Η κόρη μου, 15 μηνών, είναι πολύ ζωηρή και υπερκινητική. Για να καταλάβετε, δεν θέλει ποτέ να την παίρνουμε αγκαλιά ή να παίξει μαζί μας ή να της διαβάσουμε ένα παραμύθι (σκίζει τις σελίδες, θέλει να το πάρει από τα χέρια μας και να το βάλει στο στόμα της). Θέλει συνέχεια να τρέχει και να κάνει σκανταλιές, να ανοίγει και να κλείνει πόρτες και συρτάρια με κίνδυνο να τραυματιστεί η ίδια. Εγώ και ο άντρας μου την μαλώνουμε συνέχεια, λέγοντάς της ή χτυπώντας της ελαφρά το χέρι, αποσκοπώντας στο να το καταλάβει και να μην το ξανακάνει. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο... Δεν ακούει και κάνει κάθε μέρα τα ίδια. Δεν ξέρουμε τι κάνουμε λάθος και φοβάμαι ότι δεν είμαι σωστή μητέρα, ότι δεν έχω βάλει όρια και δεν ξέρω πώς να βάλω όρια. Ευχαριστώ.
Το παιδί σας χρειάζεται να κινηθεί για να νιώσει καλά και είναι κάτι που για εκείνη δεν γίνεται διαφορετικά. Προσπαθείστε να την κατανοήσετε και επιτρέψτε της την κίνηση. Δώστε της τρόπους να διοχετεύσει αυτή την ενέργεια. Βγάλτε την βόλτες να τρέξει, δημιουργήστε έναν χώρο μες στο σπίτι που θα μπορεί να σκαρφαλώνει, να ανεβαίνει, να κατεβαίνει, να εκτονώνει την ενέργειά της χωρίς να κινδυνεύει.
Το θέμα που μπαίνει δεν αφορά τα όρια αλλά ότι έχετε ένα παιδί υπερκινητικό και αυτό δεν είναι θέμα συμπεριφοράς και τρόπων αλλά εγκεφαλικών χημικών εκκρίσεων. Δημιουργήστε μαζί της και παίξτε, πηγαίνετέ την σε παιδική γυμναστική καθώς θα μεγαλώνει, ίσως να ξεκινήσει και κολύμβηση από τώρα. Δώστε της άπλα και κίνηση χωρίς να την καταπιέσετε και ταυτόχρονα μειώστε την ζάχαρη και τα αμυλούχα. Βάψτε το σπίτι σε χρώματα μη διεγερτικά αλλά παστέλ, βάζετε της να ακούει απαλή και ήρεμη μουσική, χωρέστε την υπερκινητικότητα της και μην την μαλώνετε διότι αυτό μόνο θα χειροτερέψει την κατάσταση. Χωρέστε την κόρη σας και δώστε της διεξόδους!
* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.