Γιατί κάνουμε σεξ το βράδυ;

Γιατί κάνουμε σεξ το βράδυ;

Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν σεξ όποτε το θελήσουν –γιατί έχει επικρατήσει, όμως, να το κάνουν κυρίως όταν πέφτει η νύχτα; Δείτε τι λένε οι επιστήμονες για την προτίμηση των ανθρώπων στις βραδινές ερωτικές περιπτύξεις...

Το Πότε: Οι σεξουαλικοί βιορυθμοί

Πολλές έρευνες έχουν κατά καιρούς μελετήσει τον χρόνο και την συχνότητα κατά την οποία οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν σεξ, σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία βάση, προκειμένου να εξηγήσουν το πότε και το γιατί της ανθρώπινης σεξουαλικής δραστηριότητας.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 1982 στο επιστημονικό περιοδικό Human Biology, ανέλυσε τη σεξουαλική δραστηριότητα 78 νέων, παντρεμένων ζευγαριών σε διάστημα 12 μηνών. Οι ερευνητές παρατήρησαν έναν ευδιάκριτο ρυθμό στη σεξουαλική δραστηριότητα των ζευγαριών, τον οποίον χαρακτήρισαν ως «σχετικά σταθερή συχνότητα συνευρέσεων κατά τις καθημερινές, με σημαντική αύξηση τα σαββατοκύριακα».

Οι ερευνητές παρατήρησαν, επίσης, έναν ημερήσιο ρυθμό, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από σημαντική κορύφωση αργά το απόγευμα (58% των ερωτικών συνευρέσεων) και μικρότερη κορύφωση το πρωί.

Η προσκόλληση στην ανθρώπινη δομή της «εβδομάδας» υποδηλώνει ότι υπάρχει μία ισχυρή κοινωνική συνιστώσα που επηρεάζει το πότε οι άνθρωποι θα κάνουν ή δεν θα κάνουν σεξ. Ωστόσο, το γεγονός ότι στους ανθρώπους αρέσει να έχουν έναν ημερήσιο βιορυθμό δείχνει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα θα μπορούσε να υπαγορεύεται σε κάποιον βαθμό και από τη βιολογία μας. Οι ίδιοι οι ερευνητές, άλλωστε, λένε ότι όπως οι περισσότερες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, έτσι και το σεξ επιδεικνύει μία καθημερινή διακύμανση. Είναι, λοιπόν, λογικό οι σεξουαλικές ορέξεις να έρχονται με βιολογική ρυθμικότητα.

Αρκετά κοντινά με τα παραπάνω είναι και τα στοιχεία άλλης έρευνας που δημοσιεύτηκε το 2005, έχοντας ως δείγμα άτομα μεγαλύτερης ηλικιακής γκάμας αυτή τη φορά. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αυτή έρευνα, κορύφωση στη σεξουαλική δραστηριότητα παρατηρείται την ώρα που οι άνθρωποι ετοιμάζονται να πέσουν για ύπνο, ενώ μικρή κορύφωση υπάρχει και στις 6.00 το πρωί. Πρόκειται, δηλαδή, λίγο-πολύ για τις ώρες που οι άνθρωποι σε πολλούς πολιτισμούς του πλανήτη πέφτουν για ύπνο ή ξυπνούν.

Γιατί, λοιπόν, προτιμάμε να κάνουμε σεξ το βράδυ; Και από τι επηρεάζεται περισσότερο η σεξουαλική δραστηριότητα: από την κοινωνία ή από τη βιολογία;

Το Γιατί: Οι κοινωνικοί παράγοντες

Για πολλά είδη της γης, και περισσότερο για τα θηλαστικά, η ικανότητα να συμμετέχουν σε ερωτικές συνευρέσεις ορίζεται από την περιοδική απελευθέρωση των γοναδοτροπινών ορμονών. Όμως οι άνθρωποι (και τα ανθρωποειδή γενικότερα) είναι διαφορετικά. Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι οι ορμονικές μεταβολές μπορούν να επηρεάσουν το ενδιαφέρον μας για σεξ, όμως η ικανότητα να συμμετέχουμε σε τέτοιες συνευρέσεις, να αποδίδουμε δηλαδή σεξουαλικά, έχει λίγο ή πολύ διαχωριστεί από τον ορμονικό έλεγχο. Ως αποτέλεσμα, μπορούμε βασικά να κάνουμε σεξ οπουδήποτε και οποτεδήποτε -αλλά δεν το κάνουμε.

Ή το κάνουμε με περιορισμούς. Το κοινωνικό πλαίσιο και οι πολιτισμικές συμβάσεις έχουν τον δικό τους τρόπο να καθορίζουν πότε θα πέσουν στο κρεβάτι οι άνθρωποι και τα ανθρωποειδή. Για παράδειγμα, αν ο Μακάκος ρέζους κάνει σεξ σε λάθος ώρα της ημέρας, είναι ευάλωτος να πέσει θύμα θήρευσης. Και αν ένας ενήλικας κάνει σεξ μία Τετάρτη πρωί στην αυλή μιας παιδικής χαράς, το πιθανότερο είναι ότι θα συλληφθεί και θα φυλακιστεί για προσβολή της δημόσιας αιδούς.

Εν ολίγοις, υπάρχει πληθώρα ικανών παραγόντων που μπορούν να συγκρατούν τους ανθρώπους από το να καβαλούν ο ένας τον άλλον σαν τα κουνέλια τη στιγμή, για παράδειγμα, που ταξιδεύουν με το τρένο. Γι'αυτό επιλέγουν, κατά κανόνα, να κάνουν τη «δουλειά» τους σε ιδιωτικούς χώρους, μακριά από την κοινή θέα.

Η επιλογή αυτή -η επιλογή να μην το κάνουμε όποτε και όπου θέλουμε- τονίζει μία σημαντική πλευρά της ανθρώπινης φύσης, δηλαδή την ικανότητά μας να αναβάλουμε, να προγραμματίζουμε και να εκλογικεύουμε κάτι φαινομενικά τόσο παθιασμένο και παρορμητικό όπως το σεξ.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο φόβος της εγκυμοσύνης. Όπως λένε οι επιστήμονες, οι άνθρωποι είναι τα μόνα είδη που αναγνωρίζουν την εγκυμοσύνη ως επίπτωση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, όπως οι μαϊμούδες Gelada, έχουν την ικανότητα να τερματίζουν την εγκυμοσύνη τους προκειμένου να διατηρήσουν την εξελικτική ευεξία τους, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το κάνουν συνειδητά.

Τελικά, λένε οι ειδικοί, ο ρόλος των ορμονών και άλλων βιολογικών παραγόντων στην αλληλεπίδραση της σεξουαλικής επιθυμίας και της σεξουαλικής πράξης είναι ουσιαστικά αυτός της αύξησης του κινήτρου. Ακόμα, όμως, κι αν υπάρχει αυξημένο κίνητρο (δηλαδή έντονη σεξουαλική επιθυμία) αυτό συνήθως δεν επαρκεί για να ξεπεράσει άλλους παράγοντες που επίσης λειτουργούν ως κίνητρα, όπως η εγκυμοσύνη ή οι κοινωνικοί περιορισμοί. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωπο δεν κάνουν σεξ όταν τρώνε πρωινό, οδηγούν από και προς τη δουλειά ή μαγειρεύουν. Ίσως, λοιπόν, ο λόγος που κάνουν σεξ το βράδυ να είναι απλά ότι... βολεύει.

Πηγή: io9

v