Μπαίνετε μαζί στο λεωφορείο, βρίσκετε μια θέση να καθίσετε και, ικανοποιημένη απ’ την τύχη σας αλλά ανυποψίαστη ακούτε τη βόμβα να σκάει: «Μαμά, γιατί είναι τόσο χοντρή αυτή η κυρία;». Είναι το καμάρι σας που δείχνει με το δάχτυλο τεντωμένο μια γυναίκα με λίγα παραπάνω κιλά, που κοκκινίζει, πρασινίζει και κοιτάζει τα παπούτσια της.
Πώς να απαντήσετε: «Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι! Για σκέψου… η φίλη σου Ελένη δεν είναι πιο ψηλή από ‘σένα; Δεν πρέπει να τους δείχνεις και να τους σχολιάζεις, γιατί θα στεναχωρηθούν. Μπορείς να με ρωτάς ό,τι θέλεις, απλά να είσαι προσεκτική, για να μη στεναχωρηθεί κανείς.»
Ερώτηση #2: «Γιατί η Άννα δεν έχει πουλάκι;»
Είναι μια ερώτηση που αργά ή γρήγορα θα γίνει: το μικρό σας έχει πουλάκι ενώ η αδερφή/ φίλη/ ξαδέρφη του δεν έχει κι αυτό είναι πραγματικά απορίας άξιο. Γιατί δεν έχει πουλάκι; Είχε και της το κόψανε; Μήπως γεννήθηκε ελαττωματική; Τι συμβαίνει επιτέλους;
Πώς να απαντήσετε: Θυμηθείτε ότι τέτοιου είδους ερωτήσεις είναι απολύτως φυσικές και δεν χρειάζεται να απαντάμε ενοχικά ή αμήχανα. Προσπαθήστε να απαντήσετε με τον πιο απλό τρόπο ότι «Τα αγόρια έχουν πουλάκι, ενώ τα κορίτσια δεν έχουν» κι ότι «Αυτή τη διαφορά την έχουν τα αγοράκια και τα κοριτσάκια από τότε που είναι μωρά και βγαίνουν απ’ την κοιλιά της μαμάς τους». Αν το προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους επιστημονικούς όρους αντί για λέξεις όπως «πιπί» λέγοντας τα πράγματα με τ΄ όνομά τους.
Αν δυσκολεύεστε να κάνετε ολομόναχοι αυτήν την ερώτηση, μπορείτε εδώ να δείτε μερικά βιβλιαράκια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που λύνουν το ζήτημα και σε παλαιότερο άρθρο μας αναλυτικές συμβουλές.
Ερώτηση #3 «Μπορώ να σε παντρευτώ όταν μεγαλώσω;»
Η πρόταση γάμου απ’ τον γιο ή την κόρη σου είναι κάτι που πρέπει να περιμένεις όταν κάνεις παιδιά, αφού γι’ αυτά είσαι ο καλύτερος, ο εξυπνότερος, ο πιο συμπαθητικός και λαμπερός άνθρωπος στο σύμπαν. Πώς πρέπει να αντιδράσεις όταν βγουν τα μονόπετρα;
Πώς να απαντήσετε: Κατ’ αρχάς, πρέπει ευγενικά και συγκεκριμένα να… ρίξετε χυλόπιτα –ποτέ δεν είναι ευχάριστο, αλλά όλοι έχουμε βρεθεί σ’ αυτή τη θέση. «Ο καθένας στην οικογένεια έχει έναν ξεχωριστό ρόλο. Εσύ είσαι το παιδί μου κι εγώ είμαι η μαμά σου. Εγώ είμαι παντρεμένη με τον μπαμπά κι εσύ, όταν μεγαλώσεις, θα γνωρίσεις ένα κορίτσι που θα το αγαπάς και θα σ’ αγαπάει και μπορεί να κάνετε κι εσείς παιδάκια.»
Ερώτηση #4: «Γιατί το παιδάκι είναι μαύρο;»
Μέχρι το παιδί να εξοικειωθεί με διαφορετικούς πολιτισμούς, είναι πολύ λογικό να νιώθει την ανάγκη να ρωτήσει «γιατί το κοριτσάκι φοράει μαντήλα» ή γιατί «ο κύριος είναι μαύρος».
Πώς να απαντήσετε: «Ο πλανήτης που ζούμε έχει πολλά μέρη και οι άνθρωποι από μέρη μακρινά είναι διαφορετικοί από εμάς. Όπως ακριβώς οι άνθρωποι από άλλες χώρες μιλάνε άλλες γλώσσες, έτσι μπορεί να έχουν και διαφορετική εμφάνιση». Δείξτε στην υδρόγειο μερικές χώρες και μιλήστε στο παιδί για τις κουλτούρες και τη γλώσσα τους και αναζητήστε βιβλία που διδάσκουν στα παιδιά ότι δεν χρειάζεται να σε… ξενίζει το διαφορετικό.
Εδώ θα δείτε αναλυτικότερα πώς να μιλήσετε για διαφορετικούς πολιτισμούς και φυλές στο παιδί.