Υλικά:
2 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
85 γρ. σκόνη ζελέ με γεύση φράουλα
1 φλ. βούτυρο μαλακό
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 3/4 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 φλ. γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
1/2 φλ. φράουλες
Για την επικάλυψη:
2 πακέτα τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. βανίλια
5 φλ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε δύο στρογγυλές φόρμες 22 εκ. Στο μπλέντερ ρίχνετε τις φράουλες και τις πολτοποιείτε μέχρι να βγάλουν όλα τους τα ζουμιά. Στη συνέχεια περνάτε το μείγμα φράουλας από κόσκινο μέχρι να αποκτήσει μια βελούδινη υφή και αφήνετε στην άκρη.
Στη συνέχεια κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη, τη σκόνη ζελέ φράουλα και ανακατεύετε στη δυνατή σκάλα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Σε μέτρια ταχύτητα ρίχνετε ένα – ένα τα αυγά και ανακατεύετε. Προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι μαζί με το γάλα. Συνεχίζετε το ανάδεμα μέχρι να "δέσει" το μείγμα.
Έπειτα ξύνετε τα τοιχώματα του μίξερ με μια σπάτουλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Προσθέτετε τη βανίλια και αμέσως μετά το μείγμα φράουλας. Μοιράζετε το μείγμα κέικ στις δύο φόρμες κέικ και ψήνετε για 25-30 λεπτά στη δεύτερη σκάλα φούρνου, με αντιστάσεις. Στη συνέχεια αφήνετε για 10 λεπτά το κέικ να κρυώσει και καλύπτετε με frosting.
Για την επικάλυψη: Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί στο κάδο του μίξερ μέχρι να γίνει λείο. Όταν παγώσουν τα κέικ παίρνετε τον πρώτο δίσκο κέικ και καλύπτετε με την μισή ποσότητα του frosting, καλύπτετε με τον δεύτερο δίσκο και αλείφετε με το υπόλοιπο frosting το κέικ.
Συνταγή: sidagi.gr
Cheesecake φράουλας με ανθότυρο και μέλι
Υλικά:
Για την βάση:
100 γρ. μπισκότα digestive
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα:
350 γρ. ανθότυρο
25 γρ. ζάχαρη μαύρη
4 κ.σ. μέλι (θυμαρίσιο ή άλλο)
150 γρ. γιαούρτι άπαχο
Χυμός και ξύσμα 1 λεμονιού (ακέρωτου, βιολογικού κατά προτίμηση)
15 γρ. φύλλα ζελατίνας
3 ασπράδια αυγών
Για το γαρνίρισμα:
225 γρ. φρέσκιες φράουλες
Εκτέλεση:
Για την βάση: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C. Τρίβετε στο μπλέντερ τα μπισκότα και τα ανακατεύετε με το βούτυρο. Ρίχνετε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20-22 εκ. και ύψους 4 εκ. Το απλώνετε, ώστε να καλύψει όλο τον πάτο και το πατάτε καλά, ώστε να μην μείνουν κενά. Ψήνετε για 12-15 λεπτά. Αφήνετε την βάση να κρυώσει.
Για την κρέμα: Ανακατεύετε καλά το ανθότυρο, την ζάχαρη και το μέλι. Προσθέτετε το γιαούρτι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Μαλακώνετε τα φύλλα της ζελατίνης σε κρύο νερό, τα στύβετε με το χέρι και τα λιώνετε σε ¼ της κούπας ζεστό νερό. Ρίχνετε την λιωμένη ζελατίνη στο μείγμα του ανθότυρου και ανακατεύετε γρήγορα (ώστε να σκορπιστεί παντού).
Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα (περίπου 10-15 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ). Την ενσωματώνετε στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά. Ρίχνετε την κρέμα πάνω από την βάση, την απλώνετε καλά με μία σπάτουλα και βάζετε το γλυκό στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί. Όταν κρυώσει η κρέμα, καλύπτετε όλη την επιφάνεια με φράουλες.
Συνταγή: sintagespareas.gr
Η αυθεντική συνταγή πάβλοβα με φράουλες
Υλικά:
4 ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
Ελάχιστο αλάτι
250 γρ. ζάχαρη
2 κ.γ. κορν φλάουερ
1 κ.σ. άσπρο ξίδι
Μερικές σταγόνες υγρή βανίλια
300 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί
250 γρ. φράουλες
1 σφηνάκι Grand Marnier
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC. Βάζετε σε ένα μπολ 250 γρ. φράουλες με ένα σφηνάκι Grand marnier και το ξύσμα πορτοκαλιού για να μαριναριστούν. Χτυπάτε στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, τα ασπράδια με το αλάτι και προσθέτετε σταδιακά τη ζάχαρη ώσπου να διαλυθεί καλά και να σχηματιστεί μαρέγκα που να γυαλίζει και να κάνει κορυφές. Πασπαλίζετε με κορν φλάουερ και ρίχνετε το ξίδι και τη βανίλια.
Ανακατεύετε με ελαφρές κινήσεις ώσπου να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Απλώνετε σε ταψί 23 εκ., στο οποίο έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί πασπαλισμένο ελαφρά με κορν φλάουερ. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150oC και ψήνετε για 45-50 λεπτά. Σβήνετε τον φούρνο και αφήνετε το γλυκό μέσα, με ανοιχτή την πόρτα, ώσπου να κρυώσει. Γαρνίρετε την πάβλοβα με σαντιγί και σκεπάζετε με τις φράουλες.
Συνταγή: pavlova.gr
Τούρτα σοκολάτα με σαντιγί και φράουλες
Τάρτα με κρέμα βανίλιας και φράουλες
Υλικά:
1 δόση ζύμη για τάρτες
100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
500 γρ. μικρές φράουλες ή φρούτα του δάσους
1 δόση κρέμα patisserie
2 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε την τάρτα σύμφωνα με τη βασική ζύμη για τάρτες γλυκές και αλμυρές. Την αφήνετε να κρυώσει καλά. Πλένετε τις φράουλες και τις στεγνώνετε καλά. Αν οι φράουλες είναι µεγάλες, τις κόβετε στη µέση.
Με πινελάκι αλείφετε τη λιωµένη κουβερτούρα σε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τάρτας. Αφήνετε τη σοκολάτα να κρυώσει. Απλώνετε την κρέµα patisserie στην τάρτα. Στρώνετε τις φράουλες κοντά κοντά, να καλυφθεί όλη η τάρτα. Πασπαλίζετε µε τη ζάχαρη τις φράουλες. Αφήνετε για 10΄στο ψυγείο. Καραμελώνετε µε φλόγιστρο τη ζάχαρη. Εναλλακτικά, αντί για ζάχαρη, αν δεν έχετε φλόγιστρο, πασπαλίζετε µε λίγη άχνη.
Συνταγή: argiro.gr