Καλά τα ψάρια και τα μπρόκολα, αλλά και λίγο σπιτικό junk, μία στο τόσο, δεν βλάπτει!
Burger, το κλασικό
Υλικά (για 7-8 μερίδες):
½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
Κίτρινο τυρί της επιλογής σας, σε φέτες
1 αυγό
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μεγάλες ντομάτες
1 μικρό ποτήρι ξύδι βαλσάμικο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
5 κ.σ. μουστάρδα dijon
Λίγη κέτσαπ
αλάτι/πιπέρι
Ψωμάκι: Στρογγυλά, μεγάλα ψωμάκια για χάμπουργκερ
Εκτέλεση:
Βάζετε σε μια λεκάνη τον κιμά, το αυγό, το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, προσθέτετε ένα κουταλάκι κοφτό αλάτι και μια πρέζα πιπέρι και ανακατεύετε έως ότου ενωθούν τα υλικά. Πλάθετε τα μπιφτέκια στο μέγεθος που θέλετε.
Κόβετε το κρεμμύδι σε ροδέλες και το σοτάρετε. Το σβήνετε με το ξύδι, προσθέτετε μια πρέζα αλάτι και λίγο πιπέρι και το αφήνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσει.
Ψήνετε τα μπιφτέκια σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά. Αφήνετε την κάθε πλευρά για 5-6 λεπτά, χωρίς να πιέσετε το μπιφτέκι με την σπάτουλα για να μην χάσει τα υγρά του και βγει στεγνό.
Όταν τα γυρίσετε, βάζετε το τυρί πάνω στα μπιφτέκια και σκεπάζετε το τηγάνι για να κρατήσει θερμοκρασία και να λιώσει το τυρί, το οποίο βρίσκεται στο πάνω μέρος.
Κόβετε τη ντομάτα σε ροδέλες. Απλώνετε την κέτσαπ στο κάτω μέρος του ψωμιού. Βάζετε το μπιφτέκι με το τυρί και από πάνω λίγη μουστάρδα. Στην συνέχεια τοποθετείτε μια ροδέλα ντομάτας και τα κρεμμύδια. Σκεπάζετε με το άλλο ψωμάκι και σερβίρετε με τηγανιτές πατάτες.
Συνταγή: www.sintagespareas.gr
Burger με μπιφτέκι κοτόπουλου
Υλικά (για 5 burger):
600 γρ. στήθος κοτόπουλου, περασμένο μια φορά από την μηχανή του κιμά
3 φέτες ψωμί του τοστ (μουλιασμένες σε νερό και στυμμένες)
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
5 λεπτοκομμένες φέτες ντομάτας
5 φύλλα μαρούλι ή 5 λεπτοκομμένες φέτες αγγουριού
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κοφτή κ.σ. από μείγμα μπαχαρικών
αλάτι και πιπέρι
Για τη σως:
1 πακέτο τυρί κρέμα
χυμό από ½ λεμόνι
4-5 ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί
1 κ.γ. σχοινόπρασο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Ψωμάκι: Στρογγυλό ψωμάκι για burger ολικής άλεσης, ζεσταμένο στην τοστιέρα
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε τον κιμά, τον οποίο ζυμώνετε με όλα τα υλικά που αναφέρονται παραπάνω, και στην συνέχεια πλάθετε πέντε μεγάλα και χορταστικά burger. Ψήνετε τα burger σε αντικολλητικό τηγάνι.
Ωστόσο, ετοιμάζετε τη σως ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί. Δοκιμάζετε και αν κρίνετε ότι χρειάζεται προσθέτετε λίγο ακόμα χυμό λεμονιού.
Ζεσταίνετε και τα ψωμάκια στην τοστιέρα.
Φτιάχνετε τα burger σας όπως προτιμάτε, προσθέτοντας ή όχι ντομάτα, μαρούλι, κέτσαπ, μουστάρδα κ.λ.π.
Σερβίρετε με «τηγανιτές» πατάτες φούρνου, δηλαδή πατάτες που έχετε κόψει και αλατίσει όπως συνηθίζετε για τηγάνι, αλλά απλώνετε σε ένα ταψί, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, περιχύνετε με λίγο λάδι και ψήνετε στον φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30-40 λεπτά.
Συνταγή: www.dailycious.gr
Burger με μπιφτέκι λαχανικών
Υλικά (για 4 μπιφτέκια):
2 μέτριες πατάτες
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κούπα αρακά
½ κούπα καλαμπόκι
2 καρότα (τριμμένα)
3 φλ. Αλεύρι
Λίγο άνηθο
1 κουτάκι μπύρα
Αλάτι – πιπέρι
Λάδι
Κίτρινο τυρί του τοστ σε φέτες (ό,τι τυρί προτιμάτε)
1 ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
Λίγη μουστάρδα dijon
Ψωμάκι: Για αλλαγή, δοκιμάστε να βάλετε στα μπιφτέκια σας φακελάκια αραβικής πίτας!
