Πώς να φτιάξετε σαπούνι στο σπίτι

Πώς να φτιάξετε σαπούνι στο σπίτι

Η δημιουργία σαπουνιού στο σπίτι όχι μόνο αποτελεί μια ευχάριστη απασχόληση για μαμάδες και παιδιά, τα οποία μπορούν κάλλιστα να παρακολουθήσουν και να βοηθήσουν στην διαδικασία, αλλά και δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει κανείς στην οικογένειά του αγνά, ασφαλή και ποιοτικά καλλυντικά που, όταν πλέον αποκτηθεί η σχετική εμπειρία, δεν θα έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα «βιολογικά» του εμπορίου.

Η κα. Δήμητρα Ζούση, η οποία έχει σπουδάσει φυτοκοσμετολογία, έχει μελετήσει τη χρήση βοτάνων και ελαίων για θεραπευτικούς και κοσμετολογικούς σκοπούς, αλλά και έχει δημιουργήσει τα προϊόντα Φιλύρα (δείτε περισσότερα εδώ) αποκαλύπτει στο Mama365 τα βασικά βήματα για να δημιουργήσουμε μόνοι μας, στο σπίτι, σαπούνι από ελαιόλαδο.

«Το σαπούνι του ελαιόλαδου είναι ιδανικό τόσο για το σώμα όσο και για το πρόσωπο αλλά και για τα μαλλιά, ενώ είναι και πολύ οικονομικό στο να δημιουργηθεί», είπε η ίδια και στη συνέχεια μας παραχώρησε την συνταγή:

Σαπούνι από ελαιόλαδο

Για το σαπούνι από ελαιόλαδο θα χρειαστείτε ελαιόλαδο (φαγώσιμο ή πυρηνέλαιο, το οποίο θα βρείτε επίσης στα σούπερ μάρκετ), βάση νατρίου ή καυστικό νάτριο (που θα βρείτε σε μαγαζιά με χημικά, π.χ. με χρώματα και κόλες) και νερό (ιδανικά απιονισμένο, π.χ. νερό για σίδερο που θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ, ή νερό που έχετε βράσει για δέκα λεπτά στο οποίο μπορείτε να ρίξετε κάποια βότανα για καλύτερη υφή).

Εκτέλεση

1. Οι αναλογίες των συστατικών πρέπει να είναι οι εξής: Το 30% ελαιόλαδου να είναι νερό και το 14% καυστικό νάτριο. Δηλαδή, σε ένα λίτρο λαδιού το 14% του 1.000 να είναι καυστικό νάτριο και το 30-32% να είναι νερό.

2. Στο κρύο νερό διαλύουμε την ποσότητα του καυστικού νατρίου. Το νερό πρέπει να είναι κρύο γιατί όταν θα προστεθεί σε αυτό το καυστικό νάτριο η θερμοκρασία του θα ανέβει πολύ, μπορεί να φτάσει και τους 100 βαθμούς. Έπειτα, το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να επανέλθει σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου.

3. Στη συνέχεια ρίχνουμε το παραπάνω μείγμα σε κατσαρόλα στην οποία έχουμε βάλει το ελαιόλαδο ανακατεύονται συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για μία με μιάμιση ώρα για να μην πήξει το μείγμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η υφή του να γίνει σαν πουρές, να αφήνει δηλαδή κάποια ίχνη. Αν δούμε ότι το μείγμα δεν πήζει μπορούμε να ανάψουμε ελάχιστα το μάτι της κουζίνας (στο 1), πάνω στο οποίο θα τοποθετήσουμε την κατσαρόλα. Για μεγαλύτερη ταχύτητα μπορούμε να ανακατέψουμε το μείγμα σε μπλέντερ.

4. Όταν πλέον θα έχει πήξει καλά, ρίχνουμε το μείγμα σε ανοξείδωτο ταψί, στο οποίο είτε έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί είτε έχουμε αλείψει με λάδι.

5. Σκεπάζουμε το ταψί με κουβέρτες, για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του, και το αφήνουμε για 24 έως 36 ώρες σε μέρος ήσυχο, π.χ. κάτω από ένα κρεβάτι. Το μίγμα θα αρχίσει σιγά-σιγά να πήζει, σαν τυρί.

6. Στην συνέχεια, αν πιάνοντάς το έχει γίνει σκληρό όσο το βούτυρο όταν βγαίνει από το ψυγείο, προσπαθούμε να το κόψουμε σε ομοιόμορφα σχήματα.

7. Αφήνουμε ξανά τα σαπούνια πλέον που έχουν δημιουργηθεί για τουλάχιστον 40 ημέρες σε περιβάλλον που αερίζεται, χωρίς υγρασία (γι'αυτό ιδανικές εποχές για να φτιάξει κανείς σαπούνι είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο). Μετά από αυτό το διάστημα το σαπούνι μας θα είναι έτοιμο για να το χρησιμοποιήσουμε.

Tip1: Είναι πολύ σημαντικό όλα τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι ανοξείδωτα και όλες οι κουτάλες ξύλινες.

Tip2: Στην παραπάνω συνταγή μπορούν να προστεθούν έλαια, π.χ. αμυγδαλέλαιο για καλλυντικό, δαφνέλαιο για την τριχόπτωση, ή λάδι καριτέ για ενυδάτωση, καθώς και αρώματα και βιταμίνες. Υπάρχουν αμέτρητες εναλλακτικές και άπειρα περιθώρια για να φτιάξετε το σαπούνι που προτιμάτε. Σε κάθε περίπτωση τα επιπλέον υλικά θα πρέπει να προστεθούν στο στάδιο που ανακατεύουμε το μίγμα για να γίνει σαν πουρές.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Η κ. Ζούση παραδίδει μαθήματα δημιουργίας σαπουνιών, καθώς και άλλων καλλυντικών, είτε ατομικά είτε σε γκρουπ, με πολύ μικρό κόστος. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της εδώ

Ωστόσο, υπάρχουν, επίσης, ειδικά σεμινάρια σαπωνοποιίας, για όσους ενδιαφέρονται να εξασκηθούν ακόμα περισσότερο. Δείτε κάποιους εδώ:

Ash in Art: Η δημιουργός Xαρά Χατζίνα θα σας μυήσει στον μυρωδάτο κόσμο του σαπουνιού και των διαφορετικών ειδών του –γλυκερίνης, ελαιόλαδου, με λούφα κλπ– και θα σας μάθει να δουλεύετε την πρώτη ύλη, να προσθέτετε χρώματα, αιθέρια έλαια, βότανα και να φτιάχνετε με το προσωπικό σας στυλ τα σαπουνάκια της αρεσκείας σας. Ο κύκλος του σεμιναρίου ολοκληρώνεται σε τέσσερις συναντήσεις, και νέοι κύκλοι ξεκινούν κάθε μήνα. Το κόστος του σεμιναρίου είναι 60€.

Orestis Craft Center: Στον δημιουργικό αυτό χώρο, στο Μοσχάτο, παραδίδονται μαθήματα δημιουργίας υγρού σαπουνιού, σαπουνιού γλυκερίνης και bath bombs σε τρίωρα και τετράωρο σεμινάρια, συνήθως τα σαββατοκύριακα. Οι τιμές των σεμιναρίων ξεκινούν από 40 ευρώ.

Morfes: Ταχύρρυθμα σεμινάρια κατασκευής σαπουνιών και διακόσμησής τους με decoupage πραγματοποιούνται και στο εργαστήρι Morfes ανά τακτά χρονικά διαστήματα (το επόμενο, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιανουαρίου, ώρα 6.00-9.00), στην τιμή των 39 ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται και τα υλικά.

v