Ένας αποτελεσματικός τρόπος να μην σας διακόπτει το παιδί όταν μιλάτε

Ένας αποτελεσματικός τρόπος να μην σας διακόπτει το παιδί όταν μιλάτε

Τα παιδιά, λόγω της παρορμητικότητάς τους, «μπλέκονται» πολύ συχνά στις συζητήσεις των «μεγάλων», διακόπτωντάς τους όλη την ώρα. Είναι πολύ πιθανό να σας έχει συμβεί- είτε όταν μιλάτε με τον προϊστάμενό σας στο τηλέφωνο για θέματα δουλειάς, είτε όταν βλέπετε τη φίλη σας τυχαία στο δρόμο και θέλετε απλά να πείτε τα νέα σας. Κάποιες φορές, μάλιστα, οι γονείς μπορεί να χάσουν την ψυχραιμία τους και να μαλώσουν το παιδί. Εκείνο, όμως, δεν έχει συναίσθηση της πράξης του, οπότε το να το επιπλήξετε έντονα, δεν είναι η σωστή τακτική. Είναι πολύ δύσκολο για τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μονοπωλούν το ενδιαφέρον των γονιών τους.

Γιατί πρέπει να μάθετε στο παιδί να μη διακόπτει;

Είναι πολύ σημαντικό το παιδί από μικρή ηλικία να μάθει πόσο σημαντικό είναι να σέβεται τους ανθρώπους και να είναι ευγενικό με όλους. Έτσι, θα μπορέσει να διαχειρίζεται καλύτερα την υπομονή του, θα έχει περισσότερο αυτοέλεγχο και θα αρχίσει να αποκτά αίσθηση του σωστού και του λάθους.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά θα του είναι πολύτιμα όταν μεγαλώσει και θα το βοηθήσουν τόσο στο σχολείο όσο και στις μετέπειτα κοινωνικές του συναναστροφές.

Το κόλπο που χρησιμοποιεί μια μαμά

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, το μόνο που χρειάστηκε να κάνει μία φίλη της για να μην τη διακόπτει πλέον ο τρίχρονος γιος της, ήταν να του εξηγήσει ότι, αν ήθελε να της μιλήσει, θα της έπιανε τον καρπό, και εκείνη απλά θα ανταπέδιδε την χειρονομία. Έπειτα, το παιδί θα περίμενε να τελειώσει τη συζήτηση η μητέρα του και να του δώσει το λόγο.

Διαβάστε πώς περιγράφει τη σκηνήη blogger:

"Συζητούσα με μία φίλη μου στο πάρκο, όταν ο τρίχρονος γιος της ξαφνικά θέλησε να μιλήσει. Αντί, όμως, να τη διακόψει, απλώς έβαλε το χέρι του στον καρπό της και περίμενε. Η φίλη μου ακούμπησε το χέρι του με της σειρά της και εμείς συνεχίσαμε τη συζήτησή μας. Όταν τελείωσε αυτά που μου έλεγε, γύρισε προς το μέρος του. Τόσο απλά! Τότε, του έδωσε την αμέριστη προσοχή της."

Πώς να το κάνετε

Για να πετύχει το «κόλπο», καλό θα είναι αρχικά να εξηγήσετε στο παιδί γιατί δεν πρέπει να διακόπτει. Μπορείτε, για παράδειγμα, να του πείτε ότι θα πρέπει να περιμένει τη σειρά του όταν θέλει να σας μιλήσει, χωρίς να σας διακόψει, όπως και εκείνο δεν θέλει να το ενοχλείτε όταν παίζει με τα αδέλφια και τους φίλους του! Είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να κάνουν υπομονή όταν μπορούν να καταλάβουν το λόγο.

Έπειτα, κάντε μία συμφωνία με το παιδί, εξηγώντας τι ακριβώς θα εφαρμόζεται από δω και πέρα. Η συμφωνία είναι η εξής:

• Όταν θέλει να σας πει κάτι, μπορεί πολύ απλά να πιάσει το χέρι σας, χωρίς να αρχίσει να μιλάει.

• Τότε, ακουμπήστε και εσείς το χέρι του για να ξέρει ότι έχει την προσοχή σας, και ότι δεν το αμελείτε, αλλά και για να καταλάβει ότι πρέπει να περιμένει.

• Μόλις τελειώσετε την κουβέντα σας, ρωτήστε το τι ήθελε να σας πει.

Επιβραβεύστε το όταν το εφαρμόσει σωστά την πρώτη φορά

Τα οφέλη αυτής της τεχνικής

Η συγκεκριμένη τεχνική έχει πολλά πλεονεκτήματα και, για το λόγο αυτό, έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι αποτελεσματική. Αρχικά, με το συγκεκριμένο τρόπο, το θετικό είναι ότι δεν διακόπτεται η κουβέντα και μπορείτε κανονικά να συνεχίσετε να μιλάτε μέχρι να τελειώσει η συζήτησή σας.

Έπειτα, η σωματική επαφή από τη μεριά σας, όταν δηλαδή ακουμπάτε το χέρι του παιδιού, δείχνει ότι το παιδί έχει την προσοχή σας και έτσι δεν αισθάνεται ότι το αγνοείτε. Είναι ίσως το πιο σημαντικό πλεονέκτημα αυτού του κόλπου.

Ακόμη, νιώθει ότι η προσπάθεια που κάνει για να το προσέξετε δεν πέφτει στο κενό, ενώ πρόκειται για μία παρέμβαση ανώδυνη, που φυσικά δεν περιλαμβάνει φωνές, νεύρα, καβγάδες και τιμωρίες, που τελικά δεν οδηγούν πουθενά!

Πηγή:livinglovinglaughingtogether.blogspot.com.au

v