Εκτέλεση:
Κόβετε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και τις βράζετε. Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια και τρίβετε τα καρότα.
Σε ένα τηγάνι βάζετε λίγο λάδι και τσιγαρίζετε για 2-3 λεπτά τα καρότα και τα κρεμμύδια. Προσθέτετε τον αρακά και το καλαμπόκι και τσιγαρίζετε για ακόμα 2 λεπτά.
Σε μπολ φτιάχνετε το χυλό, ανακατεύοντας το αλεύρι με την μπύρα. Ρίχνετε μέσα στο χυλό τα τσιγαρισμένα λαχανικά, τις βραστές πατάτες, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν οι πατάτες και να γίνουν ένα μείγμα.
Ψιλοκόβετε και προσθέτετε τον άνηθο, μαζί με μία κουταλιά της σούπας λάδι.
Πλάθετε σε σχήμα μπιφτεκιού και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.
Ετοιμάζετε τα burger σας. Απλώνετε τις φέτες τυριού πάνω στο μπιφτέκι, ενώ αυτό είναι ακόμα ζεστό, και γεμίζετε τις αραβικές πιτούλες σας με μουστάρδα, ντομάτα και σερβίρετε. Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με φρέσκο καλαμπόκι που έχετε ψήσει στον φούρνο, πάνω στο οποίο έχετε αλείψει μπόλικο βούτυρο.
Συνταγή: cookingandart-marion.blogspot.gr
Burger με ψαροκεφτέδες
Υλικά (για 15 μικρά μπιφτέκια):
1 κιλό φιλέτο ψαριού της αρεσκείας σας (πανγκάσιους, πέρκα, μπακαλιάρος κ.λ.π.)
1/3 φλ. σιμιγδάλι
1/3 φλ. λάδι
4 κ.σ. γιαούρτι
1 αυγό
Αλάτι - πιπέρι
1 ντομάτα
Μουστάρδα, κέτσαπ
1 φλ. βρώμη
κρασί ή νερό στο ζύμωμα
1 κρεμμύδι
αρκετά μυρωδικά (π.χ. ρίγανη/μαϊντανό/δυόσμο/βασιλικό)
Μαγιονέζα
2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
Ψωμάκι: Πολύσπορα, στρογγυλά ψωμάκια για burger, φρέσκα, από τον φούρνο.
Εκτέλεση:
Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα βαθύ μπολ. Ρίχνετε τόση βρώμη όσο χρειάζεται ώστε το μίγμα να μην είναι ρευστό αλλά ούτε και στεγνό, αλλά αφράτο. Στη συνέχεια βάλτε το μπολ στο ψυγείο, για μια ώρα, για να δέσουν καλά τα υλικά μεταξύ τους.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήστε τα για περίπου μια ώρα.
Ετοιμάστε τα burger σας απλώνοντας στα ψωμάκια σας μαγιονέζα, τις φέτες της ντομάτας, τους ψαροκεφτέδες και σερβίρετε με λαχανικά ψημένα στον φούρνο και περιλουσμένα με μπαλσάμικο.
Συνταγή: www.sintagespareas.gr
Burger με φιλέτο κοτόπουλου
Υλικά (για 4 άτομα):
4 κομμάτια κοτόπουλο στήθος
4 φύλλα μαρούλι ή iceberg
Μαγιονέζα
Μουστάρδα
Λεμόνι
Ελαιόλαδο
Αλάτι - πιπέρι
1 ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
Ψωμάκι: Φρέσκια τζιαπάτα σε στρογγυλό ψωμάκι, από τον φούρνο.
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στο γκριλ, στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε ελαφρώς τη σχάρα και αλείφετε με ελαιόλαδο, μουστάρδα και λεμόνι τα φιλέτα κοτόπουλου. Τα αλατοπιπερώνετε καλά, τα απλώνετε στη σχάρα και τα τοποθετείτε στον φούρνο, στη θέση του γκριλ. Στη βάση του φούρνου τοποθετείτε ένα ταψί που θα μαζεύει τυχόν υγρά από το ψήσιμο.
Θα ψήσετε τα φιλέτα για 5-8 λεπτά από κάθε πλευρά.
Για να ετοιμάσετε τα burger θα απλώσετε στο ψωμί μπόλικη μαγιονέζα, ντομάτα, iceberg και τα φιλέτα. Σερβίρετε με πατατοσαλάτα για πιο ελαφρύ γεύμα!