Γαλοπούλα: 9 πράγματα που δεν ξέρετε για το δημοφιλές πτηνό!

Γαλοπούλα: 9 πράγματα που δεν ξέρετε για το δημοφιλές πτηνό!

Πλησιάζει και φέτος η ώρα της... γαλοπούλας! Έρχεται η στιγμή που θα λάμψει στο κέντρο του εορταστικού τραπεζιού. Και μπορεί το καημένο το πουλερικό να μην έχει τους ίδιους θαυμαστές, όπως το κοτόπουλο ή ο κόκορας, το βέβαιο πάντως είναι ότι δε μπορούμε να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς αυτήν!

Πριν, λοιπόν, την ξεπουπουλιάσουμε, τη μαρινάρουμε, την παραγεμίσουμε με κάστανα και σταφίδες, ας μάθουμε κάποιες ενδιαφέρουσες, χρήσιμες και... αστείες πληροφορίες για την γαλοπούλα!

Γαλοπούλα: Αγροτική ή εμπορίου;

Η διαφορά της οικόσιτης γαλοπούλας που πωλείται στα χωριά, από αυτήν που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ είναι τεράστια και δεν έχει να κάνει μόνο με την τιμή της. Η γαλοπούλα του σούπερ μάρκετ έχει «βγει» από αυγά σε ορνιθοτροφεία τον Σεπτέμβριο και από την στιγμή της «γέννησής» της ξεκινά ένας αγώνας δρόμου μέχρι τα Χριστούγεννα προκειμένου να φτάσει τα 20-25 κιλά και να πουληθεί αφράτη-αφράτη! (Φανταστείτε, λοιπόν, τι τρώνε οι συγκεκριμένες γαλοπούλες για να παχύνουν τόσο σε λίγους μόλις μήνες!) Του χωρικού, όμως, η γαλοπούλα που τρέφεται με καλαμπόκι και χόρτα του αγρού, από τον Ιούνιο που ξεκινά συνήθως η εκτροφή της, δύσκολα θα ξεπεράσει τα 8-10 κιλά μέχρι τα Χριστούγεννα.

Αγόρι ή κορίτσι;

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις μία αρσενική από μία θηλυκή γαλοπούλα. Όσοι γνωρίζουν θα πουν ότι χαρακτηριστικό της αρσενικής γαλοπούλας είναι ότι φουσκώνει τα φτερά της, όταν είναι μεγάλη, για να εντυπωσιάσει τη θηλυκή. Πρόκειται, άλλωστε, για τα πιο εντυπωσιακά ζώα ενός αγροκτήματος!

Δεν χαρακτηρίζεται από την ευφυΐα της

Όσοι εκτρέφουν γαλοπούλες θα παραδεχτούν ότι παρά την εντυπωσιακή τους εμφάνιση και τη δύναμή τους, δεν είναι και από τα πιο ευφυή πουλιά! Για παράδειγμα, μπορεί ο εκτροφέας να τα κατευθύνει προς ένας μέρος, αυτά θα πάνε αλλού ή μπορεί να τους ρίχνει ο εκτροφέας το φαγητό τους σε ένα σημείο και εκείνα να το ψάχνουν αλλού. Κι αν δεν το βρίσκουν αρχίζουν να φωνάζουν όλες μαζί, σαν κοπάδι! Το θέαμα είναι πολύ αστείο!

Είναι, όμως, ευερέθιστη!

Οι χωρικοί που εκτρέφουν γαλοπούλες λένε ότι το χρώμα στο δέρμα τους στον λαιμό και το κεφάλι σκουραίνει όταν αλλάζουν συναισθήματα. Δηλαδή, η γαλοπούλα κοκκινίζει!

Όχι μόνο τα Χριστούγεννα!

Η γαλοπούλα δεν αποτελεί χαρακτηριστικό τρόφιμο μόνο των Χριστουγέννων. Για την ακρίβεια, σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερες γαλοπούλες καταναλώνονται ετησίως την περίοδο των Ευχαριστιών (45 εκατομμύρια), ακολουθεί η περίοδος των Χριστουγέννων (22 εκατομμύρια), ενώ πολλοί πληθυσμοί επιλέγουν τη γαλοπούλα και για το πασχαλινό τραπέζι (19 εκατομμύρια).

