8 πράγματα που δεν ξέρετε για τους σημερινούς μπαμπάδες

8 πράγματα που δεν ξέρετε για τους σημερινούς μπαμπάδες

Πρόσφατη έρευνα της αμερικανικής εταιρίας δημοσίων σχέσεων Edelman Public Relations έφερε στο φως της δημοσιότητας κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν την πατρότητα οι άνδρες σήμερα.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 600 μπαμπάδες με παιδιά ηλικίας έως 12 ετών, μελέτησε το κατά πόσο αυτοί ασχολούνται σήμερα με τα παιδιά και τις δουλειές του σπιτιού, πώς αισθάνονται για τα κοινωνικά στερεότυπα που τους θέλουν να μην κάνουν τίποτα και τι είδους γονείς είναι πραγματικά. Δείτε τα συμπεράσματα των ερευνητών:

Δεν τους αρέσουν τα αστεία για τους μπαμπάδες

Υπάρχει εδώ και χρόνια το στερεότυπο του μπαμπά που δεν κάνει τίποτα στο σπίτι, που δεν ξέρει καν πού βρίσκονται π.χ. τα απορρυπαντικά. Το στερεότυπο αυτό, όμως, δεν αρέσει καθόλου στους σημερινούς μπαμπάδες, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων πιστεύει ότι ο ρόλος του άνδρα στο σπίτι έχει γίνει πολύ πιο ενεργός τα τελευταία χρόνια.

Κάνουν περισσότερα από όσα τους αναγνωρίζονται

Οι μπαμπάδες που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι κάνουν και εκείνοι τα πάντα στο σπίτι και με το μωρό, όπως το να αλλάζουν πάνες και να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο και παρ'όλα αυτά αντιμετωπίζονται όπως οι μπαμπάδες της δεκαετίας του '50. Μάλιστα, στις απαντήσεις τους σχεδόν 7 στους 10 μπαμπάδες είπαν ότι περισσότερες φορές κάνουν εκείνοι μπάνιο το μωρό, ετοιμάζουν τα παιδιά για το σχολείο, συμμετέχουν στις δραστηριότητες του παιδιού και βοηθούν με τις δουλειές του σπιτιού. Μόνο 3 στους 10 μπαμπάδες παραδέχτηκαν ότι δεν αλλάζουν πάνα στο μωρό.

Βοηθούν στην κουζίνα

Μπορεί οι μαμάδες να είναι αυτές που κανονίζουν κατά κανόνα τη διατροφή της οικογένειας, όμως πολλοί είναι μπαμπάδες που αποκαλούν την κουζίνα «βασίλειό τους». Για την ακρίβεια, 77% βοηθά με την προετοιμασία του φαγητού, 26% κάνει όλα τα ψώνια του σούπερ-μάρκετ και 22% έχει αναλάβει αποκλειστικά το μαγείρεμα. Οι σημερινοί, μπαμπάδες, μάλιστα ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη διατροφή των παιδιών και φροντίζουν να επιλέγουν βιολογικά τρόφιμα, ακόμα κι αν κοστίζουν περισσότερο.

Κάνουν περισσότερα όσο τα παιδιά μεγαλώνουν

Όσο το παιδί είναι ακόμα μωρό, οι μπαμπάδες δε μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, ίσως επειδή εκ των πραγμάτων το μωρό είναι κοντά στη μαμά για να θηλαστεί. Ωστόσο, όσο το παιδί μεγαλώνει, ιδιαίτερα από τα 12 και μετά, οι μπαμπάδες αναλαμβάνουν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο, ίσως και περισσότερο από αυτόν της μαμάς.

Πιστεύουν στον εαυτό τους ως γονείς

Είναι λίγοι οι μπαμπάδες που θα αναζητήσουν βοήθεια και συμβουλές από άλλους για το πώς να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Το 35%, μάλιστα, απάντησε πως αν θέλει κάποια συμβουλή σχετικά με το παιδί θα τη ζητήσει από τη σύντροφό του, ενώ το 27% είπε πως δεν χρειάζεται βοήθεια από κανέναν και λειτουργεί με το ένστικτο, αναφορικά με την ανατροφή του παιδιού. Μόνο 4 στους 100 είπαν ότι ζητούν συμβουλές από τους δικούς τους μπαμπάδες και 5 στους 100 είπαν ότι απευθύνονται σε φίλους τους, μπαμπάδες. Όσο για τα media, μόνο 3 στους 100 είπαν ότι αναζητούν συμβουλές από περιοδικά και ιστοσελίδες.

Τους ενδιαφέρει, όμως, να το ψάχνουν ιδιαίτερα όταν πρόκειται να κάνουν πολυέξοδες αγορές. Για παράδειγμα, το 59% των μπαμπάδων που απάντησαν είπε ότι ανατρέχει σε τουλάχιστον 4 πηγές για να επιλέξει π.χ. το καροτσάκι του μωρού.

Καμαρώνουν για τα παιδιά τους στο Facebook

Νομίζετε πως είναι μόνο οι μαμάδες που ποστάρουν φωτογραφίες και περιστατικά με το μωρό τους; 23% των μπαμπάδων κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ενώ 29% «ανεβάζει» φωτογραφίες και βίντεο με τα παιδιά.

Δεν γίνονται οι «κακοί» για να βγει η μαμά «καλή»

Η απειλή «περίμενε μέχρι να το μάθει ο πατέρας σου» είναι πια παρελθόν. Οι σημερινές μαμάδες μαλώνουν και τιμωρούν τα παιδιά εξίσου αυστηρά με τους μπαμπάδες. Σχεδόν οι μισοί άνδρες της έρευνας είπαν ότι όσο συχνά μαλώνουν εκείνοι τα παιδιά, άλλο τόσο συχνά τα μαλώνουν οι μαμάδες, ενώ μόνο 19 στους 100 μπαμπάδες είπαν ότι έχουν αναλάβει κατ'αποκλειστικότητα την πειθαρχία των παιδιών.

Είναι εξίσου καλοί «νοσοκόμοι»

Όταν το παιδί αρρωσταίνει, ποιος μένει στο σπίτι για να το φροντίσει; Μόνο 7% απάντησε πως δεν το έχει κάνει ποτέ και το αφήνει στη μαμά. Όσο για τους υπόλοιπους, 32% είπε πως μοιράζει εξίσου με τη μαμά τον χρόνο της φροντίδας του παιδιού όταν είναι άρρωστο, ενώ 20% είπε ότι μένει πάντα στο σπίτι σε τέτοιες περιπτώσεις.

Πηγή: parenting

v