«Άγριες» φτέρνες
Όσο άνετα -και ενδεχομένως στιλάτα- κι αν είναι τα σανδάλια και οι σαγιονάρες για το καλοκαίρι, σπάνια παρέχουν την απαραίτητη στήριξη στο πόδι. Το αποτέλεσμα; «Άγριες» φτέρνες με αλλεπάλληλες στρώσεις νεκρού δέρματος. Για να τις μαλακώσετε, οι ειδικοί συνιστούν να απλώνετε στην περιοχή πλούσια ενυδατική κρέμα, η οποία να περιέχει βιταμίνες Α και Ε, καθώς και ουρία. Όταν συνδυάζονται τα τρία αυτά στοιχεία μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα και να προσφέρουν αποτελεσματική ενυδάτωση.
Φτέρνες με σχισμές και ραγίσματα
Όταν οι αφυδατωμένες φτέρνες δεν ενυδατώνονται για πολύ καιρό, το δέρμα σκληραίνει, γίνεται ξερό και σταδιακά «σπάει». Τότε είναι πιθανό να νιώσετε πόνο και πιθανώς να έχετε αιμορραγία. Αν η πρώτη σας σκέψη είναι να πιάσετε την ελαφρόπετρα, μην το κάνετε. Είναι πιθανό, αν την έχετε ξαναχρησιμοποιήσει, να είναι γεμάτη βακτήρια, τα οποία θα εισβάλλουν στην περιοχή των πληγών προκαλώντας μόλυνση. Αντίθετα, προτιμήστε μία κρέμα απολέπισης για τα πόδια, η οποία θα είναι λιγότερο τραχιά. Εφαρμόστε την στην περιοχή σε καθημερινή βάση, κατά τη διάρκεια του μπάνιου, για να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, να ανακουφίσει την όποια φλεγμονή στην περιοχή και να την ενυδατώσει.
Κάλοι
Οι κάλοι αποτελούν πρόβλημα καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά είναι πολύ πιο επίμονοι το καλοκαίρι, κυρίως λόγω των εντελώς φλατ παπουτσιών που επιλέγονται για τις καθημερινές εμφανίσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κάλοι συνήθως σχηματίζονται στα πέλματα των ποδιών, ως αποτέλεσμα της τριβής και της πίεσης. Αν, για παράδειγμα, έχετε κάποιο μικρό κόκαλο που εξέχει λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα, το δέρμα γύρω από αυτό θα σκληρύνει για να το προστατεύσει, σχηματίζοντας κάλους.
Για να αντιμετωπίζετε τους κάλους πρέπει να τους τρίβετε και να τους αφαιρείτε με το ειδικό εργαλείο όσο πιο τακτικά μπορείτε ή -καλύτερα- να επισκέπτεστε κάποιον επαγγελματία που θα το κάνει για εσάς, ώστε να αποφύγετε πιθανό τραυματισμό. Τέλος, φοράτε πάντα ανατομικά παπούτσια ή παπούτσια με ανατομική σόλα, για να μειώσετε την υπερβολική πίεση στην περιοχή του κάλου.
Φουσκάλες
Οι φουσκάλες μπορούν να προκληθούν είτε από κάποιο σοβαρό έγκαυμα, είτε –το σύνηθες- από παπούτσια (π.χ. πολύ σφιχτά σανδάλια ή λουριά που «κόβουν»). Να τις σπάτε ή να μην τις σπάτε; Οι ειδικοί λένε ότι το καλύτερο είναι να αφήνετε τις φουσκάλες να περνούν μόνες τους: Μπορείτε, απλά, να τις αλείφετε με λίγη αντιβιοτική κρέμα που θα σας συστήσει ο φαρμακοποιός και να τις καλύψετε με ένα τσιρότο. Αν, όμως, δε μπορέσετε να αντισταθείτε σε μία φουσκάλα που είναι έτοιμη να σκάσει, τουλάχιστον σπάστε την με μία αποστειρωμένη καρφίτσα (της οποίας την άκρη θα έχετε κάψει) και στραγγίξτε από μέσα όλο το υγρό. Μην αφαιρέσετε, όμως, το νεκρό δέρμα που περισσεύει –αυτό θα δράσει ως προστατευτικό φράγμα και θα προστατεύσει το νέο δέρμα που θα σχηματιστεί από μολύνσεις. Και σε αυτή την περίπτωση, απλώστε λίγη αντιβιοτική κρέμα και καλύψτε την πληγή.
