Σημάδια ότι είστε έτοιμη να γεννήσετε

Σημάδια ότι είστε έτοιμη να γεννήσετε

Η στιγμή του τοκετού είναι αυτή που περιμένει με ανυπομονησία κάθε μέλλουσα μαμά. Πολλές φορές, όμως, παρά τις όποιες οδηγίες και επισημάνσεις του γυναικολόγου, μοιάζει απροετοίμαστη όταν έρχεται η ώρα αυτή.  Ο μαιευτήρας χειρουργός-γυναικολόγος κ. Κωνσταντίνος Μύριλλας αποκαλύπτει τα 4 πιο χαρακτηριστικά σημάδια πως το μωράκι σας... έρχεται!

Ο κ. Μύριλλας επισημαίνει καταρχάς ότι το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η γυναίκα έχει μικρές "σουβλιές" στην κοιλιά που την προετοιμάζουν για τον τοκετό. Ο ίδιος αναφέρει πως 60% των γυναικών θα ξεκινήσει τον τοκετό ανάμεσα στην 38η και 40η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Πώς θα καταλάβει ότι ο τοκετός ξεκινά;

Ανοργάνωτες ωδίνες

Πολλές γυναίκες λίγο πριν τον τοκετό έχουν ανοργάνωτους πόνους στο πάνω μέρος της μήτρας και τραβήγματα στο κάτω μέρος της μήτρας. Οι ωδίνες αυτές είναι μικρής διάρκειας, δεν έχουν συγκεκριμένο ρυθμό ούτε και συγκεκριμένη διάρκεια. Τα χαρακτηριστικά τους είναι ότι συνήθως δεν είναι έντονες, ούτε τακτικές, μπορεί να σταματούν και να ξαναρχίζουν στη διάρκεια της ημέρας, εκλείπουν σύντομα ή απαλύνονται με την ανάπαυση. Αυτό αποτελεί συνήθως έναν καλό οιωνό ότι η γυναίκα μπαίνει σε κατάσταση τοκετού. Είναι καλό να διαχωρίζονται από τις πραγματικές συσπάσεις, οι οποίες δεν μειώνονται και δεν απαλύνονται μέχρι τον τοκετό, αλλά προοδευτικά αυξάνουν σε δύναμη και σε διάρκεια. Αν λοιπόν γίνουν πιο έντονες και ρυθμικές θα πρέπει να βάλετε και τα τελευταία πράγματα στη βαλίτσα.

Πόνοι στη μέση

Οι έντονοι πόνοι στη μέση είναι ένα ακόμη στοιχείο που καταδεικνύει ότι μια γυναίκα μπαίνει σε κατάσταση τοκετού. Ο πόνος στη μέση αρχίζει από τους πρώτους μήνες της κύησης, κάτι που δεν προκαλεί ανησυχία. Εάν, όμως, τις τελευταίες μέρες της κύησης ο πόνος γίνει αφόρητος, τότε υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίζετε τις «ραχιαίες ωδίνες». Πιο αναλυτικά, το έμβρυο κατέρχεται προς τον τοκετό με το πρόσωπο να αντικρίζει τη σπονδυλική στήλη της μητέρας, όμως μερικές φορές κατεβαίνει με το κρανίο να πιέζει τη σπονδυλική στήλη της, οπότε προκαλούνται οι ραχιαίες ωδίνες με έντονους πόνους στη μέση.

Ανώδυνη ρήξη αμνιακού υγρού

Πρόκειται για το σπάσιμο του αμνιακού σάκου που περιέχει το έμβρυο και την έξοδο του αμνιακού υγρού (σπάσιμο των νερών). Όταν ο σάκος σπάσει αυτόματα, δεν θα νιώσετε πόνους, αλλά θα αντιληφθείτε τη ροή σημαντικής ποσότητας υγρού. Στην περίπτωση όμωες που ροή είναι σταδιακή, μπορεί να νομίζετε ότι πρόκειται για ούρα! Για να βεβαιωθείτε, κάντε ένα πολύ απλό τεστ: φορέστε μια σερβιέτα. Αν το υγρό είναι άοσμο ή διάφανο, τότε έχει γίνει ρήξη του αμνιακού σάκου. Διαφορετικά, μάλλον είναι νωρίς ακόμη! Είναι καλό πάντως, αν δεν είστε σίγουρη, να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας.

Κολπικές εκκρίσεις

Mια-δυο μέρες πριν τον τοκετό, η γυναίκα βλέπει ένα σύνολο βλέννης στον κόλπο της μαζί με λίγο ροζ ή καφέ αίμα. Γίνεται ουσιαστικά αποβολή του "πώματος" από βλέννες που κάλυπτε το άνοιγμα του τραχήλου για να εμποδίζει διάφορα μικρόβια να περάσουν από τον κόλπο προς τη μήτρα. Όταν ο τράχηλος μαλακώνει κι αρχίσει να συσπάται, η βλέννα αυτή ξεκολλάει και μπορεί να παρατηρήσετε αιματηρές και βλεννώδεις εκκρίσεις στο εσώρουχό σας. Ο τράχηλος δηλαδή αρχίζει να διαστέλλεται, χαλαρώνει και γίνεται πιο ελαστικός, προκειμένου να διευκολυνθεί ο τοκετός. Σε αυτή την περίπτωση μα είστε σίγουρη πως σε λίγο θα έχετε ανοίξει ένα νέο κεφάλιοα στη ζωη σας και θα έχετε γίνει μανούλα!

v