Αναψυκτικά με πολύ μέτρο
Τα αναψυκτικά, πάντα σε αυξημένη συχνότητα και σε μεγάλες ποσότητες, θεωρούνται επιζήμια για τον παιδικό οργανισμό καθώς δρουν επιβαρυντικά στην αύξηση του βάρους και στη γενικότερη οδοντική υγεία. Επιπρόσθετα, η λήψη ζάχαρης και ανθρακικού διαταράσσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως είναι το ασβέστιο. Τέλος, ο φώσφορος και το κάλιο που εμπεριέχονται στα αναψυκτικά μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό, εάν υπάρξει υπερκατανάλωση του προϊόντος.
Η κατάλληλη ηλικία
Σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο κ. Χαρίλαο Δημοσθενόπουλο, τα αναψυκτικά είναι καλό να αποφεύγονται στα πολύ μικρά παιδιά μιας και περιέχουν ζάχαρη που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και δρα επιβαρυντικά στην υγεία των δοντιών. Μια αποδεκτή ηλικία για να πιει το παιδί πρώτη φορά αναψυκτικό, και πάντα υπό την καθοδήγηση των γονιών, είναι τα 7 με 8 χρόνια.
Η... ποσότητα κάνει τη διαφορά!
Τα αναψυκτικά δεν υπάρχουν στη διατροφική πυραμίδα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό τραπέζι ενός παιδιού (εν αντιθέσει με τα φρούτα ή τα λαχανικά). Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δημοσθενόπουλος, καλό θα είναι να καταναλώνονται σε ειδικές μόνο περιστάσεις, όπως για παράδειγμα στο πλαίσιο ενός παιδικού πάρτι. Όσον αφορά στην ποσότητα, ένα κουτάκι των 250ml τη φορά είναι αρκετό.
Με ανθρακικό, χωρίς ανθρακικό ή light;
Σε γενικές γραμμές, το ανθρακικό είναι καλό να αποφεύγεται. Μια πορτοκαλάδα χωρίς ανθρακικό είναι προτιμότερη, εάν το παιδί θέλει οπωσδήποτε να πιει ένα αναψυκτικό. Τα light αναψυκτικά έχουν αντικαταστήσει τη ζάχαρη με ασπαρτάμη ή στέβια και υπό την έννοια αυτή είναι ακόμη πιο ωφέλιμα για την παιδική υγεία.
Η συμβολή των γονιών
Όπως συμβουλεύει ο κ. Δημοσθενόπουλος, είναι σημαντικό τα αναψυκτικά να μη δαιμονοποιούνται. Όλα έχουν να κάνουν με τη σωστή καθοδήγηση του γονιού και με τη δική του απόφαση να καταναλώνονται μέσα στο σπίτι σε αραιά διαστήματα και σε μικρές πάντα ποσότητες. Το πιο σημαντικό είναι η γενικότερη διατροφή του παιδιού να είναι ισορροπημένη και μέσα σε αυτή να μπορούν να ενσωματωθούν κάποιες τροφές που είναι μεν πλέον στοιχεία του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά που ωστόσο δεν πρέπει να παίρνουν τον πρώτο ρόλο στο καθημερινό τραπέζι.