Τι είναι η παιδική δυσκοιλιότητα
Ο παιδίατρος γαστρεντερολόγος και ηπατολόγος παίδων κ. Κωνσταντίνος Σιαφάκας επισημαίνει ότι η παιδική δυσκοιλιότητα είναι σύμπτωμα και όχι ασθένεια, ενώ εκφράζεται με δύο τρόπους... με μειωμένες κενώσεις (λιγότερες από τρεις την εβδομάδα) και μέσω της σκληρής σύστασης των κοπράνων. Μπορεί να υποκρύπτει άλλες παθήσεις αλλά στο 95% είναι ιδιοπαθής, δηλαδή δεν είναι σαφές πού οφείλεται η εμφάνισή της.
Συνήθως, όπως αναφέρει ο κ. Σιαφάκας, όταν διάφορες παθήσεις της ιατρικής δεν έχουν ταυτιστεί με κάποια αιτία, μπαίνουν σε ένα «καλάθι». Όταν όμως η επιστήμη προχωράει και υπάρχει πρόοδος στην έρευνα τότε η εκάστοτε νόσος βγαίνει από αυτό το καλάθι και ταυτοποιείται με την αιτία της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή το πεπτικό σύστημα έχει άρρηκτη σχέση με το νευρικό σύστημα, αυτό που μπορεί να βοηθήσει μέσα στα επόμενα χρόνια είναι η έρευνα πάνω στο νευρικό σύστημα, μιας και αυτό είναι που "συνομιλεί" διαρκώς με το έντερο.
Τι την προκαλεί
Αν αφήσουμε κατά μέρος το 95% που οφείλεται σε «άγνωστα» ψυχοσωματικά αίτια, υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Σιαφάκα, διάφορες οργανικές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στην παιδική δυσκοιλιότητα. Η στένωση στο έντερο και το συγγενές μεγάκολο, ο υποθυροειδισμός, οι διαταραχές ασβεστίου και ηλεκτρολυτών, οι χρόνιες παθήσεις όπως είναι η κοιλιοκάκη, οι σπάνιες περιπτώσεις με νευροπάθειες ή μυοπάθειες που προσβάλουν το έντερο, οι παθήσεις στη σπονδυλική στήλη και η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στην παιδική δυσκοιλιότητα.
Επίσης, η κακή διατροφή πλούσια σε άμυλο και χαμηλή σε φυτικές ίνες, καθώς και η μεγάλη ποσότητα σε γαλακτοκομικά ενισχύουν την δυσκοιλιότητα. Κυριότερη αιτία είναι, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Σιαφάκας, η ψυχολογική. Συνήθως αυτό που συμβαίνει είναι ότι το νήπιο κάποια στιγμή έχει σκληρά κόπρανα, το κρατάει στη μνήμη του και σε επόμενη φορά, από φόβο μήπως ξαναπονέσει, τα κρατάει μέσα του.
Πώς εκδηλώνεται
Η δυσκοιλιότητα στα παιδιά εκδηλώνεται με σκληρά κόπρανα, με πόνους στην κοιλιά και στον πρωκτό, με αίμα στα κόπρανα, με ραγάδες στον πρωκτό όπως επίσης και με εμφάνιση αιμορροΐδων λόγω της χρόνιας πίεσης (σε αγοράκια αλλά και σε κοριτσάκια). Ο γονιός, όπως αναφέρει ο κ. Σιαφάκας, είναι σημαντικό να «θορυβηθεί» από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα και να απευθυνθεί άμεσα στον παιδίατρο. Εκείνος, με τη σειρά του, και εφόσον χρειαστεί, θα κατευθύνει τους γονείς σε έναν παιδογαστρεντερολόγο για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.
Πώς αντιμετωπίζεται η παιδική δυσκοιλιότητα
Η ελαφριάς μορφής δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται με δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες (δημητριακά, όσπρια, λαχανικά), με μείωση των γαλακτοκομικών και των αμυλούχων τροφών, με κατανάλωση περισσότερων υγρών και με μεγαλύτερη δραστηριότητα του παιδιού μέσα στη μέρα. Δεν είναι άλλψτσε τυχαία ότι πολές φορές η δυσκοιλιότητα συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία. Αν αυτό δεν βοηθήσει, τότε θα πρέπει να χορηγηθεί στο παιδί φαρμακευτική αγωγή, η οποία, όπως υπογραμμίζει ο κ. Σιαφάκας, δεν εμπεριέχει ιδιαίτερους κινδύνους και για το λόγο αυτό οι γονείς δε θα πρέπει να τη φοβούνται. Καλό είναι επίσης το παιδί να μη λαμβάνει υπόθετα, καθώς το τραυματίζουν ψυχολογικά, και να προτιμάται η θεραπεία με το κατάλληλο σιρόπι ή με χάπια, την οποία σε κάθε περίπτωση θα συστήσει ο παιδίατρος ή ο παιδογαστρεντερολόγος.