1/2 φλιτζάνι συν 1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο, συν επιπλέον για το ταψί, σε θερμοκρασία δωματίου
4 δαμάσκηνα ή βανίλιες (το φρούτο), το καθένα κομμένο σε 8 φέτες
1/4 και 2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι αλεύρι για κάθε χρήση
3/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 μεγάλο αυγό
2/3 του φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180. Βουτυρώστε μία φόρμα για κέικ και τοποθετήστε στον πάτο της λαδόκολλα.
Λιώστε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε τα δαμάσκηνα και 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και τα δαμάσκηνα γίνουν σιροπιαστά, 3-4 λεπτά. Τοποθετήστε τακτικά τα δαμάσκηνα στη φόρμα μαζί με το σιρόπι.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
Με ένα ηλεκτρικό μίξερ χτυπάτε το υπόλοιπο βούτυρο και 2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Χτυπάτε το αυγό, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Σταδιακά προσθέστε το μίγμα αλευριού, ανακατεύοντας συνεχώς.
Χύστε το μίγμα πάνω από τα δαμάσκηνα και ψήστε μέχρι να είναι έτοιμο (μέχρι να βάζετε το μαχαίρι και να βγαίνει χωρίς υπολείμματα), για περίπου 50 - 55 λεπτά. Αφήστε τη φόρμα να κρυώσει για περίπου 1 ώρα. Τοποθετήστε ένα μεγάλο πιάτο πάνω από τη φόρμα και αναποδογυρίστε.
Συνταγή: realsimple.com
Φρουτόπιτα
Υλικά
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι, συν λίγο ακόμα για την επιφάνεια εργασίας
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι φυτικό βούτυρο
1/2 φλυτζανιών συν 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους
1 μεγάλο αυγό
1 κουταλιά της σούπας άσπρο ξίδι
6 ώριμα ροδάκινα, κάθε κομμάτι σε 8 φέτες
½ κεσεδάκι φράουλες
1/4 φλιτζανιού ταπιόκα
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζάνι συν 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε ένα μίξερ, συνδυάστε το αλεύρι, το αλάτι, το φυτικό βούτυρο και ½ φλιτζάνι κανονικό βούτυρο. Σπάστε το αυγό σε ένα μπολ και χτυπήστε το. Προσθέστε το ξύδι και λίγο κρύο νερό ώστε το μίγμα να φτάσει το ½ φλιτζάνι. Σιγά-σιγά προσθέστε το μίγμα των αυγών στο μίγμα αλευριού, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Χωρίστε τη ζύμη στο μισό. Πλάστε κάθε μισό σε έναν επίπεδο δίσκο. Τυλίξτε το πλαστικό και βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε τον ένα δίσκο σε κύκλο διαμέτρου 30 εκατοστών και τοποθετήστε τον σε ένα πιάτο.
Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατέψτε τα ροδάκινα, τις φράουλες, την ταπιόκα, το χυμό λεμονιού και ½ φλιτζάνι ζάχαρη. Απλώστε το μίγμα πάνω στο πρώτο φύλλο της πίτας, προσθέτοντας το υπόλοιπο βούτυρο και τοποθετήστε το στο ψυγείο.
Ανοίξτε το δεύτερο δίσκο της ζύμης σε ένα κύκλο 35 εκατοστών. Τοποθετήστε το πάνω από την πίτα και ενώστε τις άκριες, πιέζοντας καλά. Βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 210. Απλώστε λίγο νεράκι πάνω από την κρούστα και πασπαλίστε με την υπόλοιπη ζάχαρη. Ψήστε μέχρι να ροδίσει η πίτα για 18-22 λεπτά. Μειώστε τη θερμοκρασία στους 190 και ψήστε για 30-40 λεπτά ακόμη. Σερβίρεται κρύα.
Συνταγή: realsimple.com
Παγωμένη πίτα black forest
Υλικά
1,5 κούπα θρυμματισμένα φουντούκια
1,5 κούπα θρυμματισμένα μπισκότα
1/3 της κούπας βούτυρο
3 κουταλιές ζάχαρη
1 ποτήρι παγωτό βανίλια
15 γρ. cream cheese
1 κούπα ζάχαρη άχνη
Σαντιγί
2 κούπες μαρμελάδα κεράσι
Σιρόπι σοκολάτας
Εκτέλεση
Σε μπολ, ανακατεύετε τα μπισκότα, το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη. Τοποθετήστε το μίγμα στη βάση ενός ταψιού. Ψήστε για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και αφήστε το να κρυώσει.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το παγωτό με ένα κουτάλι, μέχρι να μαλακώσει. Απλώστε το πάνω στην κρούστα μπισκότων. Τοποθετήστε το στην κατάψυξη για περίπου 4 ώρες.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το cream cheese με μίξερ μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη και χτυπήστε καλά. Τοποθετήστε το μίγμα με ένα κουτάλι πάνω στο γλυκό και τέλος απλώστε το γλυκό κεράσι. Αφήστε το γλυκό να παγώσει για 3 - 4 ώρες. Τέλος, προσθέστε το σαντιγί γύρω από το γλυκό και το σιρόπι.
