Αναγνώστες από... κούνια: Πώς θα μάθουμε στα μικρά νήπια να αγαπούν τα βιβλία

Αναγνώστες από... κούνια: Πώς θα μάθουμε στα μικρά νήπια να αγαπούν τα βιβλία

Λένε πως η ηλικία των 2 ετών είναι δύσκολη και απαιτητική, όμως παράλληλα είναι η περίοδος που το παιδί αρχίζει να αυτονομείται και, σταδιακά, να ξεδιπλώνει την προσωπικότητά του και να αποκτά νέες αγαπημένες συνήθειες, που θα το ακολουθούν για μια ζωή. Αν, λοιπόν, η επιθυμία σας είναι να δημιουργήσετε έναν αναγνώστη από... κούνια, η ηλικία των 2 είναι η πιο κατάλληλη!

Βάζουμε τα βιβλία στη ρουτίνα τους

Τα μικρά παιδιά χρειάζονται σταθερό πρόγραμμα και συγκεκριμένα όρια για να νιώσουν ασφάλεια και να μεγαλώσουν σωστά. Όταν το παιδί αναπτύσσεται σε ένα οριοθετημένο πλαίσιο με κανόνες, μαθαίνει να είναι ευέλικτο και προσαρμοστικό, ενώ η σταθερή ρουτίνα το βοηθάει να διαμορφώσει συνήθειες που θα το ακολουθούν για πάντα. 

Για παράδειγμα, μπορεί να μάθει από νωρίς να τρώει ένα καλό πρωινό, να κοιμάται σωστά, να προσηλώνεται στους στόχους του ή να γίνει… βιβλιοφάγος! Αν βάλετε τα βιβλία στη ζωή του από νωρίς και διαβάζετε παρέα καθημερινά και σε σταθερές ώρες (για παράδειγμα, κάθε βράδυ πριν από τον ύπνο ή κάθε μεσημέρι μετά το φαγητό), το διάβασμα θα γίνει η αγαπημένη του συνήθεια και δεν θα την εγκαταλείψει εύκολα μεγαλώνοντας. 

Συνδυάζουμε βιβλίο με διασκέδαση

Για να βοηθήσουμε το μικρό νήπιο να αγαπήσει το διάβασμα, επιλέγουμε βιβλία κατάλληλα για την ηλικία του και τα ενδιαφέροντά του, με όμορφες εικόνες και έντονα χρώματα, και φροντίζουμε η ανάγνωσή μας να είναι παραστατική και διασκεδαστική. Μπορούμε να αλλάζουμε τη φωνή μας ανάλογα με τον ήρωα που μιλάει, να τη χρωματίζουμε ανάλογα με το συναίσθημα που περιγράφει ο συγγραφέας και να ζωντανεύουμε την ιστορία με επιφωνήματα και ήχους. 

Επίσης, ένας καλός τρόπος για να αγαπήσει το μικρό νήπιο το διάβασμα είναι να επιλέξετε βιβλία με θέματα που ενθουσιάζουν τα παιδιά, τα οποία συνδυάζουν την ανάγνωση με τη διασκέδαση. Η νέα σειρά «Τα πρώτα μου βιβλία με παζλ», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, προσφέρει ψυχαγωγία και γνώσεις και ενθαρρύνει το παιδί να εξερευνήσει τον βυθό της θάλασσας, να πάει μια βόλτα σε ένα αγρόκτημα, να «οδηγήσει» διάφορα οχήματα, να μάθει ένα σωρό πράγματα για τους αγαπημένους του δεινόσαυρους. Κι όταν το παιδί σας χορτάσει τα βιβλία με παζλ, μπορείτε να συνεχίσετε με την εξίσου απολαυστική σειρά «Βρίσκω και ταιριάζω», που απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών. 

Φτιάχνουμε τη γωνιά της ανάγνωσης

Για να κάνετε τη διαδικασία του διαβάσματος ακόμα πιο ευχάριστη, φτιάξτε μια όμορφη γωνίτσα ανάγνωσης στο παιδικό δωμάτιο ή στο σαλόνι. Θα είναι το δικό σας ιδιαίτερο μέρος όπου θα έχετε ησυχία για να διαβάσετε, χωρίς περισπασμούς που τραβάνε την προσοχή του μικρού νηπίου.

Χρησιμοποιήστε μια κουνουπιέρα ή μια σκηνή εσωτερικού χώρου, μαξιλάρες, όμορφα χαλάκια, λαμπιόνια ή οτιδήποτε άλλο θέλετε για να διακοσμήσετε τη γωνιά σας όπως σας αρέσει. Τα απαλά χρώματα και ο καλός φωτισμός θα βοηθήσουν το παιδί να συγκεντρωθεί και να απολαύσει το μαγικό ταξίδι που μόνο ένα βιβλίο μπορεί να του χαρίσει. 

Δίνουμε το καλό παράδειγμα

Τα μικρά παιδιά κάνουν με δυσκολία αυτό που τους λέμε και με μεγάλη ευκολία αυτό που βλέπουν! Αν θέλουμε, λοιπόν, να γίνουν αναγνώστες από κούνια, δεν έχουμε παρά να τους δώσουμε το καλό παράδειγμα για να το μιμηθούν. Αφήνουμε στην άκρη το κινητό, κλείνουμε την τηλεόραση, καθόμαστε αναπαυτικά στον καναπέ και διαβάζουμε ένα βιβλίο! 

Δεν έχει σημασία ποιο βιβλίο θα είναι αυτό, αφού ένα μικρό παιδί σπάνια θα ενδιαφερθεί για τον τίτλο ή το περιεχόμενό του. Του αρκεί το γεγονός ότι η συνήθεια που του προτείνουμε να υιοθετήσει είναι τόσο διασκεδαστική, που την έχουν υιοθετήσει και η μαμά και ο μπαμπάς του, δηλαδή τα πρότυπά του.

 

v