Ως γνωστό το κρέας είναι η κύρια πηγή πρωτεϊνών με υψηλή βιολογική αξία όπως αυτές των ψαριών, του αυγού, του γάλακτος και των παραγώγων του. Περιέχει απαραίτητα αμινοξέα που ο οργανισμός δεν παράγει μόνος του. Επίσης το κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, μέταλλο χρήσιμο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, τη πρόληψη αναιμίας για το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα.
Η συμπεριφορά των νηπίων απέναντι στο φαγητό συχνά είναι απρόσμενη. Τη μία μέρα μπορεί να τρώνε πολύ και την επόμενη λίγο. Ένα φαγητό που τους αρέσει και το καταναλώνουν με ευχαρίστηση μπορεί να μην τους αρέσει την επόμενη.
Έτσι όσον αφορά την πρόσφατη άρνηση του παιδιού σας για το κρέας σερβίρετέ του το φαγητό με ωραίο, κάθε φορά καινούριο τρόπο ώστε να του προκαλέσει το ενδιαφέρον. Δώστε του μικρή ανεξαρτησία στο να τρώει μόνο του, σχετικά μικρές κομμένες... μπουκίτσες, πάντα κάτω από την επίβλεψή σας. Καθίστε στο τραπέζι μαζί του και μοιραστείτε το ίδιο φαγητό ώστε να σας μιμηθεί.
Σε καμία περίπτωση μην αποθαρρύνεστε και μη του προσφέρετε καθημερινά πιεστικά κρέας μέχρι που να πετύχετε το σκοπό σας. Συνδυάστε μια αμυλούχο τροφή – που πιθανά του αρέσει με κρέας και φρούτο. Μιλήστε του κατάλληλα λέγοντας του ότι "θα χαιρόσαστε πολύ να δοκιμάσει το φαγητό που του ετοιμάσατε". Μην του πείτε όμως: "κάνε μου τη χάρη" ή "θα σε ανταμείψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αν φας το φαγητό σου".
Σίγουρα κάτι τέτοιο θα προτρέψει το μικρό νήπιο να χρησιμοποιήσει σαν μέσο το φαγητό για να πετύχει άλλες επιθυμίες του. Τέλος, δώστε χρόνο τόσο στο μικρό σας παιδί για να επανέλθει στις παλιές διατροφικές του συνήθειες, όσο και στον εαυτό σας αν αυτό χρειαστεί λίγο παραπάνω για να επιτευχθεί.
Η Αικατερίνη Παναγιώτου είναι Επιμελήτρια Παιδίατρος, Ευρωκλινική Παίδων.