Σήμερα, οι Ισλανδές απεργούν από κάθε είδους εργασία διεκδικώντας ισότητα!

Σήμερα, οι Ισλανδές απεργούν από κάθε είδους εργασία διεκδικώντας ισότητα!

Δεκάδες χιλιάδες Ισλανδές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού, αναμένεται να απεργήσουν την Τρίτη τόσο στον επαγγελματικό στίβο όσο και στο σπίτι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανισότητα των φύλων, σύμφωνα με τα εργατικά συνδικάτα.

Παρόλο που Ισλανδία θεωρείται μία από τις πιο προοδευτικές χώρες στον κόσμο όσον αφορά την ισότητα των φύλων, σε ορισμένους κλάδους και επαγγέλματα, οι γυναίκες κερδίζουν τουλάχιστον 20% λιγότερο από τους Ισλανδούς άνδρες, σύμφωνα με την Ισλανδική Στατιστική Υπηρεσία. Το 40% των Ισλανδών γυναικών βιώνουν έμφυλη και σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας.

Γι' αυτό, οι γυναίκες και τα μη δυαδικά άτομα σε όλη τη χώρα, μαζί και η πρωθυπουργός Katrín Jakobsdóttir, καλούνται να μην κάνουν καμία αμειβόμενη ή μη, εργασία την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών εργασιών στο σπίτι, «για να καταδείξουν τη σημασία της συμβολής τους στην κοινωνία». 

«Επιδιώκουμε να τραβήξουμε την προσοχή στο γεγονός ότι αποκαλούμαστε "παράδεισος της ισότητας", αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των φύλων και να υπάρχει επείγουσα ανάγκη για δράση», δήλωσε η Freyja Steingrímsdóttir, διοργανώτρια της απεργίας και διευθύντρια επικοινωνίας της Ισλανδικής Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Με το σύνθημα «Αυτό το λέτε ισότητα;», οι Ισλανδές γυναίκες και τα μη δυαδικά άτομα θα πραγματοποιήσουν την πρώτη ολοήμερη απεργία τους εδώ και 48 χρόνια. Το 1975, το 90% των Ισλανδών γυναικών σταμάτησαν τη δουλειά τους για να διαμαρτυρηθούν για την ανισότητα των φύλων. 

«Επαγγέλματα που ασκούνται από γυναίκες, όπως οι υπηρεσίες υγείας και η φροντίδα των παιδιών, εξακολουθούν να υποτιμώνται και να αμείβονται πολύ χαμηλότερα», δήλωσε η Steingrímsdóttir στο Reuters.

Πηγή: womantoc.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v