«Γράμμα στο αγέννητο παιδί μου»

«Γράμμα στο αγέννητο παιδί μου»

Σε ένα ανώνυμο γράμμα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα της The Guardian, μια μαμά γράφει ένα εξομολογητικό γράμμα στο 26 εβδομάδων έμβρυό της και καταθέτει όλους του φόβους, τις ανησυχίες, τις ελπίδες και τις ενοχές της. Το γράμμα της ανώνυμης μέλλουσας μητέρας είναι ταυτόχρονα τρυφερό κι αγωνιώδες -περίπου όπως η μητρότητα. Διαβάστε την εξομολόγηση της νέας μαμάς που συμπυκνώνει, λίγο-πολύ, όσα κάθε σχεδόν μαμά θα ήθελε να πει στο παιδί της -από το άγχος για τις επιδόσεις της στον στίβο της μητρότητας και την προτίμησή της για το φύλο του, μέχρι την αγάπη της για τον μπαμπά του και την ανησυχία της για την πορεία της σχέσης τους.

«Γεια, είμαι η μαμά σου.

Είσαι στην κοιλία μου και αύριο συμπληρώνονται 26 εβδομάδες που βρίσκεσαι εκεί. Είσαι ακόμα πολύ μικρό, όμως μπορώ να σε νιώσω να με κλωτσάς καθημερινά. Κάποιες μέρες περισσότερο από τις άλλες. Όταν είσαι ήσυχο, φοβάμαι ότι πάει κάτι στραβά. Ελπίζω να κοιμάσαι αθόρυβα αγνοώντας την ανησυχία μου.

Πάντα μου άρεσαν τα αλμυρά, με τα πατατάκια να είναι η αδυναμία μου. Τις τελευταίες μέρες όμως, έχω όρεξη μόνο για γλύκα που, σύμφωνα με τις παλιές, σημαίνει ότι θα είσαι κορίτσι, το δικό μου μικρό κορίτσι. Διαισθάνομαι και εγώ ότι θα είσαι κορίτσι, γιατί είχα απίστευτη ναυτία μέχρι την 21η βδομάδα, ακριβώς όπως είχε και η γιαγιά σου που έκανε τρία κορίτσια.

Ελπίζω και προσεύχομαι να είσαι υγιές και να έρθεις σε αυτόν τον κόσμο χωρίς καμία δυσκολία. Ακόμα και έτσι όμως, σου υπόσχομαι να αντιμετωπίσω τις όποιες δυσκολίες και να σου δώσω την καλύτερη ζωή για το δικό σου καλό.

Μερικές φορές αισθάνομαι κάπως αγχωμένη με την προοπτική της μητρότητας και ότι θα φέρω ευθύνη για μια άλλη ζωή. Φοβάμαι μήπως σε απογοητεύσω, μήπως δεν γίνεις ευτυχισμένο όταν μεγαλώσεις και για κάποιο λόγο θα φταίω εγώ.

Αφού γεννηθείς, θα παραιτηθώ από τη δουλειά μου και θα δοκιμάσω κάτι νέο. Το πρόβλημα είναι πως δεν ξέρω ακόμα τι είναι αυτό το νέο, αλλά ξέρω πως θέλω να είναι κάτι για το οποίο είμαι παθιασμένη, έτσι ώστε να είμαι πρότυπο για σένα. Θέλω η ζωή μου να είναι και κάτι παραπάνω από εσένα, ώστε να μάθεις να είσαι ανεξάρτητο και να ακολουθήσεις εξίσου τα όνειρά σου. Ελπίζω αυτό να μην ακούγεται εγωιστικό. Πίστεψέ με, δεν νιώθω έτσι. Ίσως να μην βρω ποτέ αυτό που ψάχνω, θα συνεχίσω όμως να προσπαθώ -για σένα.

Θέλω να ξέρεις πόσο πολύ αγαπάω τον πατέρα σου. Ήμασταν τυχεροί που βρήκαμε ο ένας τον άλλον.

Ο πατέρας σου είναι ένας καλός άνθρωπος με τις καλύτερες προθέσεις. Είναι καλός μαζί μου, υπομονετικός και συμπονετικός και εξίσου ενθουσιασμένος με μένα για να σε γνωρίσει. Νομίζω ότι είχε έλλειψη οικειότητας με τον πατέρα του, αλλά ξέρω πως θα κάνει τα πάντα για να το αποφύγει αυτό μαζί σου.

Όταν διαβάσεις αυτό το γράμμα, ελπίζω να τον αγαπάω το ίδιο. Ελπίζω να με αγαπάει και εκείνος. Η ζωή μπορεί να είναι απρόβλεπτη και σκληρή. Ελπίζω να είμαστε δυνατοί και να κρατήσουμε έτσι και την αγάπη μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είμαστε και οι δύο πάντα ερωτευμένοι μαζί σου, εκτός και αν γίνεις ναρκομανής ή δολοφόνος, αλλά ίσως και τότε να μην αλλάξει τίποτα.

Αναρωτιέμαι τι θα σκεφτείς όταν θα διαβάσεις αυτό το γράμμα. Για την ώρα, δεν έχω ιδέα πότε θα στο δώσω. Ίσως όταν θα είσαι 15 και μέσα στις ορμόνες και θα με μισείς και θα ρωτάς τον εαυτό σου γιατί με παντρεύτηκε ο πατέρας σου. Ίσως όταν θα περιμένεις και εσύ παιδί. Ίσως όταν θα έχω πεθάνει.

Το μόνο που ξέρω είναι ότι τώρα είμαι απλά ένα κορίτσι και ο πατέρας σου απλά ένα αγόρι. Έχουμε ζήσει μεγάλες στιγμές ευτυχίας με συγγενείς και φίλους σε πάρτι, φεστιβάλ, διακοπές και ταξιδεύοντας. Έχουμε πολλές όμορφες φωτογραφίες με τους φίλους μας και τα αγαπημένα μας συγκροτήματα να παίζουν στο φόντο. Είμαστε νέοι, χωρίς έγνοιες, φοράμε "μοδάτα" ρούχα και αγαπάμε την μουσική και όλα αυτά θα αλλάξουν σύντομα.

Νομίζω, ότι το αυτό που θέλω είναι να ξέρεις ότι ήμαστε και εμείς κάποτε νέοι γεμάτοι χαρακτήρα, πάθος και αγάπη για τα απλά πράγματα. Θεωρώ πως είναι κάτι που δεν μπορούν να το αντιληφθούν τα παιδιά για τους γονείς τους. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορούσα με τους δικούς μου.

Εύχομαι, όταν το διαβάσεις, να είμαι ο ίδιος άνθρωπος που είμαι και σήμερα, απλά καλύτερος πιο δυνατός και πιο ανοιχτός απ' ότι τώρα. Θέλω να ξέρεις ότι ανυπομονώ και εγώ να σε γνωρίσω και ότι θέλω την αλλαγή που θα φέρεις στην ζωή μου.

Η Μαμά σου.»

Πηγή: theguardian.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v