονο κλάμα, που μοιάζει να μην έχει καμιά προφανή αιτία, εκνευρισμός, φουσκωμένη κοιλίτσα και απότομες κινήσεις των ποδιών ενός βρέφους είναι μερικές από τις ενδείξεις ότι το μωράκι σας υποφέρει από κολικούς.

Τι ακριβώς όμως είναι οι κολικοί και πόσο εύκολο είναι να τους αντιμετωπίσετε, ανακουφίζοντας το μωρό και μειώνοντας τους πόνους του;

Τι είναι οι κολικοί

Οι κολικοί εμφανίζονται συχνά σε βρέφη έως και 4 μηνών, σε ποσοστό 40% και παρουσιάζονται με το έντονο κλάμα του βρέφους, που προκαλείται από κοιλιακό πόνο.

Ξεκινούν συνήθως μεταξύ της 3ης και της 6ης εβδομάδας και υποχωρούν στον τρίτο με τέταρτο μήνα ζωής.

Για να σιγουρευτείτε ότι το μωρό σας πάσχει από κολικό και το κλάμα του δεν οφείλεται σε άλλους παράγοντες θα παρατηρήσετε ότι κλαίει περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα συνολικά, για περισσότερες από 3 ημέρες την εβδομάδα και για περισσότερες από 3 εβδομάδες.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον κανόνα 3Χ3Χ3, που βοηθά τους νέους ειδικά γονείς να κατανοήσουν το λόγο αυτού του έντονου κλάματος και να μην πανικοβληθούν. Άλλωστε το φαινόμενο είναι παροδικό και δεν επηρεάζει την υγεία του βρέφους.

Ο πόνος του βρεφικού κολικού είναι παροξυσμικός και όχι διαρκής και το κλάμα του μωρού είναι εντονότερο από το φυσιολογικό, ξεκινά απότομα και εντείνεται τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από σφίξιμο της κοιλίτσας του βρέφους, που τεντώνει ή μαζεύει τα πόδια και αποβάλει αέρια.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι δεν έχει αποδειχθεί συσχέτιση με το φύλο, άρα από κολικούς υποφέρουν και κοριτσάκια και αγοράκια.

Πού οφείλονται οι κολικοί και τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτούς

Προτού καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι το υπερβολικό κλάμα του μωρού οφείλεται σε κολικό, καλό είναι με τη βοήθεια του παιδιάτρου σας να αποκλείσετε άλλα αίτια, που μπορεί να είναι από ασήμαντα, έως πιο σοβαρά.

Για παράδειγμα το μωράκι σας μπορεί απλά να πεινάει, να είναι κουρασμένο ή να πονάει για κάποιον άλλο λόγο. Από την άλλη μπορεί να έχει κάποια λοίμωξη, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί ιατρική βοήθεια.

Αφού σιγουρευτείτε για την ύπαρξη του κολικού, θα ενημερωθείτε ότι τα ακριβή του αίτια δεν είναι γνωστά. Αντίθετα έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες.

Μια από αυτές είναι η ανωριμότητα του γαστρεντερικού συστήματος του μωρού, που προκαλεί διαταραχή στην κινητικότητα του εντέρου.

Ακόμα, υπάρχουν κάποιοι που αποδίδουν την ύπαρξη τους στην δίαιτα, αφού το βρέφος μπορεί να έχει δυσανεξία στη λακτόζη ή ευαισθησία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος, με αποτέλεσμα να παράγονται στο έντερο του πολλά αέρια.

Τέλος, κάποιες πρόσφατες μελέτες ενοχοποιούν κάποια βακτήρια, που διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου.

Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η σχέση μητέρας – βρέφους, που χτίζεται από τις πρώτες κιόλας μέρες ζωής. Τα βρέφη που πάσχουν από κολικούς είναι πιο ευαίσθητα και δεν είναι εύκολο να ηρεμήσουν. Οι αγχωμένες μητέρες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δυσκολευτούν να κατανοήσουν τις ανάγκες του μωρού και να τα επαναφέρουν σε κατάσταση ηρεμίας.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κολικοί

Υπάρχουν πολλοί «δοκιμασμένοι» τρόποι για την αντιμετώπιση των κολικών, ωστόσο το κάθε μωράκι μπορεί να ηρεμήσει με διαφορετική θεραπεία.

Εάν για παράδειγμα διαπιστώσετε ότι η αιτία είναι είτε η αλλεργία σε κάποια τροφή, είτε η δυσανεξία στη λακτόζη, θα χρειαστεί να αλλάξετε το διαιτολόγιο σας, αν θηλάζετε, αποφεύγοντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τις τροφές που προκαλούν αέρια και μεγαλύτερη κινητικότητα στο έντερο, όπως το λάχανο, το κρεμμύδι, τα πολλά φρούτα, τα όσπρια και ο καφές.

Ίσως χρειαστεί ακόμα να αποφύγετε τροφές, που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στο μωράκι σας. Μερικά από τα αλλεργιογόνα τρόφιμα είναι το αβγό και οι ξηροί καρποί. Κάποιοι παιδίατροι επίσης, συνιστούν τη χορήγηση υποαλλεργικού γάλακτος επί μια εβδομάδα.

Πολλοί γονείς έχουν παρατηρήσει ότι οι πόνοι των κολικών μειώνονται μετά την κατανάλωση αφεψημάτων και βοτάνων.

Κρατώντας το μωράκι με τρόπο ώστε να ασκείται μικρή πίεση στην κοιλίτσα του, ζεσταίνοντας την, θα μειώσει την ένταση του πόνου, ενώ εξίσου ανακουφιστικό είναι και ένα χλιαρό μπάνιο.

Για τα βρέφη που πίνουν γάλα από μπιμπερό, η ιδανική λύση για την αντιμετώπιση των κολικών είναι τα ειδικά σχεδιασμένα μπουκάλια, που περιορίζουν την κατάποση του αέρα κατά της διάρκεια του γεύματος.

Πρόσφατες κλινικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν οδοντίατροι, παιδίατροι αλλά και μαιευτήρες έχουν αποδείξει πως κατά τη διάρκεια του θηλασμού οι στοματικοί μυς του βρέφους εργάζονται σκληρότερα από εκείνους του πηγουνιού, ενώ η ροή γάλακτος από τη θηλή μπορεί να δυσχεράνει τόσο την διαδικασία όσο και την ομαλότητα της αναπνοής.

Το μπιμπερό με κλίση σε αντίθεση με εκείνα που έχουν την κλασσική μορφή, διευκολύνει τη μητέρα ή όποιο άτομο ταΐζει, να έχει το βρέφος σε φυσική ημι-κάθετη θέση λόγω του εργονομικού του σχεδιασμού και έχει καλύτερη ροή γάλακτος μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες κατάποσης αέρα.

Η δε κλίση του μπιμπερό διατηρεί τη θηλή πάντα γεμάτη με γάλα κάνοντας τη σίτιση του μωρού πιο ασφαλή.

Μπιμπερό με κλίση διαθέτει στην αγορά η εταιρεία Chicco.

v