*Φωτογραφία: nutritionqed.com
Το μυστικό για το πλύσιμο
Μυστικό νούμερο 1: το νερό πρέπει να είναι χλιαρό προς κρύο και σε καμία περίπτωση ζεστό. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο απορρυπαντικό ή, ακόμα καλύτερα, ένα απορρυπαντικό ειδικά για μάλλινα. Μυστικό νούμερο 2: μην «ζουλάτε» και μην τρίβετε το ρούχο- απλώς πιέστε το ελαφρά. Στη συνέχεια, αφήστε το να μουλιάσει για 3- 5 λεπτά και έπειτα ξεπλύνετε πάλι πιέζοντας το ρούχο πολύ ελαφρά μέχρι να φύγει το απορρυπαντικό. Ξέρουμε ότι θέλει υπομονή αλλά αξίζει, αν θέλετε να διατηρήσετε τα αγαπημένα σας χειμωνιάτικα μπλουζάκια το ίδιο ζωντανά.
*Φωτογραφία: watg-blog.s3.amazonaws.com
Φροντίστε να μην τα φοράτε συνέχεια
Καλό θα είναι να μην φοράτε συνεχόμενα δύο μέρες το αγαπημένο σας μάλλινο ρούχο. Αφήστε το μία μέρα να ξεκουραστεί και στη συνέχεια ξαναφορέστε το. Έτσι, οι ζάρες του θα «φύγουν» από μόνες τους και το ρούχο δεν θα χάσει την ελαστικότητά του.
Όταν το μάλλινο έχει «μπει»
Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, αφού ακόμα και μία μικρή λάθος κίνηση στην μπουγάδα, μπορεί να καταστρέψει το αγαπημένο σας μάλλινο. Για να το επαναφέρετε στην αρχική του κατάσταση, θα χρειαστείτε μία λεκάνη, μία πετσέτα και παιδικό σαμπουάν. Σε παλαιότερο άρθρο μας θα δείτε ακριβώς τον τρόπο.
Το σωστό το στέγνωμα
Αφού πλύνετε το μάλλινο πουλόβερ σας στο χέρι, σιγουρευτείτε ότι ξέρετε πώς να το απλώσετε σωστά. Ακόμα κι αν βιάζεστε να το φορέσετε, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το βάλετε στο καλοριφέρ. Η υπερβολική θερμότητα μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στο χρώμα του ενώ οι πλάκες του καλοριφέρ θα διαγραφούν πάνω του. Αποφύγετε επίσης να το βάλετε σε μια κρεμάστρα για να στεγνώσει γιατί τη φόρμα του.
Ο σωστός τρόπος είναι να βάλετε το μάλλινο οριζόντια στην απλώστρα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Αν είναι ακόμα πιο ευαίσθητο, απλώστε πρώτα μία πετσέτα στην απλώστρα και έπειτα το ρούχο.
*Φωτογραφία: woolmark.com
Η ειδική βούρτσα για το χνούδι
Τα μάλλινα ευτυχώς δεν χρειάζονται συχνό πλύσιμο γιατί τα στρώματα του μαλλιού προστατεύουν το ρούχο από τη σκόνη και τις βρωμιές. Ακόμα και όταν μαζεύουν χνούδι, όμως, δεν χρειάζεται να τα πλένετε αμέσως. Προμηθευτείτε μία ειδική βούρτσα για μάλλινα, όπως αυτή εδώ που θα εξαφανίσει τους ενοχλητικούς κόμπους. Προσοχή όμως: ζητήστε τις ειδικές βούρτσες και μην χρησιμοποιείτε τους κλασικούς αποχνουδωτές, οι οποίοι θα «τραβήξουν» το ευαίσθητο μαλλί.
Αλλά και το σιδέρωμα
Εδώ πρέπει να ακολουθήσετε ένα μεγάλο «μην». Μην σιδερώνετε τα μάλλινα από την καλή τους μεριά—γυρίστε τα ανάποδα και βάλτε ένα νωπό, καθαρό πανάκι ανάμεσα στο ρούχο και το σίδερο. Εννοείται, επίσης, ότι θα πρέπει να βάλετε το σίδερο στην ειδική ρύθμιση για τα μάλλινα και να μην το παρακάνετε με τη θερμοκρασία.
*Φωτογραφία: wikihow.com
Για την αποθήκευσή τους
Βάλτε σε ειδικές αεροστεγείς σακούλες αποθήκευσης ρούχων ή επιλέξτε υφασμάτινες θήκες αποθήκευσης όπως αυτές. Για τον σκόρο και τους υπόλοιπους εχθρούς του μάλλινου, η ναφθαλίνη θα τους απομακρύνει, όμως αν σας ενοχλεί η μυρωδιά της, επιλέξτε μια πιο φυσική λύση: σε πουγκάκια από τούλι, βάλτε γαρύφαλλο, στικ κανέλας και λεβάντα και κλείστε τα με σπάγκο. Τα μάλλινά σας δεν πρόκειται να απειληθούν.