Στις μέρες μας, ωστόσο, ακόμα και οι κατεξοχήν αισιόδοξοι άνθρωποι δυσκολεύονται να χαμογελάσουν. Όσο για τους απαισιόδοξους... εκείνοι χρειάζονται ακόμα περισσότερη κινητοποίηση για να δουν τη ζωή με άλλο μάτι! Αφιερώστε μερικά λεπτά για να σκεφτείτε τα παρακάτω:
Δεν είστε «γκαντέμηδες» ούτε έχετε το σύμπαν εναντίον σας
Καταρχήν, δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση πίσω από τέτοιες σκέψεις. Η απαισιοδοξία είναι μία κατάσταση την οποία μπορεί κάποιος να κληρονομήσει, π.χ. από κάποιον γονιό που συνεχώς έλεγε πόσο «μαύρα» είναι όλα στον κόσμο, ή που έρχεται σιγά-σιγά μέσα από μία σειρά δυσάρεστων καταστάσεων που προέκυψαν σε κάποιον. Δεν είναι, όμως, μία κατάσταση που δεν μπορεί κανείς να αλλάξει.
Το παρελθόν δεν αντανακλά το μέλλον
Το γεγονός ότι κάποιος βίωσε μία δυσάρεστη κατάσταση στο παρελθόν δε σημαίνει ότι θα την ξαναβιώσει στο μέλλον, ούτε ότι κάτι που άρχισε άσχημα θα τελειώσει εξίσου άσχημα. Μην προκαλείτε, λοιπόν, με τη στάση σας να σας συμβαίνουν αρνητικά πράγματα.
Μην αισθάνεστε διαρκώς θύμα
Δεν χρειάζεται να νιώθετε διαρκώς θύμα κάποιας κατάστασης. Αντί να σκέφτεστε τι κακό σας συμβαίνει, ξεκινήστε να σκέφτεστε τι μπορείτε να κάνετε για να το αλλάξετε. Αν δεν είστε ικανοποιημένοι από τη ζωή σας ως έχει, θέστε νέους στόχους και πραγματοποιήστε τους. Χρησιμοποιήστε τις αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος για να βελτιώσετε τον χαρακτήρα σας και να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις στο μέλλον. Στη ζωή καλούμαστε συχνά να παίρνουμε ρίσκα –δεν θα έχουν όλα θετική έκβαση. Όμως κάποια θα έχουν. Είναι προτιμότερο να ζήσετε καλές και κακές καταστάσεις, από το να μη ζήσετε τίποτα.
Φράσεις-κίνητρα
Γράψτε σε μικρά χαρτάκια διάφορες σύντομες φράσεις που μπορούν να σας κινητοποιήσουν να είστε πιο αισιόδοξοι και τοποθετήστε σε σημεία που θα τα βλέπετε καθημερινά, π.χ. στον καθρέφτη του μπάνιου ή στο ψυγείο. Τέτοιες φράσεις μπορεί να είναι «τα πάντα είναι πιθανά» ή «έχω πάντα επιλογή» ή «το μόνο πράγμα που μπορώ να ελέγξω είναι η στάση ζωής μου».
Η ζωή είναι σύντομη
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμάστε πάντα, ειδικά όταν σας πιάνει απαισιοδοξία. Κάθε λεπτό είναι σημαντικό στη ζωή και με την απαισιοδοξία, το μόνο που καταφέρνει κανείς είναι να χάνει χρόνο σκεπτόμενος όλα αυτά που δεν έχουν γίνει και που ίσως να μη γίνουν ποτέ, ενώ ταυτόχρονα δεν κάνει τίποτε για να τα αλλάξει. Η απαισιοδοξία καλλιεργεί αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα. Είναι χάσιμο χρόνου. Και ο χρόνος είναι μία περιορισμένη πηγή, την οποία δεν θα πρέπει αν θεωρούμε δεδομένη.
Ισορροπημένη αισιοδοξία
Το να είναι κανείς αισιόδοξος δεν σημαίνει να προσποιείται ότι δεν θα συμβεί ποτέ, τίποτα κακό. Η λογική δεν θα πρέπει να λείπει από τις αποφάσεις που παίρνει κάποιος για το μέλλον του, οι οποίες μπορεί να αποβούν θετικά ή αρνητικά. Ο ισορροπημένα αισιόδοξος ελπίζει για το καλό και ξορκίζει το κακό, προετοιμάζεται για το χειρότερο αλλά πιστεύει στο καλύτερο!
Πηγή: Wikihow