Ο γιος σας χρειάζεται να κατανοήσετε τα αισθήματα του και να δέχεστε το γεγονός ότι φοβάται χωρίς να του "απαγορεύεται" να νιώθει φόβο αλλά να αναρωτηθείτε μαζί του το πού οφείλεται. Αρχικά σκεφτείτε αν εσείς με κάποιον τρόπο του προκαλείτε αγωνία ή η μητέρα του. Είστε επιβλητικοί ως γονείς; Μήπως στερείτε την αποδοχή σας σε πλευρές του γιου σας που σας δυσκολεύουν; Υπάρχει ένταση και δυσαρμονία στις διαπροσωπικές σχέσεις ή στις σχέσεις σας με τα παιδιά; Με άλλα λόγια φροντίστε να δημιουργήσετε ένα κλίμα στο παιδί σας μέσα στο οποίο να νιώθει ασφάλεια. Το παράδειγμα και τα βιώματα στη ζωή ενός παιδιού λειτουργούν βαθύτερα από τα λόγια. Επίσης αναρωτηθείτε αν κάποιος από εσάς τους δυο γονείς είναι φοβικός ο ίδιος ή με χαμηλή αυτοεκτίμηση διότι επίσης θα έπαιζε ρόλο στην αίσθηση ταυτότητας του παιδιού σας.
Σεβαστείτε το παιδί σας χωρίς να τον πιέζετε για να "αποβάλλει" τον φόβο διότι με αυτό τον τρόπο νιώθει μόνος του από την στιγμή που δεν μπορεί να ελέγξει τον φόβο του, ενώ συνάμα νιώθει έλλειψη αποδοχής από εσάς. Βοηθήστε το παιδί σας με διάλογο και κατανόηση.
Η ανάγκη είναι να πιστέψει στον εαυτό του και χρειάζεται να εντοπίσετε σε τι είναι χαρισματικός και να το ενισχύσετε. Μπορεί να είναι κάποιο μουσικό όργανο ή κάποιο άθλημα. Ρωτήστε τον τι θα ήθελε και τι θα του άρεσε. Σεβαστείτε τις ευαισθησίες του και τις αγωνίες του και δείξτε του αποδοχή.
* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.
Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.