Βήμα 1ο
Ανακαλύψτε πού και πότε γίνονται συνήθως οι καυγάδες
Παρατηρήστε τα παιδιά σας και τους τσακωμούς τους. Πώς είναι συνήθως; Με ποια αφορμή ξεσπούν συχνότερα; Μήπως υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο ως προς την ώρα που τσακώνονται τα παιδιά; Μπορεί οι καυγάδες να ξεκινούν πάντα όταν παίζουν ένα συγκεκριμένο παιχνίδι. Μπορεί να συμβαίνουν όταν τα παιδιά είναι κουρασμένα, όταν είναι στη γιαγιά ή όταν πρέπει να μοιραστούν κάτι. Παρατηρήστε τα και κατανοήστε ποιο μοτίβο ακολουθεί η μεταξύ τους συγκρουσιακή συμπεριφορά.
Είναι καλύτερο να αποδεχτείτε ότι οι καυγάδες τους ίσως ξεσπάσουν σε κάποιο δεδομένο χωροχρόνο απ’ το να εύχεστε διαρκώς να είναι η κατάσταση ήρεμη. Το να είμαστε προετοιμασμένοι μας φέρνει στην πλεονεκτική θέση του να έχουμε το προβάδισμα όταν ένας ακόμη Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται δίπλα μας.
Βήμα 2ο
Συνδεθείτε και επικοινωνήστε με το κάθε παιδί ξεχωριστά την ώρα της κρίσης
Η υπομονή τους μπορεί να έχει εξαντληθεί και ο καυγάς ίσως είναι έτοιμος να κάνει την εμφάνισή του, αλλά εσείς μπορείτε να βοηθήσετε σ’ αυτό. Αν υπάρχει η αίσθηση ότι ο μεταξύ σας δεσμός είναι ισχυρός, θα διαχειριστούν καλύτερα οτιδήποτε τα χωρίζει και τα θυμώνει.
Έχοντας ήδη παρατηρήσει το πού, το πότε και το γιατί ξεσπά συνήθως ο καυγάς, μπορείτε να λειτουργήσετε πυροσβεστικά… πριν καν ξεκινήσει. Αν, για παράδειγμα, ξέρετε ότι τα παιδιά λειτουργούν εκνευρισμένα και ανυπόμονα όταν γυρνάτε απ’ το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό (πιθανότατα λόγω κούρασης ή πείνας), φροντίστε να καθίσετε όλοι μαζί κάπου και να παίξετε κάτι διασκεδαστικό.
Παιχνίδια όπως «Έχω 10 φιλάκια για τον καθένα», μπορούν να γίνουν διαγωνισμοί όπου η μαμά προσπαθεί να μοιράσει φιλιά και τα παιδιά παλεύουν να την αποφύγουν. Έτσι, ταυτόχρονα τα παιδιά συνεργάζονται κι εσείς δείχνετε την αγάπη σας χωρίς διακρίσεις.
Βήμα 3ο
Ακούστε τι έχουν να πουν
Μπορεί να έχετε καταφέρει να προβλέπετε σχεδόν πάντα πότε θα γίνει η έκρηξη και να έχετε γίνει φοβερά καλοί στο να τους αποσπάτε την προσοχή και να δείχνετε την αγάπη σας. Καμιά φορά, ωστόσο, ο τσακωμός είναι μονόδρομος: τι κάνετε τότε; Τους βάζετε όλους να καθίσουν, τους δίνετε τον λόγο, τους ακούτε έναν-έναν προσεκτικά χωρίς να κρίνετε τα συναισθήματά τους και τους αφήνετε να ξεσπάσουν. Έτσι, η ένταση θα αποσυμπιεστεί χωρίς βία και κλάματα.
Πηγή: handinhandparenting.org