Οι περισσότεροι γονείς, βέβαια, ανυπομονούν το μωρό τους να μιλήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς η επικοινωνία θα βοηθήσει και εκείνο να μεταφέρει αυτά που νιώθει και τους ίδιους να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες τους. "Το σπουδαιότερο που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να επικοινωνούν διαρκώς με τα παιδιά τους και να ασχολούνται μαζί τους", μας λέει η Παθολογος Λογου και Ομιλιας κ. Μαρινέλλα Τσουκαλά.
Αν και το παιδί σας θα πάρει τον δικό του χρόνο μέχρι να καταφέρει να μιλήσει κανονικά, δείτε πώς αλλιώς, σύμφωνα με την κ. Τσουκαλά, θα μπορούσατε να ενισχύσετε και εσείς αυτή του την προσπάθεια:
Μιλάτε του από την πρώτη κιόλας ημέρα
Ήδη από την ημέρα που θα γεννηθεί προσπαθείτε να μιλάτε διαρκώς στο μωρό σας, για να συνηθίζει την φωνή σας και τον τόνο της ομιλίας σας. Μπορεί να σας φαίνεται αστείο να μιλάτε σε ένα τόσο μικρό πλασματάκι σα να είναι ενήλικας, όμως σύντομα θα γίνει μια πολύ φυσική διαδικασία!
Διαβάζετε βιβλία
Ακόμα κι αν το μωρό σας δεν είναι ακόμα σε θέση να παρακολουθήσει έστω και μία απλή ιστοριούλα για μωρά, είναι σημαντικό να του διαβάζετε από πολύ νωρίς, καθώς με τον τρόπο αυτόν θα «χτίσετε» σιγά-σιγά το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό του για τις λέξεις και την γλώσσα σε συνδυασμό με τις εικόνες.
Κλείστε την τηλεόραση
Αν στο σπίτι σας υπάρχει μονίμως μία τηλεόραση ή ένα ραδιόφωνο ανοιχτό, έστω και χαμηλόφωνα, είναι προτιμότερο να τα κλείνετε όταν το μωρό είναι παρόν. Όσο περισσότερη ησυχία υπάρχει στο σπίτι, τόσο πιο εύκολο θα είναι για το μωρό σας να απορροφά τις λέξεις και να μαθαίνει να τις επαναλαμβάνει. "Οτιδήποτε ηλεκτρονικό που απασχολεί το παιδί θα πρέπει να αντικατασταθεί από τη φυσική παρουσία του γονιού", επισημαίνει η ειδικός και τονίζει, πέρα από τις παραπάνω συσκευές, να κλείνουν οι γονείς και το κινητό τους τηλέφωνο, όσο αυτό είναι εφικτό, τις ώρες που βρίσκονται στο σπίτι.
Επαναλαμβάνετε τις λέξεις αργά και σωστά
Αν το μωρό σας λέει κάποιες λέξεις μισές ή τις λέει με τον δικό του τρόπο (π.χ. «Ντο-ντος» αντί για «Γιώργος»), μην το διορθώνετε, αλλά πείτε του π.χ. «Ναι, σωστά, αυτός είναι ο Γιώργος». Επίσης, μιλάτε στο μωρό ήρεμα και αργά για να μπορεί να καταλαβαίνει τι του λέτε.
Ονομασία αντικειμένων
Όταν είστε μαζί, π.χ. όταν τρώτε στην κουζίνα και πιάνετε ένα πιάτο ή ένα κουτάλι, να θυμάστε να λέτε στο μωρό τις λέξεις «πιάτο» και «κουτάλι» και να το παροτρύνετε να τις επαναλαμβάνει μετά από εσάς. Και επαινείτε το για την προσπάθειά του, ακόμα κι αν καταφέρει να προφέρει έστω μερικά γράμματα από την λέξη.
Παιδικά τραγουδάκια!
Η επανάληψη των στίχων στα παιδικά τραγούδια είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος για να κάνετε το μωρό σας να ενδιαφερθεί για την γλώσσα και να επαναλαμβάνει ήχους. Θα διεγείρετε, μάλιστα, το ενδιαφέρον του πολύ περισσότερο αν χρησιμοποιείτε και πολλές εκφράσεις με το πρόσωπό σας. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να τραγουδήσετε το «Αχ κουνελάκι!» και να αλλάζετε τις εκφράσεις σας, ανάλογα με τους στίχους!
Όχι πιπίλα ή δάχτυλο!
Η ειδικός τονίζει όσο μπορούν οι γονείς να απομακρύνουν την πιπίλα ή το δάχτυλο από το στόμα του παιδιού όσο νωρίτερα γίνεται, καθώς το να υπάρχει μονίμως ένα αντικείμενο στο στόμα του μπορεί να δυσχεράνει την ομιλία του.
Μέλος της παρέας
Τέλος, καταλήγει η κ. Τσουκαλά, το μωρό πρέπει τις ώρες που είναι ξύπνιο να βρίσκεται μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια και να μην είναι απομονωμένο στο δωμάτιό του, προκειμένου να ακούει τις ομιλίες τους και να επιδιώκει να συμμετέχει σε αυτές, με τον δικό του τρόπο.