Συνταγή: midwestliving.com
Καλοκαιρινό κέικ φρούτων με τραγανή κρούστα
Υλικά
Για την τραγανή κρούστα (streusel)
⅓ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (40g)
¼ κούπας ζάχαρη (50g)
1 κ.γλ. κανέλα
μια πρέζα αλάτι
¼ κούπας παγωμένο βούτυρο (όχι soft), σε μικρά κομμάτια (55g)
Για το κέικ
1⅓ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (170g)
+3 κ.σ. αλεύρι για το πασπάλισμα των φρούτων
1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γλ. αλάτι
¾ κούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (170g)
1 κούπα ζάχαρη (200g)
1½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
3 μεγάλα αυγά
250g ώριμα αλλά σφιχτά βερίκοκα και ροδάκινα, κομμένα σε κομμάτια των 2cm
(περίπου 3 μεγάλα βερίκοκα και 2 μικρά ροδάκινα)
250g ανάμικτα κόκκινα φρούτα (κεράσια, φράουλες, μούρα, βατόμουρα),
τα μεγάλα κομμένα σε κομμάτια (περίπου 2 κούπες)
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C και τοποθετείτε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Βουτυρώνετε μια τετράγωνη φόρμα ή ένα στρόγγυλο ταψάκι 23εκατοστών.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, με τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε τρίβοντας με τα δάχτυλα το μείγμα μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Βάζετε το μπολ στο ψυγείο.
Κοσκινίζετε σ' ένα μπολ το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι και το αφήνετε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ ή σ' ένα μπολ χτυπάτε το βούτυρο με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να μαλακώσει, περίπου 1 λεπτό. Προσθέτετε ¼ της κούπας ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύετε για άλλο 1 λεπτό. Προσθέτετε σταδιακά τα υπόλοιπα ¾ της ζάχαρης συνεχίζοντας το ανακάτεμα στη μεσαία ταχύτητα. Σταματάτε το μίξερ και καθαρίζετε τα τοιχώματα, τον πάτο του κάδου και το φτερό του μίξερ με μια σπάτουλα. Συνεχίζετε να ανακατεύετε στη μεσαία προς υψηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει, περίπου 3 λεπτά (η ζάχαρη δε θα έχει διαλυθεί τελείως). Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα, προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά να ομογενοποιηθεί το πρώτο πριν ρίξετε το επόμενο. Σταματάτε το μίξερ και καθαρίζετε για δεύτερη φορά με τη σπάτουλα. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτετε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύετε ελάχιστα, όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί στη ζύμη. Η ζύμη θα είναι πιο πυκνή από μια κλασική ζύμη κέικ.
Πασπαλίζετε τα κομμένα φρούτα με το αλεύρι (3 κ.σ.) και προσθέτετε τα μισά στη ζύμη ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Απλώνετε τη ζύμη ομοιόμορφα στη βουτυρωμένη φόρμα και σκορπάτε τα υπόλοιπα φρούτα στην επιφάνεια. Πασπαλίζετε τα φρούτα με το μείγμα του streusel.
Ψήνετε για 45 με 50 λεπτά. Αν βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο βγαίνει καθαρή, είναι έτοιμο. Μεταφέρετε την φόρμα σε μια σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει.
Συνταγή: kouzinista.wordpress.com βασισμένη σε συνταγή του finecooking.com
Σιροπιαστό κέικ με φρούτα του δάσους και μοσχολέμονο
Υλικά
Για το κέικ
200 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 2 ακέρωτα, βιολογικά μοσχολέμονα (λάιμ) ή λεμόνια
4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 γρ. φρέσκα φρούτα του δάσους* ή κατεψυγμένα, ψιλοκομμένα
Για το σιρόπι:
200 γρ. ζάχαρη
50 γρ. νερό
χυμός από 2 μοσχολέμονα
ξύσμα από 2 ακέρωτα, βιολογικά μοσχολέμονα (λάιμ) ή λεμόνια
Εκτέλεση
Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνετε ελαφρά και αλευρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 26 - 28 εκατοστών.
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ξύσμα μοσχολέμονου ώσπου να αφρατέψουν και στη συνέχεια ρίχνετε ένα - ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα, ώσπου να αναμειχθούν τα υλικά. Προσθέτετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Το αδειάζετε στο ταψάκι και στρώνετε στην επιφάνεια τα φρούτα. Ψήνετε για 45 λεπτά και αφήνετε το κέικ να κρυώσει τελείως, σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το σιρόπι: Βράζετε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό μοσχολέμονου, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.
Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το ξύσμα και περιχύνετε το κρύο κέικ με το ζεστό σιρόπι. Το σερβίρετε όταν κρυώσει.
Συνταγή του Στ. Παρλιάρου από την «Καθημερινή»