Το ΑΠΘ έβαλε τα σκονάκια των φοιτητών σε κορνίζες και τα εκθέτει ως έργα τέχνης 

Το ΑΠΘ έβαλε τα σκονάκια των φοιτητών σε κορνίζες και τα εκθέτει ως έργα τέχνης

Μπορεί σήμερα να είμαστε γονείς και να συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να μην κάνουν (για ευνόητους λόγους)  σκονάκια, αλλά η μαύρη αλήθεια είναι πως αν κάποιος αποφάσιζε να εκθέσει τα δικά μας (μαθητικά και φοιτητικά) σκονάκια, θα γέμιζε το Λούβρο!

Και μπορεί το ΑΠΘ να μην είναι το Λούβρο, αλλά αποφάσισε να εκθέσει όλα τα κατασχεμένα σκονάκια που φυλάνε εδώ και χρόνια οι καθηγητές στα συρτάρια τους. Η συλλογή περιλαμβάνει από εξισώσεις και λύσεις αποτυπωμένες σε μικροσκοπικούς παπύρους μέχρι κείμενα γραμμένα γραμμένα σε χαρτομάντιλα ή σμικρύνσεις.

Μερικά μάλιστα είναι φτιαγμένα με τόση φαντασία και δημιουργικότητα, που είναι κανονικά έργα τέχνης!

Όπως είπε ο καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας, οι πάπυροι, τα χαρτομάντιλα και οι σμικρύνσεις των φοιτητών έχουν τη δική τους αξία:

«Πριν από 10-12 χρόνια είχαμε συγκεντρώσει τα παλιού τύπου σκονάκια που ήταν ολόκληρα βιβλία σε σμικρύνσεις. Μάλιστα ήταν εντυπωσιακός ένας πάπυρος μήκους 2 μέτρων και πλάτους 4 εκατοστών το οποίο τύλιξε φοιτητής σε δυο ξυλάκια.

Ήταν όπως οι παλιές αριθμομηχανές. Ανοιγόκλεινε, ανεβοκατέβαινε και ήταν σε ρολό γραμμένο το χαρτάκι των λύσεων. Ήταν ένα εκπληκτικό σκονάκι, ένα έργο τέχνης μπορώ να σας πω.»

Για τον εν λόγω πάπυρο μάλιστα εκτιμάται ότι χρειάστηκαν τουλάχιστον 12 ώρες απασχόλησης.

Η δε έκθεση με τα σκονάκια επεκτείνεται, καθώς παλιοί φοιτητές βρίσκουν τα δικά τους και τα στέλνουν για να εκτεθούν κι αυτά. Όπως φαίνεται, ακόμη κι 70χρονοι πλέον πρώην φοιτητές δεν τα αποχωρίστηκαν ποτέ, σύμφωνα με τον καθηγητή

«Μου τηλεφώνησε μία κυρία, φοιτήτρια το 1963 και μου έστειλε τα δικά της σκονάκια που τα είχε από τότε κρατημένα. Ήταν σκονάκια μικρά, εκείνη την εποχή είχαν κάτι πάσο σε μια κόκκινη ζελατίνα, σαν δίφυλλη και τα έβαζε εκεί ανάμεσα, οπότε όποιος περνούσε και έβλεπε έλεγε εντάξει ένα πάσο είναι, δεν είναι τίποτε άλλο.



Αλλά τελικά αυτό ήταν ένα σκονάκι που δεν το ανακάλυψε ποτέ κανείς.»
Το ίδιο έκανε κι ένας συμφοιτητής του:

«Ήταν ιδιαίτερα καλοφτιαγμένα σκονάκια με παραγράφους, με επικεφαλίδες, με κόκκινο, χωρισμένα σε κατηγορίες- σκονάκια υψηλής αισθητικής υψηλής.»

Ελπίζουμε η δημιουργικότητα και η φαντασία αυτών των ανθρώπων να έμεινε μόνα στα σκονάκια των φοιτητικών τους χρόνων, αλλά να αξιοποιήθηκε και στην μετέπειτα ζωή τους!

Πηγή: www.lifo.gr

v