Δεν προκαλεί υπνηλία!

Πολλοί λένε ότι η υπερβολική κατανάλωση γαλοπούλας, τις ημέρες των γιορτών, είναι που μας προκαλεί τόσο έντονη υπνηλία μετά από κάθε γεύμα. Είναι γεγονός ότι η γαλοπούλα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, μία ουσία που μεταβολίζεται σε σεροτονίνη και μελατονίνη, δύο από τις βασικές χημικές ουσίες που οδηγούν στη χαλάρωση και πιθανώς προκαλούν υπνηλία. Ωστόσο, δεν περιέχει μόνο η γαλοπούλα τρυπτοφάνη, αλλά όλες οι πλούσιες σε πρωτεΐνη τροφές, όπως το κοτόπουλο, το χοιρινό, το σπανάκι, ενώ κάποια τυριά περιέχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες τρυπτοφάνης από τη γαλοπούλα!

Turkey: Η σκούφια της και το όνομά της!

Η γαλοπούλα είναι αμερικανικής εθνικότητας -«πρωτοκυκλοφόρησε» στα δάση της Βορείου Αμερικής. Στην Αμερική υπάρχουν 3 πόλεις ονόματι Turkey (=Γαλοπούλα), μία στο Τέξας, μία στη Βόρεια Καρολίνα και μία στη Λουιζιάνα, οι οποίες έχουν ακριβώς ονομαστεί έτσι για να αποτίσουν φόρο τιμής στο δημοφιλές πουλί. Ωστόσο, η Τουρκία (Turkey στα αγγλικά και Tȕrkiye στα τούρκικα) έχει πάρει το όνομά της από την τουρκική λέξη tȕrk που σημαίνει ισχύς!

Η ιστορία, πάντως, λέει ότι το πουλί ήταν που πήρε το όνομά του από την χώρα και όχι το αντίστροφο: Όταν Ευρωπαίοι άποικοι κατέφθασαν στην Αμερική, αντίκρισαν γαλοπούλες, τις οποίες μπέρδεψαν με τις φραγκόκοτες, τις οποίες στην χώρα τους αποκαλούσαν και «τουρκό-πουλα», καθώς οι φραγκόκοτες εισάγονταν από την Τουρκία στην Δυτική Ευρώπη. Τελικά, το αμερικάνικο πουλί καθιέρωσε το όνομά του ως γαλοπούλα, ενώ η φραγκόκοτα κράτησε το δικό της όνομα.

Στην Ελλάδα, πάντως, την ονομάζουμε «γαλοπούλα» από τη λατινική λέξη gallus, εννοώντας «πτηνό της Γαλατίας».

Τρία μυστικά ψησίματος!

Σύμφωνα με τη φημισμένη σεφ Ντίνα Νικολάου, τρία είναι τα σπουδαιότερα μυστικά ψησίματος της γαλοπούλας:

  1. Για να διατηρηθεί η υγρασία στο εσωτερικό της ενώ ψήνεται, πρέπει πριν το ψήσιμο να βάλετε μισό κρεμμύδι ή μία φέτα λεμονιού στο εσωτερικό της.
  2. Για να ελέγξετε αν έχει ψηθεί καλά, σηκώστε την με μία πιρούνα πάνω από το ταψί και αφήστε να τρέξουν οι χυμοί της. Αν οι χυμοί αυτοί είναι διαυγείς και όχι ροζ, τότε έχει ψηθεί καλά!
  3. Όταν πλέον έχει ψηθεί, αφήστε την για 10-15 λεπτά καλυμμένη με αλουμινόχαρτο πριν την κόψετε.

Τελικά την τρώμε Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά;

Παραδοσιακά η γαλοπούλα τρώγεται Χριστούγεννα. Όμως αν σκοπεύετε να κάνετε το μεγάλο εορταστικό σας τραπέζι την Πρωτοχρονιά, δεν σας εμποδίζει κανείς να σερβίρετε τότε την γαλοπούλα σας!

v