Ερώτηση:
Καλησπέρα! Είμαστε ένα ζευγάρι που προσπαθεί εδώ και 8,5 χρόνια να τεκνοποιήσει. Ο σύζυγός μου έκανε επέμβαση κιρσοκήλης (αμφο) το 2006. Έπειτα από 2 αποτυχημένες εξωσωματικές και 3 εξίσου αποτυχημένες σπερματεγχύσεις, μας πρότειναν την εξέταση καρυότυπου ζεύγους όπου και διαπιστώθηκε μετατόπιση τύπου Robertson του 21 στο 14 χρωμόσωμα. Κάναμε μια 3η προσπάθεια εξωσωματικής με την προοπτική του προγεννητικού ελέγχου. Δυστυχώς, την 3η ημέρα δεν ολοκληρώθηκαν τα έμβρυα κυτταρολογικά, ώστε να γίνει ο έλεγχος, παρά μόνο στο 1 από τα 5 έμβρυα, και έτσι αποφασίσαμε να το αφήσουμε να φτάσει σε στάδιο βλαστοκύστης. Την 5η ημέρα το έμβρυο είχε κάνει λίγο πρόωρα το compaction, πράγμα που έδειχνε πως δεν είναι φυσιολογικό, όμως παρ' ολα αυτά αποφασίσαμε να το μεταφέρουμε. Δεν είχαμε την αναμενόμενη εξέλιξη και η γιατρός μου μας πρότεινε την επόμενη φορά να επαναλάβουμε την διαδικασία της εξωσωματικής, κάνοντας χρήση σπέρματος από ξένο δότη μαζί με του συζύγου μου. Δεδομένου ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έμεινα ποτέ έγκυος, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Έχοντας ο σύζυγός μου αυτόν τον καρυότυπο, η μόνη μας λύση είναι η εξωσωματική; Και, μάλιστα, ο δότης?
Απάντηση:
Αγαπητή μου κυρία, το πρόβλημά σας είναι σύνθετο και αυτό το δείχνει η κατά πολλά χρόνια αδυναμία να τεκνοποιήσετε. Όταν έχουμε μια μετατόπιση τύπου Robertson τότε χρειάζεται προεμφυτευτική διάγνωση ώστε να μεταφέρουμε τα υγιή έμβρυα στη μήτρα. Για να γίνει προεμφυτευτική διάγνωση χρειάζονται πολλά έμβρυα, χρειάζονται πολλά γονιμοποιημένα ωάρια. Άρα θα πρέπει να γίνει πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας περισσότερες από μία φορές ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ έμβρυα προς βιοψία. Τότε και μόνον τότε τα αποτελέσματα θα είναι θετικά.
* Ο Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».