Υλικά:
Για τα βερίκοκα:
50 γρ. βούτυρο και λίγο ακόμη για το ταψάκι
125 γρ. ζάχαρη
7-8 όχι πολύ ώριμα βερίκοκα, κομμένα στη μέση, χωρίς το κουκούτσι τους
1 κ.σ. ρευστό μέλι
Για τη βάση:
150 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
75 ml νερό
2 αυγά, χτυπημένα
100 γρ. αλεύρι
1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. αμυγδαλόψιχα, τριμμένη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
125 ml γάλα πλήρες
Εκτέλεση:
Βουτυρώνετε ένα βαθύ ταψάκι με διάμετρο 20-23 εκ. Βάζετε το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνετε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνετε να πάρει μια βράση το σιρόπι και να σχηματιστεί μια χρυσαφιά καραμέλα. Κουνάτε λίγο την κατσαρόλα και μόλις σκουρύνει η καραμέλα και αρχίσει να σκορπίζει το χαρακτηριστικό άρωμά της, απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το βούτυρο, ανακατεύοντάς το μέχρι να λιώσει τελείως.
Το ρίχνετε στο ταψάκι και τοποθετείτε τα βερίκοκα, σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο, με την κομμένη πλευρά τους να ακουμπάει στο ταψί. Στο μεταξύ, "δουλεύετε" το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει και προσθέτετε στο μείγμα τους σιγά σιγά τα χτυπημένα αυγά, χτυπώντας καλά.
Στη συνέχεια κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αναμιγνύετε με την αμυγδαλόψιχα. Ρίχνετε τη βανίλια στο μείγμα του βουτύρου και προσθέτετε, λίγα-λίγα, τα ξηρά υλικά και το γάλα, εναλλάξ. Απλώνετε με μια σπάτουλα το μείγμα αυτό επάνω από τα βερίκοκα και ψήνετε το γλυκό, σε προθερμασμένο στους 180οC φούρνο, για 50 λεπτά.
Το αφήνετε να κρυώσει και το ξεκολλάτε από τα τοιχώματα του ταψιού, περνώντας τη λάμα ενός μαχαιριού. Το αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα και αν κάποια από τα βερίκοκα έχουν κολλήσει στον πάτο του ταψιού τα τοποθετείτε ξανά στο κενό που άφησαν στο γλυκό. Ζεσταίνετε το μέλι και το απλώνετε με πινέλο ζαχαροπλαστικής στην επιφάνεια του γλυκού. Μπορείτε να σερβίρετε το γλυκό με γιαούρτι, χτυπημένο με λίγη ζάχαρη, ή με σαντιγί.
Συνταγή: homefood.gr
Γρανίτα βερίκοκο
Υλικά:
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. νερό
750 γρ. βερίκοκα
3 κ.γ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι τα 250 γρ. ζάχαρη με τα 250 γρ. νερό και τα αφήνετε να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, κατεβάζετε το σιρόπι και το αφήνετε να κρυώσει. Παίρνετε τα φρούτα, τα ξεφλουδίζετε, τα κόβετε σε κομμάτια και τα χτυπάτε στο μπλέντερ για να τα κάνετε πολτό.
Στη συνέχεια, παίρνετε αυτό το 1/2 κιλό πολτό φρούτου (τα 750 γρ. φρούτων χωρίς τις φλούδες και τα κουκούτσια μας δίνουν περίπου 1/2 κιλό πολτό) και 3 κουταλάκια χυμό λεμονιού. Tα βάζετε σε μια κατσαρόλα και τα αφήνετε στο μάτι να ζεσταθούν μέχρι να φτάσουν λίγο πριν το βράσιμο. Τότε κατεβάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
Όταν κρυώσουν το σιρόπι και ο πολτός φρούτων και έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, τα ανακατεύετε, ώστε να ομογενοποιηθούν. Βάζετε το μείγμα στην κατάψυξη και κάθε 1 ώρα το βγάζετε, το ανακατεύετε και το ξαναβάζετε μέσα. Αυτό το κάνετε 4 φορές περίπου. Όποτε θέλετε, το βγάζετε από την κατάψυξη και το σερβίρετε.
Συνταγή: vita.gr
Υπέροχη τάρτα βερίκοκο
Υλικά:
Για το φύλλο:
235γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μια πρέζα αλάτι
170 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κύβους
50 γρ. ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση:
8 – 12 βερύκοκα
100 γρ. ζάχαρη (+1 κ.γ.)
50 ml. νερό
55 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τοN φούρνο στους 200°C. Σε ένα βαθύ σκεύος βάζετε το αλεύρι με το αλάτι και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε το παγωμένο βούτυρο στο αλεύρι και το 'τρίβετε' με τα χέρια. Θέλετε το μείγμα βουτύρου και αλευριού να μοιάζει με ψιλή άμμο.
Προσθέτετε το αυγό χτυπημένο με το νερό και ομογενοποιείτε τη ζύμη. Δεν χρειάζεται να ζυμώσετε πολύ, μόνο όσο να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Παίρνετε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί και βάζετε τη ζύμη ανάμεσά τους.
Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου 25εκ. Αφήνετε για λίγο στην άκρη. Φτιάχνετε τη γέμιση χωρίζοντας πρώτα τα βερίκοκα στα δύο και αφαιρώντας το κουκούτσι.
