Ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Να Μην Ξεχάσετε

Ζητήστε τη συναισθηματική υποστήριξη του συντρόφου σας!

Συζητήστε τους φόβους σας και τις ανησυχίες σας και γνωστοποιήστε τις επιθυμίες σας!

Βοηθηθείτε από τις τεχνικές αναπνοής και κάνετε μασάζ για να χαλαρώσετε.

Για τη Μητέρα:

Σε οποιαδήποτε στιγμή της εβδομάδας αυτής είναι δυνατό να ξεκινήσουν οι ωδίνες, γι’ αυτό ίσως να φοβάστε ότι δεν θα συνειδητοποιήσετε το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού.

Ίσως τώρα αρχίσετε να αισθάνεστε ψευδο-συσπάσεις, όπου αποτελούν ένα είδος προετοιμασίας της μήτρας, καθώς ο τράχηλός της μαλακώνει, για τη στιγμή που τελικά θα ξεκινήσουν οι ωδίνες.

Για το Παιδί:

Το έμβρυο είναι κλινικά ώριμο και ενδέχεται να γεννηθεί οποιαδήποτε στιγμή. Ο πλακούντας, ο οποίος συντέλεσε αποφασιστικά στην ανάπτυξή του, έχει αρχίσει να εξασθενεί και λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά, ως προς τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών.

Τα περισσότερα από τα αντισώματα της μητέρας διαπερνούν το φραγμό του πλακούντα και εισέρχονται στο αίμα του εμβρύου, με σκοπό να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Το αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό σας μειώνεται, ενώ ο ομφάλιος λώρος, έχοντας πια περίπου το ίδιο μέγεθος με το μωρό σας, ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το έργο του.

Το μηκώνιο, μία φαιοπράσινη κολλώδης ουσία, συσσωρεύεται στο έντερο του μωρού σας, αποτελώντας τα πρώτα του περιττώματα.

Η περιφέρεια της κοιλιάς του εμβρύου είναι τώρα λίγο μεγαλύτερη από το κεφάλι του.

Η βαρύτητα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το έμβρυο βρίσκεται τώρα πολύ χαμηλά μέσα στην πυελική ζώνη, προκαλεί μία σχετική συμπίεση στο κρανίο του.

Το μέγεθος του εμβρύου (κεφαλο-ουραία απόσταση) φτάνει τώρα τα 48 εκατοστά περίπου, ενώ ζυγίζει, κατά προσέγγιση, 3,25 κιλά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v