Αποφύγετε τις φουσκάλες «ανοίγοντας» τα σανδάλια που σας σφίγγουν. Φορέστε τα με κάλτσες και περπατήστε για μερικές ώρες στο σπίτι, προκειμένου να χαλαρώσει το δέρμα. Ή χρησιμοποιείτε ειδική κρέμα ποδιών που προστατεύει το δέρμα από ερεθισμούς (δοκιμάστε την For Her Miracle Shield, της εταιρίας Dr. Scholl).
Έγκαυμα από τον ήλιο
Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να καεί το πάνω μέρος των ποδιών σας επειδή δεν βάλατε αντηλιακό; Οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να απλώνετε αντηλιακό γαλάκτωμα με SPF 30 σε όλο το πόδι και τα δάχτυλα. Όσο για τα πέλματα, τα εγκαύματα εκεί είναι σπάνια, καθώς το δέρμα είναι πιο παχύ και πυκνό. Μπορούν, όμως, να προκληθούν εξαιτίας της καυτής άμμου ή των βοτσάλων, γι'αυτό καλό είναι να φοράτε υποδήματα που θα σας προστατεύουν όταν περπατάτε στην παραλία. Αν σας συμβεί να καείτε στα πόδια απλώστε αμέσως κάποια αλοιφή πλούσια σε αλόε βέρα και επαναλάβετε δύο με τρεις φορές την ημέρα.
Ιδρώτας
Αν τα πόδια σας γλιστρούν μέσα στα σανδάλια που φοράτε, οι ειδικοί συνιστούν να ρίχνετε λίγο ταλκ στους πάτους μία ή δύο φορές την ημέρα. Επίσης, αν συνηθίζετε να φοράτε κάλτσες και παπούτσια το καλοκαίρι, αποφύγετε τις κάλτσες που περιέχουν νάϋλον και βαμβάκι, γιατί συγκρατούν την υγρασία και κάνουν το πόδι να μένει διαρκώς υγρό. Αναζητήστε κάλτσες που να απορροφούν την υγρασία. Κι αν το πρόβλημά σας δεν λυθεί ούτε έτσι, επισκεφθείτε έναν ποδολόγο, ο οποίος θα σας συνταγογραφήσει ένα ειδικό αποσμητικό κατά του ιδρώτα στα πόδια.
Δυσοσμία στα πόδια
Κατά κανόνα, όπου υπάρχει ιδρώτας υπάρχει και δυσοσμία. Η οσμή προέρχεται από τα βακτήρια που περιέχονται στον ιδρώτα και αυτό συμβαίνει όταν τα πόδια είναι «κλεισμένα» σε κάλτσες και παπούτσια που δεν τα αφήνουν να «αναπνέουν». Για να αποφύγετε τη δυσοσμία, αποτρέψτε την ανάπτυξη βακτηριδίων, δηλαδή προσπαθήστε όσο γίνεται τα πόδια σας να μένουν στεγνά. Κάνετε scrub, χωρίς να τα αφήνετε να μουλιάζουν, σε καθημερινή βάση και στεγνώνετέ τα καλά αμέσως μετά, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα.
Κίτρινα νύχια
Ένα όμορφο πεντικιούρ αναδεικνύει και κολακεύει τα γυναικεία πόδια. Τι γίνεται, όμως, όταν αφαιρείτε το μανό; Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα τα μανό οξειδώνονται και όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι ένα μανό τόσο πιο κίτρινο θα γίνει το νύχι όταν αυτό αφαιρεθεί. Η κιτρινίλα μπορεί, επίσης, να προκαλείται από χημική αντίδραση μεταξύ του αντηλιακού και της τελευταίας στρώσης μανό στο νύχι. Για να την μειώσετε προτιμήστε τα έντονα χρώματα από τα παστέλ και περιορίστε την έκθεση των νυχιών στο χλώριο και στον ήλιο. Επίσης, αποφύγετε τα ψεύτικα νύχια, τα τζελ και τις φόρμουλες στιγμιαίου στεγνώματος, καθώς όσο πιο γρήγορα στεγνώνει ένα βερνίκι, τόσο λιγότερο θρέφει το νύχι.
Πηγή: Goodhousekeeping