Σε ένα τηγάνι βάζετε το νερό με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε ώσπου να λιώσει η ζάχαρη (για 2- 3 λεπτά). Μόλις λιώσει η ζάχαρη και γίνει σαν σιρόπι, ανεβάζετε τη φωτιά μέχρι να αρχίσει το σιρόπι να σιγοβράζει. Το αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να καραμελώσει (για 4-5 λεπτά).
Μόλις καραμελώσει το σιρόπι το αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε 40γρ βούτυρο. Ανακατεύετε καλά να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθεί το σιρόπι. Το αφήνετε στην άκρη για πέντε λεπτά. Σε ένα ταψάκι αντικολλητικό ή σε μια ταρτιέρα 24 – 25εκ. ρίχνετε τη βουτυράτη καραμέλα. Βάζετε τα βερίκοκα στην ταρτιέρα με την κομμένη πλευρά τους κάτω, το ένα κοντά κοντά στο άλλο.
Παίρνετε το φύλλο της τάρτας, βγάζετε το ένα φύλλο χαρτιού και με αυτή την όψη το τοποθετείτε πάνω στα βερίκοκα, καλύπτοντάς τα. Αφαιρείτε και το άλλο φύλλο χαρτιού για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Με ένα πιρούνι τρυπάτε σε διάφορα σημεία την τάρτα. Την πασπαλίζετε με ζάχαρη και με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνετε την τάρτα για 25 – 30 λεπτά, ή έως ότου ροδίσει. Την αφήνετε να κρυώσει και την σερβίρετε με παγωτό βανίλια ή κρέμα.
Συνταγή: realfamilyfood.com
Παγωτό βερίκοκο με σάλτσα βερίκοκο
Υλικά:
1/2 κιλό βερίκοκα πολτό
Χυμός από 2 λεμόνια
4 κ.σ. ζάχαρη
1 ζαχαρούχο γάλα
600 γρ. γάλα φρέσκο παχύ
Για την σάλτσα:
12 βερίκοκα
1 φλ. νερό
Χυμός μισού λεμονιού
Άρωμα βανίλιας
3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βάζετε όλα τα υλικά στο ψυγείο 2 ώρες πριν. Έπειτα, τα χτυπάτε στο μίξερ καλά, όλα μαζί, τουλάχιστον για 20 λεπτά. Τοποθετείτε το μείγμα σε ρηχό μεταλλικό σκεύος και το βάζετε στην κατάψυξη. Κάθε μια ώρα χτυπάτε με το σύρμα για να αφρατέψει το μείγμα (2-3 φορές).
Για την σάλτσα: Βράζετε τα βερίκοκα με το νερό για δέκα λεπτά. Κρυώνετε και τα περνάτε όλα από το μούλτι. Τα ξαναβάζετε στην φωτιά και προσθέτετε την ζάχαρη, το λεμόνι και σιγοβράζετε μέχρι να γίνει πηχτό. Αν χρειαστεί ξαφρίζετε. Στο τέλος προσθέτετε και την βανίλια. Κρυώνετε και περιχύνετε με αυτήν το παγωτό!
Συνταγή: mageirikesdiadromes.gr
Πανακότα με γεύση βερίκοκο
Υλικά:
400 γραμμ. βερίκοκα (χωρίς τα κουκούτσια ζυγισμένα)
80 γραμμ. ζάχαρη
200 γραμμ. γάλα
10 γραμμ. ζελατίνης
Για τη σος:
200 γραμμ. ώριμα βερίκοκα (χωρίς τα κουκούτσια ζυγισμένα)
40 γραμμ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Κόβετε τα βερίκοκα σε φέτες ή μικρά κομμάτια και τα χτυπάτε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός. Προς το τέλος προσθέτετε και τη ζάχαρη, να γίνουν σχεδόν κρέμα.
Σε ένα μπολάκι αφήνετε τις ζελατίνες να μαλακώσουν σε λίγο κρύο νερό. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε το γάλα και, μόλις πάρει μια βράση, το κατεβάζετε από τη φωτιά. Στραγγίζετε με το χέρι τα φύλλα της ζελατίνης και τα ρίχνετε στο γάλα ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτετε και τα βερίκοκα και ανακατεύετε ξανά. Ρίχνετε την κρέμα σε μπολάκια ή, αν έχετε φόρμες για κρέμα καραμελέ, τις προτιμάτε ώστε να τις αναποδογυρίσετε όταν θα είστε έτοιμοι.
Αφήνετε την πανακότα στο ψυγείο για 3-4 ώρες, ή ακόμη και για ένα βράδυ εάν μπορείτε, ώστε να παγώσει και να σταθεροποιηθεί.
Για τη σος: Στο μπλέντερ χτυπάτε και τα υπόλοιπα βερίκοκα κομμένα σε μικρά κομμάτια με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν μια κρέμα. Βάζετε την κρέμα σε ένα κατσαρόλι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά, για να ζεσταθεί (δεν τη βράζετε!).
Εάν έχετε χρησιμοποιήσει φορμάκια για κρέμα καραμελέ, αφού τα βγάλετε από το ψυγείο, τα βυθίζετε για μερικά δευτερόλεπτα σε καυτό νερό, τα αναποδογυρίζετε κατευθείαν σε πιάτα ή πιατέλα και ξεφορμάρετε πανεύκολα. Γαρνίρετε από πάνω με τη σος. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει απλά μπολ, είτε περιχύνετε με τη σος είτε τα βάζετε σε πιάτα και στολίζετε με την πορτοκαλί κρέμα το πιάτο!
Συνταγή: womenonly.gr