10 μικρές καλές πράξεις που αξίζει να κάνετε με το παιδί σας τη νέα χρονιά

10 μικρές καλές πράξεις που αξίζει να κάνετε με το παιδί σας τη νέα χρονιά

Αυτές τις μέρες μιλάμε όλοι για την σημασία της αλληλεγγύης και της βοήθειας προς τους άλλους και δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε πόσο λυπόμαστε για τους λιγότερο τυχερούς που δεν έχουν οικογένεια ή υγεία ή σπίτι ή όλα αυτά που, τέλος πάντων, εμείς θεωρούμε δεδομένα. Τι κάνουμε, όμως, για να αποδείξουμε στον εαυτό μας πρώτα απ’όλα και μετά στα παιδιά μας ότι πραγματικά νοιαζόμαστε; Όχι, ένας άνθρωπος μόνο δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί, όμως, να αλλάξει τον κόσμο ενός μόνο ανθρώπου. Οι παρακάτω μικρές πράξεις αποτελούν μια καλή αρχή για να πάρουν αυτό το όμορφο μάθημα τα παιδιά μας.

Χαρίστε τα παλιά παιχνίδια

Τώρα που ο Άη Βασίλης έφερε πολλά καινούργια, γιατί να μην συγκεντρώσετε τα παλιά παιχνίδια του παιδιού σε μια μεγάλη τσάντα και να τα πάτε μαζί σε κάποιον φιλανθρωπικό οργανισμό, όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, η Κιβωτός του Κόσμου ή το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες; Μπορεί αρχικά να διστάζει, όμως η ικανοποίηση που θα νιώσει βλέποντας πως τα παιχνίδια του θα δώσουν χαρά σε άλλα παιδάκια, δεν συγκρίνεται με τίποτα!

Κέρασμα στους γείτονες

Πόσα γλυκά σας έχουν περισσέψει από τις γιορτές; Βάλτε τα σε μία πιατέλα και δώστε την στα παιδιά σας, ώστε να πάνε με αυτή από διαμέρισμα σε διαμέρισμα στην πολυκατοικία σας και να κεράσουν τους γείτονες. Ένα «καλή χρονιά!» και ένα γλυκό είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναθερμάνετε τις σχέσεις σας με τους ανθρώπους που ζουν κυριολεκτικά δίπλα σας!

…και στα αδέσποτα

Όσο για φαγητά ή αποφάγια που έχουν περισσέψει, τα οποία φυσικά δεν έχουν χαλάσει, κατεβάστε τα στα αδέσποτα. Βάλτε τα σε μπολάκια που ίσως ήδη υπάρχουν στην γειτονιά σας τοποθετημένα για τον σκοπό αυτό, γεμίστε κάποιο αυτά και με νερό και… δώστε την ευκαιρία στα γατάκια και σκυλάκια που ζουν στους δρόμους, να κάνουν και αυτά γιορτές!

Μια ζωγραφιά με ένα «ευχαριστώ»

Πέρα από τον Άη Βασίλη, το παιδί σας έλαβε αυτές τις μέρες πολλά δώρα και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας, τους παππούδες, τους θείους, τους νονούς… Δεν θα ήταν υπέροχο να τους ευχαριστούσε για τα δώρα αυτά με μία όμορφη ζωγραφιά που θα έγραφε πάνω ένα μεγάλο «ευχαριστώ»;

Τα χρήματα του κουμπαρά για καλό σκοπό

Αν το παιδί σας έχει κουμπαρά, είναι πολύ πιθανό να έχει έρθει η στιγμή να τον σπάσει. Πριν βιαστείτε να ξοδέψετε, όμως, τα χρήματα αυτά σε ακόμα περισσότερα παιχνίδια και γλυκά, ρωτήστε το: Μήπως θα προτιμούσε να τα προσφέρει σε κάποιον που πραγματικά τα έχει ανάγκη, π.χ. σε κάποιον άστεγο ή σε κάποιον από τους αμέτρητους φιλανθρωπικούς οργανισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα;

Ευγένεια και ευχές σε αγνώστους

Τις μέρες των διακοπών που έχετε την ευκαιρία να κάνετε πολλές βόλτες με τα παιδιά, θα συναντήσετε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι -την ώρα που εσείς είστε σε άδεια και ξεκουράζεστε- εκείνοι εργάζονται σε καταστήματα και εστιατόρια. Καλέστε, λοιπόν, τα παιδιά σας, κάθε φορά που συναντούν έναν τέτοιον άγνωστο (από την ταμία του σούπερ μάρκετ μέχρι την σερβιτόρα του εστιατορίου) να είναι λίγο πιο ευγενικά μαζί του απ’ό,τι συνήθως και να του χαρίσουν πολλές ευχές για το νέο έτος!

Μήπως ετοιμάζεστε για κούρεμα;

Αν η κορούλα σας σκοπεύει να κόψει τη μακριά της κοτσίδα, μην ξεχάσετε να την δωρίσετε στο σωματείο Donate Hair Greece, ώστε να δημιουργηθεί με αυτήν μια περούκα για παιδάκια με καρκίνο.

Μην ξεχνάτε την δασκάλα/τον δάσκαλο

Ένας καλός εκπαιδευτικός είναι ένας από τους σπουδαιότερους ανθρώπους που το παιδί σας θα συναντήσει στη ζωή του. Είναι αυτός που θα του «βγάλει» τον καλύτερό του εαυτό. Είναι αυτός που -όπως λέει ένα ρητό- μοιάζει με το κερί: Θα «λιώσει» για να φωτίσει τον δρόμο του. Ετοιμάστε, λοιπόν, ένα μικρό δωράκι για τους δασκάλους του παιδιού σας αυτές τις μέρες. Σκεφτείτε το μαζί με το παιδί. Μπορεί απλά να είναι μία κούπα του καφέ με ένα όμορφα σχέδιο ή μήνυμα, γεμάτη με σοκολατάκια!

Ένα μικρό δώρο… σε αναμονή

Ψωνίσατε τρόφιμα; Ψωνίστε κάτι ακόμα και αφήστε «σε αναμονή» για κάποιον που δεν έχει να φάει. Ήπιατε έναν καφέ; Πληρώστε έναν ακόμα «σε αναμονή». Πήγατε με το παιδί στο Θέατρο Πόρτα; Πάρτε ένα ακόμα εισιτήριο και αφήστε το στο ταμείο «σε αναμονή», για ένα παιδάκι που ίσως να μην καταφέρει ποτέ να πάει στο θέατρο. Είναι τόσο απλό! Κοστίζει τόσο λίγο! Αμέτρητες ιδιωτικές επιχειρήσεις συμμετέχουν πλέον στη δράση «σε αναμονή», στηρίζοντας ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ενημερωθείτε εδώ και εδώ και κάντε την αλληλεγγύη πράξη μαζί με τα παιδιά.

Αγάπη μέσα στην οικογένεια

Τέλος, μήπως αυτές τις μέρες που τα παιδιά σας δεν έχουν σχολείο είναι μια καλή ευκαιρία να αρχίσουν να τακτοποιούν μόνα τους τα δωμάτιά τους και να μαζεύουν τα παιχνίδια τους, ώστε να ξεκουράσουν λίγο και τη μανούλα; Ακόμα καλύτερα, μάλιστα, γιατί δεν ζητάτε από τα παιδιά σας να τακτοποιήσουν το ένα το δωμάτιο του άλλου;

 

v