3 καλοί λόγοι για να διαβάζετε ακόμα και στα νεογέννητα! 

3 καλοί λόγοι για να διαβάζετε ακόμα και στα νεογέννητα!

Τα παιδιά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους απορροφούν τα πάντα σαν σφουγγάρι, οπότε τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να τους δώσετε τα ερεθίσματα που σταδιακά θα τα βοηθήσουν να υιοθετήσουν όμορφες συνήθειες, όπως για παράδειγμα το διάβασμα. Να θυμάστε πως το διάβασμα, είτε πριν από τον ύπνο είτε κατά τη διάρκεια της μέρας, δεν έχει ηλικία και είναι καλό να διαβάζετε μεγαλόφωνα στα παιδιά σας από τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής τους για τους παρακάτω 3 λόγους:

Δένεστε ακόμα περισσότερο μαζί τους

Ο καλύτερος τρόπος για να συνδέσει το μωρό σας το διάβασμα με κάτι όμορφο και οικείο είναι να το πάρετε στην αγκαλιά σας και να του διαβάζετε βιβλία με ήρεμη και παιχνιδιάρικη φωνή. Μπορεί να μην καταλαβαίνει ακριβώς τι του διαβάζετε, αλλά απολαμβάνει την ηρεμία και τη χαρά που νιώθετε εκείνη τη στιγμή. 

Είτε καθιερώσετε αυτή τη συνήθεια πριν από τον ύπνο είτε μέσα στη μέρα, είναι ένας τρόπος να του εκφράσετε την αγάπη σας και να καλλιεργήσετε τον δεσμό που αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα ανάμεσά σας. Εξάλλου, το δέσιμο μαμάς και μωρού χτίζεται χάρη σε τέτοιες όμορφες στιγμές και κρατάει για μια ζωή.

Τα βοηθάτε να αναπτυχθούν

Τα βιβλία και το διάβασμα βοηθάνε τα μωράκια μας να μιλήσουν πιο γρήγορα, να αναπτύξουν πλούσιο λεξιλόγιο και να γνωρίσουν τον κόσμο μέσα από όμορφες εικόνες. Η σειρά βιβλίων της Λίλι Μάρεϊ «Οι πρώτες ιστορίες του μωρού», με την υπέροχη εικονογράφηση της Τζέιν Φόστερ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, έχει σχεδιαστεί με βάση το στάδιο ανάπτυξης κάθε παιδιού τον πρώτο χρόνο της ζωής του και σε συνεργασία με ειδικούς, ενώ βοηθάει το μικρό σας να αγαπήσει τα βιβλία. 

Τα τέσσερα βιβλία της σειράς απευθύνονται σε μωρά από 0 έως 12 μηνών.  Καθένα από αυτά περιλαμβάνει τέσσερις αξιολάτρευτες ιστορίες που συνδυάζονται με εικόνες έντονων αντιθέσεων που τραβούν την προσοχή του νεογέννητου και σας δίνουν την ευκαιρία να του εμφυσήσετε την αγάπη για το διάβασμα, που θα το ακολουθεί για μια ζωή.

 

Μεγαλώνοντας, τα παιδιά προτιμούν τα βιβλία από τις οθόνες

Όταν διαβάζετε στα παιδιά από πολύ νωρίς, τα βοηθάτε να καλλιεργήσουν την αγάπη τους για την ανάγνωση και τις όμορφες ιστορίες. Με το διάβασμα, το παιδί γίνεται πιο δημιουργικό, ενώ ενισχύεται η συγκέντρωσή του και η φαντασία του γίνεται πιο πλούσια. Αν του διαβάζετε από νεογέννητο, μάλιστα, θα διαπιστώσετε ότι μεγαλώνοντας αυτό θα το ωφελήσει σε πολλούς τομείς της ζωής του, όπως στις διαπροσωπικές σχέσεις, στις επιδόσεις του στο σχολείο και γενικά στην προσωπική του ανάπτυξη. 

Επίσης, τα παιδιά που διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία είναι λιγότερο πιθανό να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά από μία οθόνη. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζονται πρόσφατες έρευνες που καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα παιδιά που αγαπούν το διάβασμα στον ελεύθερό τους χρόνο θα επιλέξουν ένα βιβλίο ή άλλες δημιουργικές δραστηριότητες αντί του κινητού, του tablet ή του υπολογιστή.

v