Πώς θα τονώσω την αυτοπεποίθηση του γιου μου;

Πώς θα τονώσω την αυτοπεποίθηση του γιου μου;

Ερώτηση:
Είμαι πατέρας δύο παιδιών: Η κόρη μου είναι 8 ετών και ο γιος μου 5 ετών. Ο μικρός είναι αρκετά ευαίσθητο παιδί. Έχει διάφορες φοβίες και εμείς σαν γονείς, προσπαθούμε να τον δυναμώσουμε εσωτερικά με την κουβέντα, για να τις αποβάλλει. Του μιλάμε συνεχώς και εκείνος μας ακούει. Η αλήθεια είναι το προσπαθεί, αλλά θέλει τον χρόνο του. Γενικά κλαίει πολύ εύκολα. Στις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά στο σχολείο (προ-νήπιο) μερικές φορές αντιμετωπίζει προβλήματα. Δεν ξέρει να αμύνεται. Όταν του φωνάζουν, μαζεύεται σε μια γωνία, και κλαίει. Δεν ξέρει / μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Πληγώνεται πολύ εύκολα. Φοβάται. Δεν του αρέσει να μαλώνει, ίσως επειδή φοβάται. Φοβάμαι το αύριο. Πώς θα αντιμετωπίσει τις συνθήκες στις μεγαλύτερες τάξεις με τα φαινόμενα τραμπουκισμού που δυστυχώς υπάρχουν άλλα και στην μετέπειτα ζωή του; Τι πρέπει να κάνουμε. Ξέρω πως πρέπει καθημερινά να του τονώνουμε την αυτοπεποίθηση του. Ένα ομαδικό άθλημα θα τον βοηθούσε; Σας ευχαριστώ.
Απάντηση:

Ο γιος σας χρειάζεται να κατανοήσετε τα αισθήματα του και να δέχεστε το γεγονός ότι φοβάται χωρίς να του "απαγορεύεται" να νιώθει φόβο αλλά να αναρωτηθείτε μαζί του το πού οφείλεται. Αρχικά σκεφτείτε αν εσείς με κάποιον τρόπο του προκαλείτε αγωνία ή η μητέρα του. Είστε επιβλητικοί ως γονείς; Μήπως στερείτε την αποδοχή σας σε πλευρές του γιου σας που σας δυσκολεύουν; Υπάρχει ένταση και δυσαρμονία στις διαπροσωπικές σχέσεις ή στις σχέσεις σας με τα παιδιά; Με άλλα λόγια φροντίστε να δημιουργήσετε ένα κλίμα στο παιδί σας μέσα στο οποίο να νιώθει ασφάλεια. Το παράδειγμα και τα βιώματα στη ζωή ενός παιδιού λειτουργούν βαθύτερα από τα λόγια. Επίσης αναρωτηθείτε αν κάποιος από εσάς τους δυο γονείς είναι φοβικός ο ίδιος ή με χαμηλή αυτοεκτίμηση διότι επίσης θα έπαιζε ρόλο στην αίσθηση ταυτότητας του παιδιού σας.

Σεβαστείτε το παιδί σας χωρίς να τον πιέζετε για να "αποβάλλει" τον φόβο διότι με αυτό τον τρόπο νιώθει μόνος του από την στιγμή που δεν μπορεί να ελέγξει τον φόβο του, ενώ συνάμα νιώθει έλλειψη αποδοχής από εσάς. Βοηθήστε το παιδί σας με διάλογο και κατανόηση.

Η ανάγκη είναι να πιστέψει στον εαυτό του και χρειάζεται να εντοπίσετε σε τι είναι χαρισματικός και να το ενισχύσετε. Μπορεί να είναι κάποιο μουσικό όργανο ή κάποιο άθλημα. Ρωτήστε τον τι θα ήθελε και τι θα του άρεσε. Σεβαστείτε τις ευαισθησίες του και τις αγωνίες του και δείξτε του αποδοχή.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v